Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Univerzální střešní a fasádní falcované šindele DS.19

12. 9. 2022

Hliníkové střešní a fasádní prvky jsou ideální pro použití v náročném horském prostředí. Stavbu zbytečně nezatěžují, přitom jsou pevné, odolné a s téměř neomezenou životností. Jsou rovněž absolutně bezúdržbové. Tvarová i barevná různorodost však způsobují, že hliníkové střechy a fasády se úspěšně zabydlují i v městských oblastech, na průmyslových objektech, sportovních halách nebo historických stavbách. Stejně jako na boulderingové hale ve Slovinské Škofje Loce.

Slovinská vesnička se pyšní netradiční stavbou
Slovinská vesnička se pyšní netradiční stavbou

 

Hliník patří (nejen) do hor


Klempíř Tomo Zadravec a jeho tým ze společnosti ZA&TO pracují na střechách od roku 2014. Aktuálně měli na starosti klempířské práce na boulderingové hale v obci Pevno nedaleko města Škofja Loka. Malá venkovská vesnička se pyšní netradiční stavbou a je pro svou koncepci zcela jistě referenční v širokém okolí. Tomo Zadravec sám hodně rád leze a boulderuje. Dokáže proto pochopit, proč bouldering vyžaduje zvláštní architekturu a speciální prostory. V loňském roce dokonce absolvoval bungee jumping. „Je to podobné tomu, co dělám každý den, když pracuji na střeše,“ říkal si. Prozrazuje, že zájem o posouvání hranic je to, co ho fascinuje jak v práci, tak ve sportu. „Ty vteřiny, ten pocit výšky, to člověka posouvá.“

Unikátní budova vyžadovala kreativní architektonická řešení
Unikátní budova vyžadovala kreativní architektonická řešení


Jeho práce klempíře ve vlastní firmě není vždy tak vzrušující jako bungee jumping nebo bouldering, ale nabízí výzvy při komunikaci s klienty. A jako šéf firmy je zodpovědný za řemeslnou kvalitu její práce. Rád je na střeše a rozhodně se nechce v budoucnu stát vedoucím kanceláře. Pokud je to nutné – jako tomu bylo alespoň ve Škofja Loce – najímá si při řešení větších projektů externí montéry.


Před realizací ho zaujala velikost opláštění víceúčelové haly. Z řemeslného hlediska není střecha ani fasáda ničím zvláštní, ale plochu o rozloze více než 700 m2 ještě nepokládal. Falcované šindele DS.19 na střechu položil s celkem osmi montéry během velmi krátké doby. Před nestabilním počasím chránila podkladovou konstrukci střechy po dobu montáže fólie. Výsledkem je „krásný a přesný“ povrch, který se rozprostírá jak na střeše, tak na fasádě. „I když u boulderingové haly se o střeše a fasádě nedá moc mluvit. Jde spíš o jednolitou hliníkovou kůži, která chrání těleso haly,“ vysvětluje Tomo Zadravec.

Hliník pokrývá více než 700m2 plochy
Hliník pokrývá více než 700m2 plochy


ZA&TO sídlí v obci Selce, v Gorenjském regionu na severu Slovinska, a nabízí střešní krytiny, opravy střech a kompletní klempířské práce. V zimě jsou tamní klimatické podmínky velmi drsné. Region je známý televizními přenosy závodů Světového poháru v lyžování a nedaleko se nachází také Triglavský národní park. Zadravec svým klientům často doporučuje hliníkové prvky společnosti PREFA Aluminiumprodukte, protože její kompletní systém nabízí řešení pro opláštění budov, ochranu proti sněhu a odvodnění střechy. Ve Slovinsku je již mnoho hliníkových střech.

„Lidé začínají o věcech přemýšlet,“ říká Zadravec. A dodává: „Existuje poptávka po vysoké kvalitě a snížené náročnosti oprav. Kromě toho klienti hledají také něco, co se od tradiční střešní krytiny liší designem. Totéž platí i pro architekty, s nimiž spolupracuji. Ti chápou, že kov je robustní a že hliníková střecha má velký tvůrčí potenciál.“


O projektu

Země: Slovinsko
Objekt, místo: boulderingová hala, Škofja Loka
Typ stavby: novostavba
Architekti: Arhitektura Peternel
Realizace: Tomo Zadravec
Typ střechy: falcovaný šindel DS.19
Barva střechy: P.10 antracitová
Typ fasády: falcovaný šindel DS.19
Barva fasády: P.10 antracitová
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Zdroj článku: PREFA



Rubriky článků