Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Správná montáž střechy se zárukou až 50 let

3. 3. 2014

Ruukki, logo
Pekařská 695/10a
155 00  Praha
email: ruukki@ruukki.com
web: www.ruukki.cz,  www.ruukkistrechy.cz

Správná montáž střechy, která má záruku až 50 let 

Přednosti ocelových střech jsou známé a v Česku nejsou nijak nové, i když se poslední dobou dostávají více do popředí. Může za to inspirace skandinávskou architekturou, rostoucí podíl lehkých konstrukcí domů ze dřeva a sendvičových panelů a nakonec jejich vysoká životnost, podložená u některých výrobců zárukami v řádu desítek let. Stejně jako u jiných prvků stavby i u plechových střech platí, že klíčová je pro funkčnost a životnost správná montáž. To platí o to více, čím získává na popularitě stavba domů svépomocí.  

V minulosti měl zájemce o kovovou střechu zpravidla na výběr jen z pozinkovaného plechu nebo mědi. Měděné střechy přetrvaly dodnes a stále jsou vzhledem ke své ceně spíše raritou. Pozinkovaný plech pak nahradil titanzinek a moderní ocelové krytiny s ochrannými vrstvami na bázi polyesterů a polyuretanů s velmi vysokou životností. Oproti titanzinku mají tu výhodu, že chemicky nereagují s okolními materiály a mají nižší tepelnou roztažnost. Například společnost Ruukki na své střešní krytiny s povrchovou úpravou Pural Matt poskytuje technickou záruku 50 let, ale i tak platí, že pro dlouhou životnost je nezbytná správná montáž.

1. Přípravné práce a úprava krovů

Před montáží ocelové střechy je potřeba zkontrolovat rovnost a vyrovnání střešní konstrukce a případné nedostatky opravit. Teprve potom je možné natáhnout hydroizolační fólii a přistoupit k montáži latí a kontralatí. Ty slouží jako podklad pro krytinu a vytvářejí provětrávanou mezeru, která umožňuje střeše dýchat, eliminuje vlhkost v podstřešním prostoru a vyrovnává teplotu ve střešním plášti. Brání tím natávání sněhu a tvorbě ledových bariér na okapových hranách střech. Po montáži bednění a latí následuje montáž okapového systému. Teprve potom můžeme přistoupit k montáži vlastní ocelové krytiny. Při zakládání prvních kusů je potřeba dbát na to, aby byl spodek krytiny rovnoběžný s osou žlabu, jinak bude krytina tzv. zubovat.
Ruukki, špatně založená krytina na latíchObr.: Ruukki, špatně založená krytina na latích
Ruukki, správně položená krytina Classic - Filipova HuťObr.: Ruukki, správně položená krytina Classic - Filipova Huť

2.  Kotvení krytiny

Ocelové krytiny se kotví do střešní konstrukce pomocí šroubů s podložkou z EPDM materiálu (syntetická pryž). Při kotvení je nutné dbát na to, aby byl šroub kolmo ke střešní rovině, jinak hrozí, že podložka dostatečně neutěsní otvor pro šroub. V takovém místě pak může docházet k zatékání a korozi střechy. 
Ruukki, špatně ukotvený šroubObr.: Ruukki, špatně ukotvený šroub

3. Řezání a stříhání ocelových krytin

I přes přesné zaměření a rozkreslení střechy je většinou potřeba provést dělení ocelové krytiny. K němu se používají ideálně prostřihovací nůžky tzv. nibbler, ruční nůžky nebo ruční kotoučová pila s možností regulace otáček a s kotoučkem na dělení kovů. Pro dělení ocelových krytin rozhodně nepoužívejte ruční úhlovou rotační brusku, flexu. Při jejím použití dochází k prohřívání materiálu a odletu okují, které nenávratně poškozují povrchovou úpravu.
Ruukki, flexou se plechové krytina zcela určitě nedělíObr.: Ruukki, flexou se plechové krytina zcela určitě nedělí

4. Pokrývání

Při instalaci krytiny je nutné mít absolutně čistou obuv nebo používat ochranné návleky. Každé škrábnutí povrchu, způsobené například kamínkem v podrážce, může krytinu znehodnotit a dát volné pole působnosti korozi.

5. Dostatečný počet a optimální navržení sněhových zábran podle lokality stavby

Sněhové zábrany už dnes nejsou doménou jen horských oblastí, přesto, že je stávající normy nepředepisují plošně. Sněhové bariéry by měly být v ideálním případě systémovou součástí celé střechy a být součástí dodávky a montáže celého střešního systému.
Ruukki, špatně navržené sněhové zábrany
Obr.: Ruukki, špatně navržené sněhové zábrany

O RUUKKI

Ruukki je finská společnost, specialista na ocelové komponenty a systémy pro stavebnictví a strojírenský průmysl. Společnost Ruukki vznikla v roce 1960, v současnosti je přítomná ve 30 zemích světa, zaměstnává kolem 11 800 zaměstnanců a její čistý roční obrat činí přibližně 2,8 miliardy EUR. Řetězec služeb a výrobků sahá od vlastních rudných dolů, hutí a oceláren, přes vývoj, výrobu a prodej produktů Ruukki až po inženýrské a dodavatelské služby. S výrobky Ruukki se tak můžete setkat nejen v konstrukcích mostů, hal, administrativních budovách a rodinných domech, ale třeba také v těžebních strojích, rypadlech, nakladačích, rafinériích nebo třeba v plášti ledoborců.

Společnost Ruukki zastává ideu trvale udržitelného rozvoje, které odpovídá její firemní politika, inovace produktů a jejich samotné výroby. Více na www.ruukkistrechy.cz nebo www.ruukki.cz




Štítky: Záruka stavební práce, Střecha záruka
Rubriky článků