Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Krytina PREFALZ na chatě v Krušných horách

16. 12. 2021

Hliníkové střešní krytiny vynikají svou odolností, pevností a bezúdržbovostí. Proto se s oblibou instalují na stavby v náročném horském prostředí. Střešní krytina Prefa PREFALZ se ale běžně používá i jako fasádní obklad. A to ve stejné kvalitě materiálu, se stejnou odolností a životností a v případě zájmu i ve zcela stejném odstínu. Aktuální ukázka architektury, kde je použita hliníková krytina jak na fasádě, tak na střeše, je novostavba horské chaty v Krušných horách.
Nové Hamry jsou menší horskou obcí v nadmořské výšce od 700 do 900 metrů, nedaleko nejvyššího krušnohorského masivu Klínovce. Je tak jasné, že místní podmínky jsou převážně v zimních měsících opravdu tvrdé a nepříznivé. I proto se architekt a investor v jedné osobě zaměřil nejenom na udržitelnost a přírodní materiály, ale také na odolnost, trvanlivost a spolehlivost.



Novostavba horské chaty v Nových HamrechNovostavba horské chaty v Nových Hamrech



Původní stavbu, která se v místě nové chaty nacházela, nechal David Zámečník strhnout. Byla z jeho pohledu nedokonalá objemově i obsahově. Navíc na ni byla navázána ne příliš hezká historie, protože z původního objektu byla po druhé světové válce donucena k vysídlení rodina sudetských Němců. I proto chtěl Zámečník oddělit tlustou čárou historii od současnosti a rozhodl se pro novostavbu místo rekonstrukce.

Při projektu své nové chaty vycházel ze zkušeností, které nabral z dřívějších realizací v Krkonoších a Vysokých Tatrách. Použil pouze kvalitní a prvotřídní materiály. Střecha a fasáda je opláštěna drážkovanou krytinou PREFALZ v antracitovém odstínu a s povrchovou úpravou stucco. Stavba tak na první pohled působí oproti jiným stavbám v okolí nenápadně, přitom moderně a z pohledu údržby nevykazuje žádné nároky. Mírně prolisovaný povrch zabraňuje plošným odleskům a zvyšuje pevnost materiálu. Systém skrytého kotvení spolehlivě ochraňuje před průnikem atmosférických srážek, a přitom zajišťuje potřebnou dilataci materiálu. Hliníková slitina je dále zcela rezuvzdorná. Životnost hliníkové krytiny společnosti PREFA Aluminiumprodukte je minimálně sto let a záruka je poskytována na 40 let, a to jak na kvalitu materiálu, tak na stálobarevnost. Opakované udržovací nátěry jsou tak skutečně minulostí a šetří nejenom čas, ale i dodatečné náklady.

Kvalitní drážkovaná fasáda je elegantní, moderní a zároveň nenáročná
Kvalitní drážkovaná fasáda je elegantní, moderní a zároveň nenáročná



I další použité materiály, jako sklo, beton, lepené dřevěné hranoly nebo OSB desky, splňují nejenom požadavky na recyklovatelnost, ale esteticky doplňují antracitové hliníkové pásy jak při pohledu z exteriéru, tak z interiéru. Chata je koncipována vertikálně. I přes nevelkou zastavěnou plochu poskytuje při své maximální výšce okolo deseti metrů dostatek prostoru pro až deset osob. Rozčleněna je do čtyř podlaží, která jsou podle slov Davida Zámečníka spíše samostatnými úrovněmi – technicko-skladovací, obývací, odpočinková a pracovně relaxační.

Vrchní podlaží nabízí skrze velkoformátové okno krásný výhled na okolní krajinu a je v něm situovaný ateliér a knihovna. O podlaží níže jsou tři ložnice, koupelna a prosvětlená galerie, ve které je na úrovni podlahy umístěna síť. Ta překrývá otevřený prostor nad jídelnou a umožnuje nejenom pohled do přízemního obývacího podlaží, pod kterými je ještě technická místnost a sklad, ale nabízí také netradiční možnost uvolnění a relaxace.

 

Netradiční prvek v interiéru
Netradiční prvek v interiéru

 



Štítky: Střešní krytina, Lehká krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků