Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Zlaté fasádní šablony Prefa

6. 12. 2021

Tvárné hliníkové střešní a fasádní prvky jsou oblíbené nejenom mezi drobnými investory, ale především mezi architekty. Umožňují jim totiž zcela netradičním způsobem uchopit naprosto tradiční pojetí stavby. V případě prvků PREFA se ale navíc nemusí nijak omezovat ve tvarech anebo v barevných kombinacích. Stejně tomu bylo i při návrhu opláštění kulturního multicentra LUX v belgickém městě Kapellen.

Hladká a v podstatě obyčejná fasáda centra by nevynikla, pokud by byla zrealizována např. kontaktním omítkovým systémem. Tvar fasády není rovný, nýbrž kulatý a budova je ve tvaru válce, přesto jí dynamickou plasticitu žádná omítka nedodá. Na rozdíl od zlatých PREFA fasádních šablon 44 × 44 , které stejně jako zlaté šupiny draka Šmaka budovu nejenom dokonale chrání, dodávají jí lesk a nekonečnou noblesu, ale především dokonalou plasticitu, kdy každá šablona je jako jedna šupina. Fasáda rázem mění svůj charakter z běžné na exkluzivní. Osvědčený tvar šablony, kterým je kosočtverec, studio architektů met zicht op zee umně využilo nejenom na obálce budovy, ale i v interiérech, a dokonce i na samotném logu centra LUX.


Zlaté šupiny dodávají budově exkluzivní vzhled
Zlaté šupiny dodávají budově exkluzivní vzhled


Čelní pohled ze všech stran

Centrum nabízí velký sál s kapacitou až 700 lidí na stání nebo 404 na sezení pro účely konání divadelních představení, koncertů, konferencí apod. Dále je k dispozici menší sál s kapacitou 100 míst a café de LUX se 150 místy k sezení. Budova je opticky rozčleněna na přízemní válcovitou konstrukci, na kterou navazuje v prvním patře krychlová nadstavba, ve které se nachází velký sál. Kromě hliníku je fasáda doplněna i skleněnými výplněmi a díky svému kulatému tvaru se zde nenachází žádná zadní část budovy, jak říká Elke Bekaert, projektová manažerka města Kapellen. Ze všech stran vidíte budovu pouze zepředu, což je u kulturního centra velmi přitažlivé a účelné. Lidé jsou automaticky vtahováni do dění uvnitř i vně budovy a vše funguje zcela přirozeně.

Obyvatelé Kapellenu centrum LUX opravdu milují. Někteří z nich sem prý dokonce schválně jezdí na kole oklikou. Stejně jako je baví jezdit po cestách se zatáčkami, tak je baví kroužit na kole okolo kulaté budovy. Starší obyvatelé zase oceňují přilehlý malý parčík s lavičkami na severní straně, kde je v létě vždy stín, což je ideální výchozí bod pro klidnou procházku okolo kulturního centra. Jižní strana se naopak otevírá do velkého náměstí, které odjakživa sloužilo jako tržiště a parkoviště, ale také k pořádání trhů a festivalů. Ve foyer kulturního centra, které je k němu obráceno, se nachází oblíbená kavárna, která se postupně stává místem setkávání všech návštěvníků.

Centrum LUX je oblíbeným místem k setkávání
Centrum LUX je oblíbeným místem k setkávání
 

Toto multifunkční a dynamické pojetí prostoru dobře odráží met zicht op zee architects a jejich vlastní, kolektivní a všední praxi. Architekti mají bohaté zkušenosti, protože společně navrhují architekturu již více než patnáct let. Kromě prostorové vynalézavosti je středobodem jejich práce také studium materiálů. Zajímá je, jak se v kontextu stavby používají a jak je lze zpracovávat. Obecně dávají přednost „detailům bez detailů“ a věří, že základy jejich architektonické práce jsou věnovány spíše uměleckým směrem než vědeckým. I když to není vždy hned patrné, za jejich nekonvenčními řešeními stojí i racionální argumenty. Někdy limitující stavební rozpočty totiž nutí architekty k vynalézavosti. Vždy je to pak otázka přidané hodnoty. Snaží se vytěžit z inovativního využití jednoduchých prvků maximum. To je hnacím motorem met zicht op zee architects. A i díky této strategii se spojili s klempíři z Platteau & Partners, kteří realizovali opláštění a firmou PREFA Aluminiumprodukte , která dodávala zlaté šupiny v podobě fasádních šablon.

Detail zlaté krytiny PREFA
Detail zlaté fasádní šablony


Štítky: Střešní krytina, Lehká krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků