Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Plech na střeše - Plechové krytiny

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Dům k nakousnutí

3. 1. 2021

Není snadné vytvořit dům, který nebude plný výstřelků, a přesto bude poutat pozornost. Přesně takový dokázal vytvořit architekt Reinhold Hammerer v Marienbergu v Linci pro jednu mladou manželskou dvojici. Jak toho dosáhl? S pilovým hliníkovým profilem od společnosti PREFA Aluminiumprodukte, v barvě dokonale evokující čokoládu, to šlo velmi snadno a výsledný efekt předčil očekávání architekta i budoucích majitelů.

Pro druhé, a přesto pro sebe

Každému architektovi je vždy jasné, že dům, který se rodí pod jeho rukama, není a nebude jeho. Nestaví žádný dům snů pro sebe, ale pro své klienty. Hammerer je ale jedním z těch architektů, kteří tento pohled tak docela nesdílejí. „Při každé realizaci si sice uvědomuji, že stavba nebude sloužit pro mé účely, ale to mi vůbec nebrání, abych si to mohl v mysli přestavovat. Snažím se vžít do pozice a role budoucího majitele a dívat se na celý proces jeho očima.

Není snadné vytvořit dům, který bude poutat pozornost bez toho, aby působil příliš extravagantně
Není snadné vytvořit dům, který bude poutat pozornost bez toho, aby působil příliš extravagantně

Občas se totiž může stát, že v touze být za každou cenu originální, se pak někteří kolegové uchylují k řešením, která jsou sice na pohled efektní, ale mohou být až příliš extravagantní. Když dům vnímáte jako svůj, nic takového se vám stát nemůže. Je předem vyloučené, abyste se nechali unést svou kreativitou až za hranici možného,“ vysvětluje svůj zodpovědný přístup architekt.

Zodpovědnost jeho přístupu se projevuje i tím, že se po celou dobu realizace vždy striktně drží původního architektonického záměru a nedovoluje si žádné odchylky. Moc dobře si uvědomuje, že vzdálení se od původního plánu zpravidla nepředstavuje vhodnou zkratku k cíli, jako spíše slepou uličku, která cíl naopak o notný kus oddálí. „Když se desetkrát odchýlíte jen proto, abyste po čase zjistili, že to byla chyba a že musíte složitě hledat cestu zpět, poučíte se. Pak začnete odolávat lákavým změnám a naučíte se disciplíně, která je nepostradatelná, pokud chcete práci odvést dobře,“ vysvětluje Hammerer dále.

Kouzlo lahodné čokolády

Žádná stavba není stejná. Každá má svá specifika a každý investor má své požadavky, které je třeba v maximální možné míře zohlednit. V případě stavby rodinného domu v Linci bylo jedním z hlavních zadání ladit s okolím a vytvořit dům, který bude šetrný a zároveň ohleduplný k životnímu prostředí. Okolí domu je navíc velmi malebné, a tak bylo třeba přijít s návrhem, který co nejvíce krásné rakouské přírody vnese také do domova budoucích obyvatel.

Klíčovými materiály stavby jsou hliník a dřevo
Klíčovými materiály stavby jsou sklo, hliník a dřevo

„Tento požadavek hravě vytvořily velké prosklené plochy, které poskytují dokonalý venkovní výhled za všech okolností. Sklo tak tvořilo jeden ze tří základních materiálů, které jsem na stavbě použil. Dalším bylo dřevo, jež dokonale korespondovalo s požadavkem majitelů na přírodní ráz stavby. Třetím, a troufám si tvrdit nejvíce důležitým materiálem, pak byl hliník. Na obložení fasády jsem využil pilový profil od společnosti PREFA Aluminiumprodukte, navíc v barvě lahodné čokolády. Vždyť tu přece miluje každý!“

Nebyla to však jen fasáda, kde přišly ke slovu elegantní a hladké profily PREFA z recyklovaného hliníku s dlouhou životností. Systém Prefalz antracitové barvy se použil jako krytina na střechu domu. „Netradiční vzhled fasády, která doslova láká k zakousnutí je jedno pozitivum. Druhé ovšem je barevná stálost materiálu PREFA a dlouhá životnost. Oáza klidu, kterou jsem v Linci vytvořil, tak majitelům bude sloužit po mnoho dalších desetiletí, aniž by o vnější kabát budovy museli nějak speciálně pečovat. A to je obrovská výhoda, kterou hliník této značky nabízí každému majiteli,“ uzavírá Reinhold Hammerer.


O projektu:
Název projektu: Dům W.
Země: Rakousko
Objekt, místo: rodinný dům, Linec
Typ stavby: novostavba
Architekti: Hammerer ZT GmbH,
arch. Reinhold Hammerer

Realizace: Adolf Hofer GmbH
Typ střechy: Prefalz
Barva střechy: P.10 antracitová
Typ fasády: pilový profil
Barva fasády: zvláštní barva na přání
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

 

Zdroj: cz.prefa.com



Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina
Rubriky článků