Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Oprava střechy

Reklamace a závady na střeše - reklamace montáže

29. 11. 2022

Někdy se může při montáži stát, že není vše tak, jak by mělo být, a je potřeba vyřídit reklamaci. V tomto článku si řekneme, na co si dát pozor.

 

 

V dnešní době platí nepsané pravidlo, že u reklamací kvalitních střešních materiálů se zpravidla jedná až z 80 % o reklamaci montáže, ne o reklamaci materiálu.

Reklamaci špatně provedené montáže řešíte s pokrývačem neboli s realizační firmou. Tato reklamace probíhá dle smlouvy o díle. Proto je důležité se podívat, jak rychle byste měli reklamaci podat a za jak dlouho by měl pokrývač reagovat. Pokud je reklamace oprávněná, a je v záruční lhůtě, oprava proběhne na náklady zhotovitelské firmy. Je tedy v zájmu pokrývače střechu opravit rychle.

Je potřeba důsledná dokumentace závady pomocí fotografie, nebo videa, aby reklamace proběhla hladce a rychle.

Dále je důležité, abyste měli pojistku proti zatečení. V případě havárie a v akutních případech je nutné vše řešit ihned. Následně se řeší, kdo problém zaplatí.

Proto si pamatujte, že dobrá pojistka je základ.

 

Hlavní důvody špatné montáže

Mezi hlavní důvody špatně provedené montáže patří např. možnost, že firma nemá zkušenosti s danou krytinou a není proškolená na pokládku, že byl proveden špatný návrh skladby, střeše chybí nebo nefunguje odvětrávací mezera, má nefunkční parozábranu, kondenzují zde vodní páry apod.
 
 Nedodržení správného postupu montážeNedodržení správného postupu montáže
Nedodržení správného postupu montáže může vést k dlouhodobým problémům

Kondenzace ve střeše

Pokud je střecha v pořádku, ale podkroví je mokré, jedná se o kondenzaci páry v mezistřeším prostoru (z čehož vyplývá, že rosný bod je v izolaci), nebo zatéká kondenzát přes difuzní folii. Další variantou je nezaizolované potrubí prostupu střechou.

 

Nefunkční parozábrana

Další variantou je nefunkční (chybějící, proděravěná) parozábrana. Jedná se o chybu dalších řemeslníků – sádrokartonář, elektrikář další.

 

Nefunkční difuzní folie

Tato závada je zpravidla chybou pokrývače. V 99 % se dnes provádí na střechách kontaktní difuzní folie. Nad kontaktní difuzní folii by měla být správně nadimenzovaná odvětrávací mezera. Jde o otvory v podstřešním plášti u okapu a otvory u hřebene, sloužící k tomu, aby střecha mohla větrat. Důvodem mohou být ropné látky na folii např. jako úkapy z motorové pily při řezání latí, impregnace latí, která zmokne a steče na folii, nebo dlouhá doba odkrytí folie na slunci, během které dochází k poškození vlivem UV záření.


Závada difuzní folieZávada difuzní folie
 
Špatná, nebo žádná odvětrávaná mezera je další vadou. V tomto případě jde o chybu projektanta, nebo pokrývače. Odvětrávací mezera je určena kontralatěmi. Jdou od hřebene k okapu, mají mít svou dimenzi, rozměr, který předepisuje výrobce (optimální 4×6 cm), výška odvětrávací mezery se určuje podle délky šikminy, typu krytiny a spádu střechy. Odvětrávaná mezera musí mít stálou výšku.

 Špatná odvětrávaná mezeraŠpatná odvětrávaná mezera

Důsledky dlouhodobých poruch

Závady nemusíte zjistit mnoho let. V krovu se vlhkost hromadí, po 10–15 letech se vám objeví malý flíček, který se zvětšuje a vy po odkrytí zjistíte, že krov je celý prohnilý, že v něm máte plíseň a houby. Důsledky dlouhodobé vlhkosti ve střešním plášti ohrožují statiku krovu.

Navíc dlouhodobá vlhkost v interiéru ohrožuje zdraví obyvatel – spory plísní a houby mohou být nebezpečné. Kvůli závadám navíc vznikají i tepelné mosty.

 

Návazné poruchy a vady

Z vlhkosti, která je obsažena ve střeše, dlouhodobě vznikají v domě další následné poruchy a vady. Může se stát, že bude potřeba výměna tepelné izolace, parozábrany a sádrokartonu, následně roztažení nové elektřiny v domě a vymalování, při havárii rovnou výměna vybavení bytu.

 Špatně provedená montáž střechy často znamená dlouhodobé následky pro obyvatele
Špatně provedená montáž střechy často znamená riziko pro obyvatele

Spory

V obecném měřítku spory nikdy nejsou příjemné. V našem případě se může jednat o spory mezi vámi a dodavatelem, nebo zpracovatelskou firmou. A jak se takové spory řeší?

Problém posoudí zástupce výrobce a posudek provedou i další nezávislé strany, například soudní znalec. Vzniklé posudky se poté u soudu vyhodnotí. Soudní řízení může nastat, pokud se jedná o větší plochy střech a o větší plnění.

 




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků