Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Ploché střechy

Vodotěsná izolace střech se střešními zahradami

4. 1. 2016

Vodotěsná izolace střech se střešními zahradami

Často se lze setkat s názorem, že spolehlivou vodotěsnou izolaci pod střešními zahradami může tvořit jen hydroizolační fólie. Většina hydroizolačních fólií je skutečně v ploše odolná proti prorůstání kořenů rostlin. Ne všechny tyto fólie však mají také tak odolné spoje. Proto je nutné vyžadovat i u hydroizolačních fólií prohlášení výrobce, nebo raději přímo atest (v SRN atest FLL) o neprorůstání kořenů rostlin. Většina významných výrobců asfaltových hydroizolačních pásů však dnes nabízí na vytvoření vodotěsné izolace střešních zahrad speciální asfaltové pásy, u kterých je zajištěna jejich odolnost proti prorůstání kořenů rostlin buď zabudováním měděné fólie, nebo přidáním speciálních aditiv do asfaltové krycí hmoty. I v tomto případě je však nutné mít k dispozici atest.

Možnost mechanického poškození u střešních zahrad

Ilustrační foto - Zelené střechy, zdroj: Svaz zakládání a údržby zeleněPokud tvoří podklad pod vegetačním souvrstvím střešní zahrady přímo povlaková izolace (u klasické jednoplášťové nebo dvouplášťové střechy), je vodotěsná izolace z asfaltových pásů odolných proti prorůstání kořenů rostlin spolehlivější než vodotěsná izolace z hydroizolační fólie. Vodotěsná izolace je totiž více ohrožena jak při realizaci vlastího vegetačního souvrství střešní zahrady dopravou a pokládkou jednotlivých vrstev vegetačního souvrství, tak zejména při pozdější údržbě střešní zahrady. Tento problém odpadá zejména v případě použití střechy s opačným pořadím vrstev (tzv. obrácené střechy) nebo DUO střechy, kdy je vodotěsná izolace chráněna proti mechanickému poškození tepelnou izolací z extrudovaného polystyrenu, nebo v případě použití vhodné vícefunkční drenážní a hydroakumulační vrstvy vegetačního souvrství - vytvořené například z nopové fólie.

Možnost mechanického poškození u neprůchodných střech


Pokud se jedná o klasické ploché střechy s povrchem vytvořeným povrchovou  izolací, lze konstatovat, že vodotěsná izolace z asfaltových pásů je obecně méně choulostivá na proražení či jiné mechanické poškození než vodotěsná izolace z hydroizolační folie. U střech s hydroizolační fólií by proto měly mít na střechu přístup pouze osoby poučené, které budou seznámeny s vlastnostmi této pavlakové izolace. Fólie je nutno chránit před mecha­nickým poškozením (zejména ostrohrannými a špičatými přědměty) a propálením pečlivěji než asfaltové pasy.

Neprůchodné ploché střechy s provozním zařízením a jeho údržbou


Jedná se zpravidla o ploché střechy, na kterých je umístěno technologické zařízení, které je nutné pravidelně (tj. i v zimě) kontrolovat a udržovat (ventilátory, základové stanice telefonních operátorů apod.). Povlaková izolace z hydroizolační fólie je při námraze nebo v zimě se sněhem velmi kluzká, proto může být pro obsluhu těchto zařízení v tomto období někdy i nebezpečná. Někteří výrobci fólií proto jako příslušenství dodávají speciální fólie s profilovaným povrchem se sníženou klouzavostí na vytvoření obslužných přístupových cest k těmto zařízením. Tyto speciální fólie se obvykle pokládají na povrch vlastní hydroizolační fólie. V tomto případě může být používání asfaltových pásů bezpečnější.


Možnost mechanického poškození povlakové izolace u střešních terasIlustrační foto - Zelené střechy, zdroj: Svaz zakládání a údržby zeleně

K mechanickému poškození povlakové izolace může dojít zejména v případě použití tzv. dlažby na ppodložkách. V tomto případě jen proto lepší použití střechy s opačným pořadím vrstev nebo tzv. DUO střechy, než osadit podložky u klasické jednoplášťové střechy přímo na povlakovou izolaci. U vodotěsné izolace z asfaltových pásů dochází k zatlačování podložek do asfaltového pásu, v případě hydroizolačních fólií může dojít k úmyslnému nebo náhodnému mechanickému poškození fólie v mezerách mezi dlaždicemi.

Možnost mechanického poškození povlakové izolace při odstraňování sněhu

V případě sněhových kalamit (například zima 2005/2006) může být někdy nutné zajistit odstranění sněhu ze střechy. V takovém případě je vždy spolehlivější dvouvrstvá izolace z asfaltových hydroizolačních pásů než mechanicky zranitelnější hydroizolační fólie.



Autoři textu: Karel Chaloupka a Zbyněk Svoboda
Zdroj textu: Publikace Ploché střechy - praktická příručka, vydavatelství Grada
Obálka knihy Ploché střechy, vydavatelství Grada






 

 


Rubriky článků