Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Plech na střeše - Plechové krytiny

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Nad střechami Vídně

23. 11. 2020

Kavárna Café Korb uprostřed Vídně získala novou střechu. A ne ledajakou. Vrchol budovy nyní pokrývá krytina z hliníku, která se třpytí jako zlato. Honosný glanc jí propůjčily metalické šablony vyrobené společností PREFA. Při rekonstrukci byl udržen historický styl budovy, a přesto stavba působí moderním dojmem.
Ulice Brandstätte vede k dominantě Vídně, katedrále sv. Štěpána. Lemuje ji mnoho pozoruhodných domů a jedním z nich je i ten, který se v poslední době dočkal zajímavé proměny. Jedná se o stavbu z přelomu 19. a 20. století. Lidé sem chodili za dobrou kávou a zákusky již od roku 1904, kdy kavárnu Café Korb poctil svou návštěvou dokonce sám císař Franz Josef. Od poloviny minulého století byla fasáda domu pokryta mozaikou, na kterou si někteří dlouho nemohli zvyknout. Kromě toho se tak stavba mezi ostatní příliš nehodila.

Střecha vídeňské kavárny se třpytí jako zlato
Střecha vídeňské kavárny se třpytí jako zlato

Projektu úpravy podkroví se nyní ujal architekt Stephan Ferenczy. Zadání znělo jasně. Propůjčit domu opět historický šarm a současně ho moderně oživit. Svou práci pojal s velkou úctou k tomuto prostoru a se sobě vlastní svědomitostí. „Přestavovat tak starý dům, není lehké, protože musíte zasáhnout do jeho historie. Chtěl jsem, aby vzhledově příliš nevyčníval z okolní zástavby,“ říká Ferenczy.


Oživená historie

Café Korb se nachází přímo u 114 let starého Zacherlova paláce označovaného jako první moderní budova v Evropě, od architekta Josefa Plečnika. Slovinský rodák, který je neodmyslitelně spjatý i s Prahou, svému dílu propůjčil i výraznou měděnou střechu, což se Ferenczy snažil zohlednit. „Rozhodl jsem se navrhnout střechu, která bude ladit se Zacherlovým palácem, ale nebude ji zastiňovat,“ vysvětluje.

Střechu zdobí elegantní hliníková krytina firmy Prefa
Střechu zdobí elegantní hliníková krytina firmy PREFA

Zásadní součástí projektu tedy bylo, vybrat adekvátní materiál střešní krytiny. „Dřevěné prvky jsem odmítl, protože by se sem vůbec nehodily a měděná střecha by působila až moc expresivně. Vybral jsem tedy hliník, což se potvrdilo jako ideální řešení. Střecha z hliníkové krytiny se k domu na Brandstätte ideálně hodí díky své čisté eleganci, uměřenosti a hladkosti,“ popisuje Ferenczy.

Sepjetí s Vídní

Poskládat celistvou střechu z několika prvků nebylo jednoduché. Původně byla totiž stavba složena ze třech různých částí. Architekt se musel vypořádat i s nepravidelnostmi nebo zlomy. Jako nejdůležitější se tak ukázala volba materiálu, který ve všech výzvách obstojí. PREFA Aluminiumprodukte naštěstí nabízí pro tyto případy perfektní produkty. Šablony byly podle požadavku Ferenczyho zhotoveny ve zlatavém odstínu, jak bylo pro architektonický plán zamýšleno.

Barva však nebyla tím jediným, co tvůrce projektu rekonstrukce uchvátilo. „Falcované krytiny, přesněji PREFA falcované šablony, mají přesně vyhovující parametry, včetně velikosti a tvaru. Přizpůsobí se všemu. Minimalistická funkční krása je v případě střešních krytin tím pravým. Na budovu uprostřed historického města se skvěle hodí,“ oceňuje architekt, jehož pradědeček působil ve stejném oboru jako on.

Falcované šablony PREFA krásně doplňují historickou budovu
Falcované šablony PREFA krásně doplňují historickou budovu

Ferenczy se chtěl dříve věnovat designu, pak ale zvítězila architektura. Vystudoval ji v německém Stuttgartu, když ale jednou navštívil Vídeň, zamiloval si ji. Rozhodl se, že chce žít a tvořit hlavně zde. V polovině 80. se sem přestěhoval a dokončil tu svá studia. S Vídní ho pojí silné pouto. Jeho architektonické studio BEHF je v Rakousku téměř 20 let top kanceláří s více než 150 zaměstnanci. Na svém kontě má celou řadu významných projektů i realizací a cen.


O projektu:
Název projektu: Korb Etagen
Země: Rakousko
Objekt, místo: výstavba podkroví, Vídeň
Typ stavby: novostavba
Architekti: BEHF Architects, Arch. DI Stephan Ferenczy


Realizace: Drascher & Partner
Typ střechy: PREFA falcovaná střešní šablona 29 × 29
Barva střechy: zvláštní barva na přání, perleťově zlatá
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

 

Zdroj: cz.prefa.com



Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina
Rubriky článků