Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Plech na střeše - Plechové krytiny

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Domy jako zrcadlo

6. 11. 2020

Třiadvacet rodinných domků v Trondheimu odráží světlo skoro jako zrcadlo. Novostavby tak skvěle zapadají do okolního prostředí v rezidenční čtvrti Josefinesvingen s typickými norskými barevnými domy. Hliníkové fasády a střešní konstrukce PREFA propůjčují budovám neotřelý vzhled, který se mění se světlem v průběhu dne i ročních období.
Autorem rezidenčního projektu je norský architekt Sevrin Gjerde. Na domech pracoval  společně se svým kolegou Daigou Ishii z architektonické kanceláře Agraff. Mnoho domů na malém prostoru, zachování stávajícího supermarketu, nenásilné začlenění mezi ostatní stavby v okolí a dostatek parkovacích míst pro obyvatele.

Pestré moderní domy zdobí rezidenční čtvrť v Trondheimu
Pestré moderní domy zdobí rezidenční čtvrť v Trondheimu

Zadání bylo jasné, ale realizace snadná nebyla. Vysoký obytný dům by se sem do Josefinesvingenu příliš nehodil. Gjerdemu se však podařilo najít nejlepší řešení a na malém kopci se po více než ročních stavebních pracích objevilo 23 pestrých moderních domů. Se svými barvami, kterými jsou například modrá nebo cihlově červená, zapadají mezi ostatní stavby, a přesto se liší.


Architekt a učitel

Gjerde vzpomíná, jak se chtěl stát v dětství původně pilotem. Jeho profesní dráha ale vedla jiným směrem. Již v dětství u něho test studijních předpokladů ukázal, že architektura by pro něho byla ideální. K jejímu studiu na univerzitě ho přesvědčil i jeho spoluhráč z kapely. Prošel tak univerzitami v Norsku, ve švédském Lundu i ve španělském Madridu. Nakonec mladý architekt zakotvil opět v rodné zemi.

Kromě práce architekta se věnuje i pedagogice. Přednáší na univerzitě v Norsku, kterou sám studoval. „Rád vysvětluji studentům, co v praxi znamená práce architekta. Někdy o tom nemají zcela přesné představy, ale diskutuji s nimi rád a baví mě i jejich často zajímavé myšlenky či nápady,“ říká Gjerde.


Když se na fasádě odráží slunce

Rodinné domky v Trondheimu navržené Gjerdem se stylově začleňují mezi okolní stavby ze dřeva, jejich moderní pojetí a odlišnost je však zřejmá. Po barevné stránce se ostatním rodinným domkům přibližují. Přesto jsou však jiné. „Barvy jsme vybrali záměrně. Jako plášť střechy i fasády všech 23 staveb jsme zvolili stylový a hladký hliníkový plech. Odráží se na něm krásně odlesky a domy tak vypadají skoro jako zrcadlo, podle toho, jaké je zrovna světlo. Nejkrásnější jsou červené tóny, když zapadá slunce,“ popisuje Gjerde.

Barevná fasáda zrcadlí západ slunce
Barevná fasáda zrcadlí západ slunce

Falcovaná krytina Prefalz se ukázala být při realizaci nejlepší volbou. Pokrývačům zabrala instalace fasád a střech na více než dvě desítky domů téměř celý rok. S vybraným materiálem však byli spokojeni, přestože museli pracovat i v drsných severských podmínkách a času nebylo tolik. „Občas jsme pracovali při umělém světle a v mrazech nebo sněhu. Hliníkové pásy Prefalz však námahu řemeslníkům usnadnily. Pracovalo se nám s ním velice dobře,“ chválí majitel pokrývačské firmy Dag-Arne Gundersen.

Falcovaná krytina Prefalz domům dává moderní vzhled
Falcovaná krytina Prefalz domům dává moderní vzhled

O projektu:
Název projektu: Bør Hill
Země: Norsko
Objekt, místo: sídliště Josefinesvingen, Trondheim
Typ stavby: novostavba
Architekti: Agraff Architektur, Arch. Sevrin Gjerde


Realizace: Meisterblikk AS
Typ střechy: Prefalz
Barva střechy:5 zvláštních barev na přání
Typ fasády: Prefalz
Barva fasády: 5 zvláštních barev na přání
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

 

Zdroj: cz.prefa.com



Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina
Rubriky článků