Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Oprava střechy

Reklamace a závady na střeše - vznik pojistných událostí

16. 11. 2022

Pojistné události vznikají dnes a denně. Nejčastěji pojistné události vznikají působením živlů na střechu. Řadí se sem například přívalový déšť, vichřice, sníh, námraza, blesk, kroupy, pád stromu a jiné. Důležité je mít sepsanou dobrou pojistku a vědět, na kolik jste pojištění.

Opotřebování materiálu časem, nekvalitní montáž

Kvůli nekvalitní montáži může časem dojít k zatečení do střechy a podkroví. Dobrá zpráva je, že pojišťovna může i v takovém případě plnit.

Pokud se jedná o záruční opravu střechy, tak pokrývač odstraní závadu na střeše a pojišťovna zaplatí navazující opravy – vymalování, opravu sádrokartonu, výměnu izolace atd.

Další variantou jsou krádeže a škody. Jedná se například o krádež měděných svodů a dalších měděných prvků, které se mohou na domě objevit. Dalším druhem velmi častých krádeží jsou ty, které vznikají při stavbě domu svépomocí. Zde mizí stavební materiál.
 
Poškození v důsledku živlůPoškození materiálu
Pojistné události mohou také často vzniknout vlivem živlů

 

Rozsah pojistky, výše plnění a spoluúčasti

Vždy zvažte výši pojištění domu. Udělejte si odhad, kolik nová střecha stojí, nebo jakou má hodnotu a tento odhad si potom zakalkulujte do celkové hodnoty domu, ať je plnění adekvátní. Samozřejmě se podívejte, jaká je vaše spoluúčast. Je dosti nemilé, pokud máte například škodu za 200 tisíc. Máte sice novou střechu, ale vaše spoluúčast je 20 %. A vy 40 tisíc korun dáváte ze svého.

 Nezapomeňte zohlednit výši pojištění domu
Nezapomeňte zohlednit výši pojištění domu


Postup při pojistné události

O nahlašování pojistných událostí koluje mnoho historek. Jak tedy správně nahlásit pojistnou událost?

Pro nahlášení je důležité číslo pojistné smlouvy. Pokud jste o kopii pojistné smlouvy přišli vznikem pojistné události, nezoufejte. Pojišťovny originály smluv samozřejmě archivují. Ještě před nahlášením ale vše důkladně zdokumentujte. Rozsah škod vyfoťte a nechte si vystavit kopii policejní zprávy. Podrobná dokumentace může v takovém případě rozhodnout, zda k pojistnému plnění vůbec dojde. Důležité je se ujistit, že vzniklou škodu uzavřená pojistka opravdu kryje.

Samozřejmě si musíte zajistit rozpočet a následně realizační firmu na opravu. Rozpočet slouží jako doklad hodnoty opravy. U opravy střechy nemusíte čekat na likvidátora, někdy to ani není možné, pokud potřebujete nutně zakrýt část střechy, která vám chybí. Rozpočet na opravu včetně fotografií předložíte pracovníkovi pojišťovny. Pracovník pojišťovny si sám zjistí, zda je požadována pojistná částka adekvátní k rozsahu poškození.

Nesmí vám chybět soupis a fotografie dalších poškozených součástí domu vlivem zatečení. Například pokud se stane, že vám do obývacího pokoje zateče a vy potřebujete vymalovat, vyfotíte si mokrý flek a další zničené věci, například zničenou sedačku. Následně proběhne vyjádření pojišťovny k reklamaci do stanovené lhůty dle pojistných podmínek ve smlouvě. Nejčastěji do 30 dnů.

V pojistné smlouvě nesmí chybět soupis všech poškození
V pojistné smlouvě nesmí chybět soupis všech poškození

 

Co není součástí pojištění domu

Součástí pojištění domu není:

- vada materiálu v záruce výrobce,
- pojistná událost způsobená realizační firmou při provádění stavebních prací (zde se jedná o součást pojistky pokrývačské firmy),
- poškození krytiny při dodání na stavbu (zde se jedná o součást pojištění dopravce nebo výrobce, záleží, kdo je viník).

 

Spory

Samozřejmě někdy může dojít ke sporům. Spory se dají řešit mimosoudní cestou, protože spotřebitel má podle zákona o ochraně spotřebitele právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z kupní smlouvy. Posouzení proběhne ze strany zástupce výrobce a také nezávislé strany – soudního znalce, jako důležitý podklad pro řešení sporné pojistné události, nebo pro další řízení.

Někdy se spory nedají vyřešit mimosoudní cestou a vše se řeší před soudem.

Přejeme vám, ať si vaši střechu užijete bez reklamací a bez závad!

 




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků