Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Inovovaná krytina Satjam Rapid usnadní práci a eliminuje negativní jevy

22. 6. 2016

Satjam

 

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

RD obec Břuchotín u Olomouce se střešní krytinou SATJAM Rapid, zdroj: SATJAM s.r.o.Současná moderní architektura si žádá nová technická řešení. Břuchotín – obec u Olomouce, se stal místem výstavby souboru rodinných domů, kde se snoubí právě moderní architektura se současným pojetím výstavby. Moderní výstavba v tomto konkrétním případě obnáší jak nové technologie, tak i použití moderních stavebních materiálů. Jako střešní krytina pro všechny tyto nově zbudované objekty byl použit SATJAM Rapid.

Vysoká obliba této střešní krytiny a zejména stále vyšší počet aplikací na moderních stavbách s požadavkem na dokonalé technické parametry použitých stavebních materiálů nás přiměla k zavedení několika inovací u této krytiny. Je potřeba si uvědomit, že velká část realizací je prováděna na objektech, které nějakým způsobem vybočují ze standardů. Ať už jde o architektonické řešení (zejména obliba střech s nízkým spádem) nebo technické parametry staveb (nízkoenergetické či pasivní domy) nebo jejich kombinaci.

V některých případech jde snaha o neotřelý design proti funkčnosti. Platí obecné pravidlo – čím nižší spád, tím horší odvod vody ze střechy a vyšší riziko zatékání do střešního pláště. Navíc se horší odvod vody a dlouhé ovlhčení povrchu střechy se Střešní krytina SATJAM Rapid, zdroj: SATJAM s.r.o.podepisuje i na životnosti krytiny. Funkčnost střechy ovlivňují i jiné faktory, jako například proudění vzduchu při větrném počasí. U nízkých sklonů střech bývá zvýšená složka sání a tedy snaha větru krytinu zvedat od podkladu. S tímto jevem může být spojena zvýšená hlučnost krytiny, která je způsobená jejími vibracemi.

Inovativní prvky zavedené při výrobě krytiny SATJAM Rapid tyto negativní jevy eliminují a poskytují realizátorům střešní krytinu se kterou mohou bezpečně a snadno pracovat a uživatelům tak bude dlouho a bezproblémově sloužit. Pohodlné a pro odvod vody bezpečné osazení krytiny na okapové hraně je zajišťen přidaným zástřihem.

Zástřih slouží k zahnutí za okapnici a eliminuje potřebu ukotvit krytiny šrouby přes plech v tomto místě.

Satjam Rapid SRZ 510 L mikroprofilovaná verze se zástřihy, zdroj: SATJAM s.r.o.Usnadnění napojování jednotlivých pásů střešní krytiny nad sebou a minimalizace rizika zatečení vody do střechy v tomto místě zajišťuje spojovací plech – další, sice poměrně jednoduchý, ale účelný prvek, zavedený do naší nabídky. Zvyšování životnosti krytiny, a to se netýká jen krytiny SATJAM Rapid, ale i ostatních krytin z naší nabídky, je zajištěno zaváděním nových typů produktových materiálů. Naposled to bylo zavedení ocelového pozinkovaného plechu s ověřenou povrchovou úpravou PurexTM od švédské společnosti SSAB.
Povrchová úprava PUREX - řez, zdroj: SATJAM s.r.o.
Pro minimalizaci hlučnosti způsobené sáním větru, ale i hluku, který může vznikat při dešti jsme schopni nabídnout zákazníkům krytinu Rapid s antihlukovou úpravou Souncontrol® – což je tlumivá vložka na spodní straně krytiny.
Tlumivá vložka na spodní straně krytiny  - protihluková úprava Soundcontrol, zdroj: SATJAM s.r.o.
Problematika hlučnosti je však složitější a případná intenzita hluku je závislá i na dalších faktorech, jako je například typ a provedení tepelné izolace střechy, případně jestli je na stavbě použito plné bednění pod krytinu. V tomto případě musíme doporučit komplexní přístup, který se neobejde bez součinnosti s projektantem.

Více informací o střešní krytině Satjam Rapid naleznete zde.







Štítky: Pokrývač, Plech na střechu, Lehká krytina, Moderní střešní krytina, Práce na střeše
Rubriky článků