Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Horku v bytě zabrání roleta. Okno navíc ochrání před kroupami a bouřkou

10. 6. 2019

Ve dne se šplhá na pětatřicet a v noci rtuť teploměru neklesne pod dvacet stupňů. Češi se tak musí zejména v posledních letech vypořádávat s tropickými letními teplotami a hledají proto způsoby, jak ochladit své domy a byty.

Stále častěji přitom volí venkovní stínící doplňky, které zabrání přehřívání. Do oken lidé instalují i vnější komponenty, které regulují denní světlo v místnosti a zajistí tak ochranu před pronikavým letním slunečním svitem.

Rolety Velux


Na venkovní zastínění mohou lidé navíc získat dotaci z programu Nová zelená úsporám.


Dotaci je možné využít při zateplení rodinného domu nebo při výměně oken. Žadatel musí mít stínící techniku a její popis v projektu, zažádá při tvorbě žádosti o podporu rekonstrukce a následně vše doloží. „Vhodně zvolená technika má tepelně izolační schopnosti, v zimním období zabraňuje únikům tepla a šetří náklady na vytápění, v létě naopak přispívá k tomu, aby se místnosti nepřehřívaly, a tím přirozeně zlepšuje vnitřní klima místností,“ vypočítává výhody nově podporovaného opatření Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR. Na rolety s ručním ovládáním přispěje ministerstvo životního prostředí částkou 500 Kč na m2 stíněné plochy okna, na ty s automatickým ovládáním, které nabízí například systém VELUX ACTIVE, pak částkou 1 000 Kč na m2.

S venkovní roletou od společnosti VELUX navíc lidé ušetří na energiích.

„Kromě toho, že roleta umí zachytit až 95 procent tepla z letních slunečních paprsků a tím snížit teplotu v místnosti až o 7 stupňů Celsia, totiž dobře poslouží i v zimním období. Dokáže zabránit úniku tepla skrze okno a zmenšit tak tepelné ztráty až o 17 procent,“ vyzdvihl technický školitel společnosti VELUX Martin Masár.

Rolování rolet Velux

 

Vnější roletu lidé ocení i při intenzivní bouřce, dešti nebo v případě velkých krup. Dokáže totiž tlumit hluk a chrání střešní okno před poškozením. V noci navíc poskytne úplné zatmění pro ničím nerušený spánek. V jižních zemích, jako je například Itálie, jsou venkovní rolety naprostým standardem. Při stavbě každého rodinného domu s nimi lidé automaticky počítají. Letní počasí u nás se navíc začíná tomu italskému velice podobat, takže bychom se mu měli stejně jako Italové umět přizpůsobit.

Pokud obyvatele domu nebo bytu řeší přehřívání prostor, ale zároveň si přejí mít ničím nerušený výhled z okna, alternativou k venkovní roletě je předokenní markýza. I ta dokáže snížit teplotu v místnosti.

Příjemné klima rodina

Potrápit dovedou v jarních a letních měsících také pronikavé sluneční paprsky. Pro regulaci denního světla jsou vhodné vnitřní zastiňující doplňky, jako jsou například rolety nebo žaluzie.

Dokáží vytvořit příjemnou atmosféru jemně rozptýleným světlem v místnosti, nebo naopak v případě potřeby místnost úplně zatemnit. Na rozdíl od venkovních stínících doplňků ale neochrání místnost před přehříváním. Společnost VELUX nabízí nejrůznější typy rolet, od praktické zcela zatemňující až po designovou římskou roletu.

Do dětského pokoje se například perfektně hodí zcela zatemňující roleta s veselými pohádkovými motivy. Rodiče mohou svým potomkům pořídit roletu například s Medvídkem Pú, postavami z Ledového království nebo z filmu Auta.


Zdroj: www.velux.cz



Štítky: Teplo podkroví, Denní osvětlení
Rubriky článků