Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Parozábrany a difuzní fólie

Parotěsnost a vzduchotěsnost v podkroví

2. 10. 2022

O vzduchotěsnosti konstrukce střešního pláště rozhoduje nejen kvalita a neporušenost parozábrany, ale hlavně její kvalitní a spolehlivé vzájemné napojení. Jak funguje parozábrana, jaký je rozdíl mezi ní a parobrzdou a jak správně postupovat při utěsňování? Vše si objasníme v tomto článku. 

Parotěsná zábrana (fólie)

Zábrana je neopomenutelnou vrstvou každé střechy, která zabezpečuje těsnost vnitřního pláště proti prostupu vodní páry do střešní nebo obvodové konstrukce, respektive do tepelné izolace, kde vlivem změny teplot kondenzuje a tím pádem škodí. Vrstva parotěsné zábrany musí vzduchotěsně oddělit vnitřní prostory od ostatních konstrukčních vrstev a zabránit prostupu a následnému hromadění vlhkosti hlavně v tepelné izolaci.

Při její absenci nebo špatném napojení parozábrany vlhkost výrazně zkracuje životnost krovu, izolace a dalších vrstev podkroví. Funkčnost parotěsné zábrany musí být zajištěna vzduchotěsným spojováním a napojováním na stavební konstrukce pomocí lepících a těsnících doplňků.

Parotěsná folie okolo střešního okna 
Parotěsná folie okolo střešního okna


Rozdíl mezi parozábranou a parobrzdou

Při realizací střechy se můžete setkat se dvěma pojmy – parozábrana a parobrzda. Vysvětlíme si, kde přesně má být tento materiál v konstrukci umístěn a jakou plní roli.

Rozdíl je ve veličině, která se označuje Sd a jmenuje se ekvivalentní difuzní tloušťka. Čím je tato hodnota vyšší, tím je pro vodní páru složitější tímto materiálem projít.

Sd je u parozábrany např 1000 m a u parobrzdy např. 200 m. Tedy parozábrana klade vlhkosti stejný odpor jako 1000 metrů vzduchu. Jinak řečeno, projít vlhkosti přes parozábranu trvá tak dlouho, jako když překonává 1000 m vzduchu. Stejně tak i u parobrzdy, v jejím případě jde ale o výšku 200 m.

Prostup parozábranou
Prostup parozábranou


Parozábrana má tedy za úkol zabránit difúzi vodních par v konstrukci, tedy projití vodní páry do tepelné izolace, a zabránit kondenzaci par obsažených ve vzduchu do tepelné izolace.

Parobrzda, jak už název napovídá, nezamezuje, ale brzdí. Některé parozbrzdy mají schopnost odvádět přebytečnou vlhkost ve střeše zpět do interiéru, potom mají tzv. proměnlivou ekvivalentní difuzní tloušťku. To znamená, že v zimě zvýší odpor procházející vlhkosti a v létě jej zase sníží, takže nahromaděná vlhkost u krovů může zpět do interiéru a lze ji odvětrat z domu.

Vzduchotěsnost podkroví

Vzduchotěsnost v podkroví souvisí s parozábranou a tepelnou izolací. Vzniká utěsněním parozábrany. Čím vyšší tloušťka izolace, tím více se špatná vzduchotěsnost ve střeše projevuje. Čím více tedy dáte izolace, tím více tepla se v interiéru zadržuje. Vzduchotěsnost se zajistí zapravením parozábrany u prostupů. Napojení parozábrany na obvodové zdi je nutné vždy vzduchotěsně spojit systémovými lepícími páskami, těsnicími hmotami apod.

Čím tlustší izolace, tím horší je vzduchotěsnost
Čím tlustší je izolace, tím horší je vzduchotěsnost


Důležité je se při utěsňování interiéru nedostat do opačného extrému. Neboli nezačít bydlet v sáčku. Co to znamená? Je potřeba následně zajistit správné větrání několikrát denně a zaručit dostatečnou výměnu vzduchu v místnosti, např. pomocí rekuperace vzduchu.

Velmi důležitá je i řemeslná gramotnost a kázeň. Zhotovitel musí znát podstatu funkčnosti střešního pláště ve všech souvislostech.

 




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků