Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Krásná střecha lusknutím prstu

16. 8. 2022

Slova z titulku jsou možná trochu nadnesená, nicméně zase tak daleko od pravdy nejsou, protože krásná nová střecha z přiložených fotek byla hotová za pouhých 8 dní. Tak krátký čas stačil k tomu, aby majitelé rodinného domu získali bezpečný domov, chráněný elegantní a stabilní střechou.

Starší domek v obci Raková v okrese Rokycany se majitelé rozhodli zrekonstruovat. Původní eternitová střecha dosloužila, a tak hledali vhodnou náhradu. Požadavek zněl na krytinu lehkou, trvanlivou a v barevném odstínu podobném původnímu. Jasnou volbou byl plech. Majitel realizační firmy STŘECHY - BERGL s.r.o. jim navíc doporučil vybírat z hliníkových variant, které mají mnohem delší životnost.

Hliníkové krytiny v mnoha provedeních a za příznivé ceny, to je nabídka společnosti SATJAM. Co z široké škály vybrat, o tom rozhodlo přání paní domu, které se líbila vyšší vlna. Volba tak padla na velkoformátovou střešní tašku SATJAM Grande v provedení AluMat Stucco, barva černá. Má charakteristický tvar, díky kterému hotová střecha připomíná klasickou románskou tašku.

Při rekonstrukci domu v obci Raková sáhli majitelé po hliníkové krytiněPři rekonstrukci domu v obci Raková sáhli majitelé po hliníkové krytině

 
Kromě designu je předností krytiny SATJAM Grande použitý materiál AluMat - jakostní hliníkový plech tl. 0,6 mm. Jde o materiál s výbornými parametry pevnosti a odolnosti vůči povětrnostním vlivům a korozi, vyráběný specializovanou společností z Norska. Povrchová úprava na bázi matného polyesteru dále posiluje už tak výbornou odolnost krytiny a prodlužuje její životnost. Ta je při minimální údržbě kalkulována na 100 let, přičemž záruka je poskytována v délce až 60 let. V Rakové si navíc vybrali provedení Stucco, což znamená, že na povrchu plechu je jemná struktura, která dává krytině nevšední matný vzhled a také tlumí zvuk dopadajících dešťových kapek.

K rychlosti realizace v Rakové pan Josef Bergl dodává: „S krytinami SATJAM pracujeme často a jako vždy, i tentokrát šla montáž hladce. Práce s velkým formátem byla o to rychlejší, že jsme použili od SATJAMU také všechny doplňky, které k této krytině nabízí. Nic jsme nemuseli předem zhotovovat, všechno do sebe hezky zapadlo a výsledkem je funkční systémové řešení. Jediným drobným zádrhelem bylo ve velkoformátové krytině střešní okno, ale pro profíky našeho formátu to nebyla žádná překážka. Stačilo respektovat pokyny výrobce SATJAM.“

Povrchová úprava Stucco dodává krytině elegantní matný vzhled
Povrchová úprava Stucco dodává krytině elegantní matný vzhled
 
Pochvaly zní sice hezky, jenže v loňském turbulentním roce 2021 byl trh se stavebními materiály vzhůru nohama a nejcharakterističtější pro něj byly dlouhé čekací lhůty. „Kdepak, tohle nebyl náš problém. Krytinu jsme měli objednanou dopředu, takže dodávka byla včas. Navíc máme dlouhodobého výborného dodavatele materiálů pro střechy - společnost PRVNÍ CHODSKOU. Nakupujeme u nich už více než čtvrt století, a to něco znamená. U spolupráce nás drží široký sortiment a výborný servis. Taky už se známe natolik, že když potřebuji něco řešit, tak se na PRVNÍ CHODSKOU obrátím a vím, že mi pomůžou. Ta spolupráce je dlouhodobá a hlavně dlouhodobě dobrá.“

Vraťme se ale do Rakové, kde byla použita velkoformátová krytina. To znamená, že se jednalo o plechové tabule se 4 řadami tašek a s maximální délkou 4,5 metru. Tabule byly už ve výrobě nakráceny na potřebné délky podle dodaných rozměrů střechy, aby je stačilo na místě jen poskládat. Ani v tomto ohledu nevznikl problém? „S velkoformátovými plechovými krytinami děláme běžně a jediné, na co je třeba si dávat pozor, je vítr,“ komentuje krytinu pan Bergl. „Když se do velké tabule opře, tak je manipulace náročnější.
 
Instalace velkoformátové krytiny proběhla bez problémů
Instalace velkoformátové krytiny proběhla bez problémů

Při zadávání rozměrů krytiny si pak vždycky necháváme trochu rezervu. U střechy si člověk nikdy nemůže být stoprocentně jistý její pravoúhlostí a mohlo by se stát, že nám ve finále bude nějaký centimetr chybět. U poslední šablony, která jde do hřebene, si proto přidáváme asi 10 centimetrů. Plech pak zastřihneme podle toho, jak střecha vyjde. V případě hliníku je to úplná hračka, protože řeznou hranu nemusíme dál ošetřovat - ani kvůli rezivění. Je schovaná pod hřebenem, takže není vidět, ani není v přímém kontaktu s vlhkostí.“

Pro použití krytiny SATJAM Grande hovoří nejen už zmíněné benefity, ale také možnost pokládat ji od nízkého sklonu 10° stupňů. Je totiž vybavena dvojnásobnou ochranou proti zatékání, v podobě přídavné odvodňovací drážky Soft line. Když k tomu připočtete její snadnou dostupnost díky 20 pobočkám PRVNÍ CHODSKÉ, kde je k dostání, rozesetým po celé republice, tak rázem máte řešení „pro krásnou střechu lusknutím prstu“.

Více informací ohledně střech SATJAM naleznete zde.


Rubriky článků