Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Tři stříbrné střechy

9. 8. 2022

Tři malé stříbrně se třpytící střechy v podhorském středisku Oberreute-Irsengund v Algávském regionu na jihu Německa jsou dobře vidět z okolních vrcholků hor – z Hochgratu, Schwarzer Gratu a dokonce i z Paradies. Třicetiletý klempíř Leonhard Proba přijal ošemetný úkol vypořádat se s nízko visícími šikmo skloněnými dešťovými žlaby a absencí kolmých hran na celé střeše. Nepřekvapí proto, že svůj klid a schopnost udržet rovnováhu trénuje ve volném čase horolezectvím.
Třpytící se povrch přírodního hliníku bylo možné použít z důvodu silně skloněného a členitého pozemku, kdy nehrozí oslnění okolních staveb nebo parcel odrazem slunečních paprsků. Na hlavní střeše s diagonálně orientovaným hřebenem byla použita hliníková falcovaná šablona PREFA ve formátu 44 × 44. Ta našla uplatnění rovněž na pultové střeše a fasádě přístřešku pro auta. Maloformátovou skládanou krytinu doplnily na samostatně stojícím zahradním saunovém domečku svitkové pásy PREFALZ  ze stejného plechu a ve stejném odstínu i kvalitě.

Střechy zdobí unikátní krytina z přírodního hliníku
Střechy zdobí unikátní krytiny z hliníku
 
Katja Knaus a Benedikt Bosch ze studia Yonder, kteří mají koncept rodinného domu v Oberreute na svědomí, mají blízko k přírodním materiálům, jako je hliník, neošetřené dřevo nebo třeba kámen. Současně rádi naslouchají řemeslníkům a vědí, že práce na stavbě je hluboce lidský proces. Ve své práci rovněž zachovávají představu prostoru, který by měl utvářet sociální interakci. To znamená, že prostorově pracují s otevřeností, předem vyhodnocují pohyb po budovách v každodenním životě a někdy vytvářejí prostory, které dostávají využití a smysl až ve chvíli, kdy se v nich pohybují jejich uživatelé. Svou architekturou nechtějí vždy všechno diktovat, ale místo toho vytvářejí nabídky. Vznikají tak velmi krásné a specifické projekty.


Řemeslo má zlaté dno

Sympatie mezi klempířem a majitelem domu v Oberreute-Irsengundu jsou zřejmé. Dalo by se říci, že se oba při práci zabývají plechem. Diskutují o logice a nelogice 96 m dlouhých hliníkových prvků, které byly instalovány ve Ferrari Worldu v Abú Zabí, a baví se i o teplotní roztažnosti materiálu. Oba se poprvé setkali na stavbě. „Pan Proba tu byl každý den,“ zmiňuje se investor, pan Schmucker, a dodává: „Každá ze tří střech, které jsou všechny pokryty materiálem PREFA, se vyznačuje nějakou specialitou.“

Sedlová střecha obytného domu vyžadovala kreativní řešení
Sedlová střecha obytného domu vyžadovala kreativní řešení

Například okapní hrany sedlové střechy obytného domu klesají šikmo od sebe. V ploše střechy ani v jejím sklonu nejsou žádné pravoúhlé nebo rovnoběžné linie. Rovný je pouze diagonální hřeben. Proto Leonhardu Probovi chyběla vhodná referenční hrana, kde by mohl vyrovnat lineární kosočtvercové střešní tašky PREFA. Pomohl si tím, že na místě zkonstruoval linii, která probíhá středem střešní roviny. S pomocí této čáry si zakreslil na dřevěné celoplošné bednění budoucí polohu šablon ještě dříve, než je začal pokládat. Domek se saunou má pro změnu půlkulatou okapní hranu, ze které se rozbíhají pravidelně naprofilované hliníkové pásy PREFALZ.

Společnost Proba tyto výzvy objevila již ve výběrovém řízení, sdělila architektům jejich složitost, a tak je dokázala přesvědčit. Byl to jeden z důvodů, proč se nakonec sám Proba ujal relativně malého úkolu: „Věděl jsem, že člověk musí nejprve kreativně přemýšlet a plánovat, aby mohl svědomitě provádět pokládku. Samozřejmě jsem také trval na tom, že práce na střeše provedu sám.“ To by Proba, který jen několik měsíců předtím převzal otcovu firmu, nemusel nutně udělat. Ale kromě obchodních záležitostí s dalšími místními firmami je práce hlavou a rukama na střeše prostě součástí jeho každodenního života. „Je to velmi podobné jako horolezectví, kde také „nelze vyjít ze cviku,“ vysvětluje Proba.


Rubriky článků