Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Návrhy střech – základní technické informace

11 tipů, jak se správně starat o novou střechu

2. 10. 2022

Pokud chceme, aby naše nová střecha vypadala co nejdéle jako nová, musíme počítat s tím, že bude vyžadovat péči a pravidelnou kontrolu. Po střeše je důležité se při jakékoliv kontrole, péči nebo revizi správně pohybovat. Při nesprávném pohybu hrozí nejen poškození střechy, ale také pád.

Kvalitní pojistka je základ

Uzavření kvalitní pojistné smlouvy na celý dům patří mezi základní věci, které byste měli udělat, pokud chcete mít novou střechu v pořádku. Pojištění kryje prvky samotné stavby – stěny, stropy, střecha a podobně. Také by pojištění mělo být zaměřené nejen proti přírodním živlům a vandalům, ale také krádeži. Mělo by také ochránit před zatékáním do domu, vichřicí, která Vám odnese střechu, nebo ukradením svodů. A proč zrovna pojistka? Některé zmíněné nehody či katastrofy nepatří mezi záruční vady a pojistka je tak jedním z mála způsobů, jak se jim bránit. 

 

Udržení barvy střešní krytiny

Působením slunce a dalších vlivů, jako je například sníh nebo déšť, vždy dochází k vyblednutí barvy střešní krytiny. Tento proces se týká každé střešní krytiny a nedá se mu úplně zabránit. Nám jde ale o to, aby barva nezmizela úplně. Pomoci nám může záruka na barevnou stálost. Co to znamená v praxi? Vždy je důležité si před koupí střešní krytiny u výrobce zjistit, jakou záruku poskytuje na barevnou stálost.


Tedy v případě, že byste měli sjednanou záruku na barevnou stálost na 10 let a během té doby by se Vám barva smyla, nebo sloupala, je výrobce povinen vám uznat reklamaci. Malé vyblednutí barvy střechy je v pořádku, co ale už v pořádku není, je extrémní ztráta barevnosti, fleky a výkvěty. Důkladné přečtení záručního listu ke střešní krytině, která obsahuje i informace o barevné stálosti, vám může ušetřit nemalé peníze a mnoho starostí.

 

Nezanedbávejte kontrolu podkroví, žlabů a svodů

Kontrola zatékání do podstřeší spadá k nedílné součástí starosti o novou střechu. Takováto kontrola má smysl, pokud je prováděna alespoň 2x ročně, či v případě, že přijde přívalový déšť anebo vichřice. Pokud tyto kontroly nebudete provádět, může Vás nemile překvapit protékání střechy, které se může projevit až po delší době.
Kontrola zatékání
 
Nesmírně důležitou věcí je kontrola žlabů a svodů. Ty mají tendenci se ucpávat nejen nečistotami, ale také spadaným nebo nafoukaným listím. Čištění žlabů a svodů by mělo proběhnout alespoň dvakrát do roka, na podzim a na jaře, kdy se tyto nečistoty usazují nejvíce. A co se může stát, pokud se žlaby a svody nečistí pravidelně? Například může dojít k problémům při odtávání sněhu. Pokud bude žlab ucpaný, roztátý sníh nebude odtékat a tato voda následně může například stékat po fasádě. Hrozí i nepříjemný zápach linoucí se do okolí. 

Kontrola žlabů a svodů


Poškození střechy sněhem a mrazem

Ani v zimě nesmíme zapomínat na kontrolu střechy. Ta by měla být primárně zaměřená na poškození střechy sněhem a mrazem. Kontrolou by měly projít nejen už jednou zmíněné žlaby, ale také kraje střech, prostupy, komínové těleso a sněhové zábrany. V případě zimy, kdy je sněhu opravdu dostatek, je zapotřebí vylézt na střechu a opatrně sníh ze střechy sundat. Při této činnosti je potřeba si počínat opatrně, aby jednak nedošlo k poškození střechy a v horším případě k úrazu.

Kontrola po zimě

Nezapomínejte ani na vizuální kontrolu střechy v zimním období proti tepelným mostům. To, zda máte zateplenou střechu dobře, zjistíte podle toho, jak Vám z ní odtává sníh. Pokud odtává rovnoměrně, můžete být v klidu, a u Vaší střechy je zateplení v pořádku. Pokud nemáte střechu zateplenou vůbec, sníh odtává perfektně a se sněhem problém mít nebudete. :-) Budete mít ale problém s vaší peněženkou.

 

Dotahování šroubů u plechové střešní krytiny

U plechových střešních krytin je vhodné po jednom až dvou letech kontrolovat (vizuálně a tahem) vybrané šrouby, které slouží k přikotvení střešní krytiny. Šroub nesmí být přetažený, ale ani nedotažený. Při špatném přikotvení zde může po čase dojít k zatékání, v horším případě k odfouknutí krytiny při vichrech. V tomto případě se jedná o chybu montáže, v případě správného provedení systémových šroubů střecha funguje dobře.

 

Koroze – nepřítel každé střechy

Nezapomínejte vizuálně kontrolovat korozní odolnost oplechování a řezů na krajích plechové krytiny střechy. Pokud se na střeše nějaká rez objeví, tak nepropadejte panice, ale začněte jednat. Nesoudržnou rez stačí jemně přebrousit a následně použít na opravu barvy, které doporučuje výrobce plechu. U plechových krytin je nutné, aby řemeslník vždy přetřel kraje plechových tašek systémovou barvou od výrobce.
 
Kontrola koroze
 

Mechy, lišejníky a další nepříjemné nánosy

Někdy to na střeše může vypadat jak na palouku. Ten, ačkoliv může vypadat hezky, představuje další problém pro životnost střechy. Jedná se o mechy, lišejníky a další nepříjemné nánosy. V tomto případě je lepší nános odstranit mechanicky než chemicky.
Kontrola mechu a lišejníku na střeše
 
Úmyslně nezmiňujeme staré eternitové střechy. Ty totiž obsahují škodlivý azbest. Nečistěte je, nenatírejte a raději je nechte specializovanou firmou snést a nahraďte něčím jiným. Ono nechávat se zvolna zabíjet vlastní střechou při jejím čištění je přinejmenším hloupé. 

 

Pravidelná revize hromosvodů a komínů je nezbytná

Určitě není potřeba zdůrazňovat, jak jsou důležité pravidelné revize hromosvodů a komínů. A to nejen pro funkčnost střechy, ochrany zdraví, života, ale také vypořádání pojistky. Pokud se totiž stane nějaká nenadála pojistná událost okolo komína nebo hromosvodu, je třeba počítat s tím, že pojišťovna bude jako první chtít vidět právě revizní zprávu. A pokud ji nebudete mít v pořádku, nedostanete z pojistky ani korunu.

Správné střešní příslušenství pro pohyb

 

Únik tepla je potřeba okamžitě řešit

Pokud máte podezření, že Vám uniká teplo, tak není dobré dlouho otálet a co nejdříve si zajistěte odborníka, který umí měřit termokamerou a provede Vám na domě termovizi. Díky tomu zjistíte, kde máte tepelný most. Tepelným mostem rozumíme takové místo v konstrukci, ve kterém dochází k úniku tepla z vnitřního do vnějšího prostředí. Důvodem tepelného mostu může být chybějící zateplení, málo tepelné izolace, nebo třeba vlhká tepelná izolace. Za mokrou tepelnou izolaci může stát více příčin – zmínit můžeme špatně položenou střešní krytinu, špatné oplechování nebo netěsnosti v krytině.

Kontrola tepelných mostů termovizíKontrola termovizí

 

Nezapomínejte na střešní okna

Střešní okna jsou další částí střechy, u které nesmíme zapomínat na kontrolu. Zde vás musí hlavně zajímat rosení oken a ostění. Plísně u ostění, nebo kolem oken jsou známkou tepelného mostu, tzn. špatná izolace, nebo zatékání vody do interiéru.

 

Krov a jeho narušitelé

Krov patří mezi další části, u kterých by se nemělo na pravidelnou kontrolu zapomínat. A to minimálně 1x do roka. Je potřeba hlídat vlhkost a přítomnost škůdců, hub a ptáků. Pokud objevíte na dřevě krovu houby, tak se dá předpokládat, že je zde přítomná vlhkost. Pokud jsou přítomní červotoči, tak na nic nečekejte a proveďte nástřik krovu, než si Váš krov dají k večeři. 

Kontrola střešních oken

Mějte na zřeteli, že se jedná pouze o základní body, které byste při starosti o novou střechu neměli opomíjet.

Neučte se stát pokrývačem ani klempířem, ale pouze spokojeným uživatelem.

 



Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků