Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Plech na střeše - Plechové krytiny

Kvalita práce a klempířské detaily určují životnost střechy

9. 11. 2014

Ruukki CZ s.r.o.
Řevnická 170/4, 155 21 Praha 5
Tel. +420 257 311 040, Fax +420 257 311 041
e-mail: informace@ruukki.com

Kvalitní střešní krytina a profesionálně odvedené klempířské detaily prodlužují životnost střechy až o desítky let

„Když stavíte střechy téměř 40 let, naučíte se jako klempíř nedělat kompromisy v kvalitě materiálů a instalačních prací,“ říká Jaroslav Morgenstein, kterého k řemeslu přivedl jeho děda a se kterým jsme si povídali v jeho rodném Tachově.

Nekvalitní montáž střechy totiž významně sníží životnost střechy navzdory použití kvalitních materiálů. „Zkušeností a věkem začnete oceňovat kvalitu a na domě ji poznáte časem. U materiálů Ruukki jsme nikdy neměli reklamaci a na svou práci nemáme problém dát záruku i 10 let,“ dodává Jaroslav Morgenstein, majitel tachovské firmy K KOMPLET.    

„Své klempíře neustále napomínám za to, že střecha není o ploše, o metrech, ale hlavně o detailech. Na ploše většinou nic nepoznáte, ale jako investor byste měl sledovat zpracování závětrných lišt, okapového systému, všemožných průniků, kde se pozná řemeslná dovednost a zručnost klempíře a jestli řemeslo zvládá,“ říká Jaroslav Morgenstein.

Obr. 1 až 3: Kvalitně odvedenou klempířskou práci poznáte hlavně na detailech provedení střechy, zdroj Ruukki

U všech prostupů střešním pláštěm, jakými jsou například komíny, ventilační potrubí nebo střešní okna by měl investor pohlídat kvalitu provedení a vodotěsnost těchto prostupů. V situaci, kdy investor renovuje střechu kompletně, je bezpečnější pořídit tyto prvky jako součást celého dodávaného střešního systému.

  

Obr. 1 až 3: Takto vypadá kvalitně odvedené provedení prostupů střešních krytinou a další oplechování střechy. Střešní krytina Ruukki. Realizace K Komplet, zdroj Ruukki

Obr. 1 až 4: Takto to vypadat rozhodně nemá. Nová plechová střecha díky špatné montáži a levné povrchové úpravě ztratila po několika letech svůj zánovní vzhled a zatéká do ní, zdroj Ruukki

Životnost střechy může ovlivnit i takové zdánlivé detaily jako je provětrávaná mezera a její zabezpečení proti nečistotám a živočichům. Provětrávaná mezera má důležitou funkci v odvádění vlhkosti z podstřešního prostoru.

  

Obr. 1 až 3: Životnost střechy prodlužuje také optimálně navržené odvětrání podstřešního prostoru, zdroj Ruukki

Jak poznat kvalitní realizační firmu

Vedle doporučení přátel a známých projděte a zhodnoťte realizované reference dané firmy. Větší jistotu, že bude práce s krytinou náležitě odvedena, pak máte v případě certifikovaných realizačních firem, které doporučuje přímo výrobce střešní krytiny. Jednu radu doplňuje i klempířský mistr pan Morgenstein:

„Slušná firma musí mít předávací protokol a zpravidla nevyžaduje předem zálohy. To vnímám jako důkaz stability a profesionality firmy,“ a dodává: „Předávacím protokolem firma ubezpečí zákazníka, že garantuje kvalitu odvedených prací a za dílem si stojí. My například poskytujeme na práci až desetiletou záruku, za podmínky, že jednou za dva roky si od nás majitel nechá udělat revizi střechy, která přijde jen na pár stovek korun.“

Kritériem výběru vhodné realizační firmy je také způsob komunikace se zákazníkem. Když s vámi firma komunikuje pouze elektronicky a telefonicky, těžko může podat kvalifikovanou konzultaci k vaší stavbě, zdůrazňuje klempířský mistr Morgenstein. Sám dbá na to, aby každou novou zakázku předcházela osobní konzultace s investorem přímo na místě stavby.

Text vznikl ve spolupráci s klempíři a pokrývači K KOMPLET – střechy s.r.o. www.k-komplet.cz a Ruukki ruukkistrechy.cz

 

O RUUKKI

Ruukki je finská společnost, specialista na ocelové komponenty a systémy pro stavebnictví a strojírenský průmysl. Společnost Ruukki vznikla v roce 1960, v současnosti je přítomná ve 30 zemích světa, zaměstnává kolem 9 000 zaměstnanců a její čistý roční obrat činí přibližně 2,5 miliardy EUR. Řetězec služeb a výrobků sahá od vlastních rudných dolů, hutí a oceláren, přes vývoj, výrobu a prodej produktů Ruukki až po inženýrské a dodavatelské služby. S výrobky Ruukki se tak můžete setkat nejen v konstrukcích mostů, hal, administrativních budovách a rodinných domech, ale třeba také v těžebních strojích, rypadlech, nakladačích, rafinériích nebo třeba v plášti ledoborců.

Společnost Ruukki zastává ideu trvale udržitelného rozvoje, které odpovídá její firemní politika, inovace produktů a jejich samotné výroby. Ke konci července 2014 se Ruukki stala součástí společnosti SSAB a vznikla tak nová stavební divize Ruukki Construction. Více na www.ruukkistrechy.cz nebo www.ruukki.cz

 



Štítky: Střecha materiál, Pokládka střecha, Pokrývač, Klempířské prvky, Plech na střechu, Střecha kvalita, Klempířské práce, Lehká krytina
Rubriky článků