Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Dobrá střecha funguje jako systém

4. 4. 2016

Pokud chceme, aby střecha opravdu sloužila svému účelu a vydržela nejméně tolik let, kolik garantují záruční lhůty výrobců, nestačí výhodně nakoupit střešní tašky. Nekvalitní a odbytou střechu pocítíte velmi brzy – jak na vlastní kůži, tak i na své peněžence.

Logo KM Beta
Dolní Valy 3739/4
695 01 Hodonín

Základ střechy tvoří kvalitní materiál: střešní tašky, různé typy izolace, krov, podmíněné vhodným projektem a poctivou realizací. Na materiálu se nevyplatí šetřit, pokud si chceme užívat pohody bez námahy na mnoho let. Pravdou však taky je, že nevhodně zvolená pokrývačská firma dokáže „pohřbít“ i sebelepší materiál, proto je potřeba dbát na kvalitu i při výběru pokrývačské firmy.
Betonové střešní tašky KM Beta, zdroj: KM Beta
Obr.: Betonové střešní tašky KM Beta, zdroj: KM Beta

Rekonstrukce

Střecha je velmi citlivé místo. Jelikož je to složená konstrukce, je mnoho možností, kde se dá pokazit. Už z projektu by mělo být jasné, zda se bude jednat o těžkou, tedy s použitím betonové či pálené tašky, či lehkou střechu, na níž přijde třeba plech či šindele. Zatímco při novostavbách je vše v rukou projektanta případně záleží na vkusu či preferencích investora, u rekonstrukcí je potřeba nejprve posoudit kvalitu krovu. Neplatí však, že bychom nemohli nahradit lehkou krytinu „těžkou“. Často nahrazujeme třeba starý eternit betonovou taškou bez nutnosti měnit krov. Ovšem když už po odkrytí zjistíme, že je původní krov křivý, to nejmenší, co lze pro kvalitu pláště udělat, je krokve narovnat příložkami. Jedině rovná střecha totiž dokáže rovnoměrně rozložit zatížení a vyrovnat se s nepřízní počasí.
Betonová střešní krytina KM Beta, zdroj: KM Beta
Obr.: Betonová střešní krytina KM Beta, zdroj: KM Beta

Na co si dát pozor

Ještě než se pustíme do vlastního pokrývání, je důležité zkontrolovat provedení izolace a osazení fólie. Je důležité používat kvalitní fólii a pracovat správným technologickým postupem. Bohužel i dnes se setkáváme s tím, že je fólie přibitá k latím hřebíky, či není dostatečně překrytá. Realizační firmy, které mají dostatek zkušeností a kladou důraz na kvalitu, však vědí, že nestačí pouze dodržet předepsaný postup. I takový detail, jako je použití kontralatí dostatečného průřezu, mohou některé firmy zanedbat. Střecha musí dýchat a při správném osazení tašek nehrozí ani při latích 5 x 5 cm nebo 5 x 8 cm nebezpečí podfouknutí střechy. Pokud má střecha menší spád doporučuje se těsnění pod kontralatě, to se určitě vyplatí.

 

Krytina jako koruna

Korunou celého střešního systému je vlastní krytina. Je vystavena nepřízni počasí, střídání různých klimatických vlivů, které mají na krytiny obecně destruktivní účinky. Doporučujeme zvolit takový typ krytiny, který je mimořádně odolný vůči všem zmíněným vlivům, navíc má dostatečnou hmotnost, díky čemuž odolává i extrémním poryvům větru. Betonová krytina je nenasákavá, masivní a mrazuvzdorná. Jsou k dispozici v různých barevných a tvarových variantách a s různými typy povrchové úpravy. U ověřených výrobců, jakými jsou kupříkladu největší český výrobce stavebních materiálů KM Beta, jsou plně probarvené, takže jejich barevná varianta je odolná i agresivnímu UV záření. Větší rozměr tašek umožňuje rychlejší pokládku. I díky těmto vlastnostem a při dodržení výše uvedených zásad, vám bude střecha s krytinou KM Beta fungovat i 100 let.
Betonová střešní krytina KM Beta - realizace, zdroj: KM Beta
Obr.: Betonová střešní krytina KM Beta - realizace, zdroj: KM Beta

Více informací naleznete na www.kmbeta.cz, krytinu a další součásti z portfolia KM Beta lze výhodně zakoupit na eshopu www.shop.kmbeta.cz.




Štítky: Betonová taška
Rubriky článků