Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Pekařská 695/10a
155 00 Praha
email: informace@ruukki.com
web: www.ruukkistrechy.cz.

Rozhledna Královka a výhledy po nových střechách Ruukki

7. 9. 2021

Letní nekonečné louky plné květin a metrové závěje sněhu všude kolem během zimních měsíců. Mezi tím bouře, silný vítr a poletující jehličí. Vítejte na jednom z nejoblíbenějších vrcholů Jizerských hor, známého pod označením Královka.
Ačkoli zdaleka nejde o vrchol nejvyšší, kouzlo Královky vede kroky výletníků vzhůru už od devatenáctého století, kdy zde v roce 1887 vyrostla původní dřevěná rozhledna. Šlo spíš o plošinu přístupnou po žebříku, která dosahovala sotva výšky okolních stromů. Už o rok později se podařilo posunout tuto stavbu výš a to doslova. Devatenácti metrová trámová věž se stala vyhledávaným cílem turistů. Velmi brzy se pod rozhlednou objevily další dřevěné stavby a Královka se pevně zabydlela na výletnických mapách.

Královka je oblíbeným místem mezi výletníky nejen díky své poloze
Královka je oblíbeným místem mezi výletníky nejen díky své poloze

 
Její poloha otevírá nádherné výhledy na jedinečnou siluetu Ještědu a na druhé straně majestátní hřeben Krkonoš. Nic netrvá věčně a právě zde, na ničím nechráněném vrcholu, kde panují drsné klimatické podmínky, se není čemu divit, že sláva rozhledny trvala jen osmnáct let, kdy v roce 1907 vichřice dřevěnou stavbu poškodila.

Kromě několika měsíců však na Královce rozhledna stála po celé dvacáté století. Už nebyla ze dřeva, ale z kamene a jedná se o tu samou stavbu, kterou na Královce najdete i dnes.

Tam, kde počasí předvádí své extrémní dovednosti, si lidé s oblibou budují střechy z oceli. Nádherně ladí s horským stylem místních staveb, silou oceli odolávají klimatickým vlivům a v neposlední řadě ladí také se samotnou přírodou, neboť jde zřejmě o jediný materiál ve stavebnictví, který lze téměř 100% recyklovat. Rozhledna není výjimkou a stavby pod ní hrdě nesou současné kvalitní ocelové střechy Ruukki v provedení Classic, které jsou důkladně prověřené severskými podmínkami Skandinávie.

Kvalitní ocelová střecha Ruukki perfektně doplňuje dřevěnou fasádu
Kvalitní ocelová střecha Ruukki perfektně doplňuje přírodní fasádu

 
Vše, co lidé na Královce v různých obdobích vybudovali, bylo vždy speciální a platí to i dnes. Několik staveb, které navazují na své historické předchůdce, sledujeme z výšky tradiční rozhledny a je to velmi příjemný pohled. Tím prvním, co vás zaujme, když se podíváte přímo dolů pod sebe, bude jedinečný design a elegance střešní krytiny Classic s protisněhovými zábranami a dalším originálním příslušenstvím..

Nezapomínejte, že jste na Královce a že právě tady má vrchol elegance své královské místo. Novému projektu, který zde v posledních letech vzniká, se podařilo přísné požadavky naplnit. Oblíbené místo je zpátky na turistických mapách a znovu vábí výletníky, kteří se s oblibou oddávají nádherným a přeci ničím nerušeným výhledům.

Dobře víme, že i když se sami necháte unést kouzlem výhledů, můžete přitom pevně důvěřovat střechám, které vás spolehlivě ochrání.

Přejeme všem návštěvníkům Královky parádní výhledy a radost z lidské zručnosti té minulé i současné.
 
www.ruukkistrechy.cz


Štítky: Střešní krytina, Lehká krytina, Moderní střešní krytina
Rubriky článků