Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Ceníky, záruční listy, montážní návody

14 tipů, jak ušetřit při nákupu materiálu

2. 10. 2022

Je mnoho možností, jak při nákupu materiálu ušetřit, a možná o nich ani nevíte. Nebojte se vyjednávat a ptát se, protože jde o vaše peníze. Každý rád uvítá tipy a rady, jak na slevy, pokud si pořizujete materiál na svůj dům. I na maličkostech se totiž dá ušetřit. 

Začneme hned skvělým tipem v podobě získání slevy na krytinu a všechny doplňky od jednoho dodavatele.

Nejhorší, co můžete udělat, je to, že si někde koupíte střešní krytinu (např. základní tašky), protože byla v akci. Například 55% sleva. Doplňky kupujete následně, těsně předtím, než vám pokrývač najíždí na střechu. Co se stane? Stane se to, že na doplňky získáte slevu 10 % a na krytinu máte 55 %, tedy v průměru dostanete slevu 30 %. V případě, že byste krytinu i doplňky kupovali dohromady, bude sleva třeba 35 %. Proto rada zní, vždycky vše odebírat dohromady.

 

Doprava v ceně, nebo vlastní?

Nebojte se zeptat, jestli je doprava v ceně, nebo se podívejte, jestli je v nabídce a kolik stojí. Může být skvělá sleva ve stavebninách, ale na druhé straně vašeho kraje. A jelikož vás bude doprava stát třeba 5000 Kč, možná se vám ta sleva už tolik nevyplatí.

Pokud ale na opačnou stranu máte dopravu ve vlastní režií, tak zase zvažte, zda Vás nevyjde lépe doprava od dodavatele. I vlastní doprava totiž něco stojí. Taky se může stát, že pokud kupujete materiál (třeba střešní tašky na celý rodinný dům) tak Vám střešní krytinu výrobce doveze v rámci závozu zadarmo a Vy budete platit jenom skládání. Důležitým parametrem je i termín dodání. Můžete získat vynikající cenu, ale termín dodání třeba za půl roku. To Vám může být k ničemu, pokud samozřejmě neplánujete s půlročním předstihem.

 

Nezapomeňte zohlednit cenu dodání materiálu
Nezapomeňte zohlednit cenu dodání materiálu 

Skládání materiálu

I zde se dá ušetřit. Zajímejte se o to, jestli je v ceně i skládání materiálu, abyste nemuseli shánět sousedy, kteří Vám pomohou složit 10 palet. Nebo třeba shánět zařízení na složení. Pokud je máte k dispozici, určitě ušetříte a to přeci chcete. Pokud ke skládání materiálu nemáte potřebné přístroje, tak je to komplikace a je nutné si skládání materiálu zaplatit. Cena se pohybuje od 110 Kč za složení jedné palety.

 

Zjistěte, jestli je v ceně zahrnuto i skládání materiálu
Zjistěte, jestli je v ceně zahrnuto i skládání materiálu

 

Možnost vrácení palet a jejich výkup

Určitě není na škodu si zjistit, jestli můžete palety vrátit, zda jsou tyto palety zálohované, nebo zda je můžete rovnou vyměnit. Zjistěte si u výrobce, jakým způsobem vracení palet probíhá, protože se může stát, že vám palety zůstanou a výrobce si je už nevyzvedne zpátky. Vy je potom můžete vracet někde ve vašem okolí, ve výkupnách palet, ale úplně za jinou cenu.

 

Co na to pokrývač?

Vždycky se na všem domlouvejte s pokrývačem. Pokrývače klidně obejděte, ale až potom, co mu o tom řeknete. Pokud s tím bude pokrývač souhlasit, tak proč ne. Pokud s tím ale souhlasit nebude, uteče vám ze stavby.

 

Správné zadání je základ

Vaše správné zadání je základ. Pokud poptáváte materiál, obchodník ze stavebnin vám nebude střechu zaměřovat, takže je vždycky dobré mít projekt. Pokud ho ovšem nemáte, je potřeba střechu svépomocí zaměřit pomocí pásma. Ideální možností je vzít foťák, střechu si vyfotit a poté ručně do fotografie napsat kóty. Tak to okótovanou fotografií donesete do stavebnin anebo ji oskenujete a zašlete do stavebnin e-mailem a máte zadání, které je základ.

Samozřejmě nejhorší je, když máte nějakou kótu špatně, nebo Vám chybí. Tím se prodlužuje sestavení nabídky. Pokud se ovšem stane, že se vyskytne u zadání nějaká chyba, například v podobě špatné kóty, tak musíte počítat s tím, že to zjistíte až při realizaci. Pokrývač vám sdělí, že chybí například 10 m2 krytiny. Proto je správné zadání opravdu základ všeho.

 

Kompletní nabídka materiálu, který budete na střechu potřebovat

Nabídku řešte vždy komplexně. Nechtějte jen střešní krytinu a její doplňky, ale chtějte i latě, difuzní folii, střešní okna, okapové systémy a tak dále. Vše, co budete potřebovat, si nechte do nabídky zpracovat. Může se stát, že doplňky koupené jinde mohou být levnější, ale zvažte, o kolik jsou levnější v porovnání s časem, který jste u jejich shánění strávili, a kolik jste projezdili benzínu.

 

Nabídky minimálně od třech firem

I když máte doporučení na dobrou pokrývačskou firmu, tak poptejte aspoň tři firmy, ať máte srovnání. Optimálně se Vám potvrdí, že firma, na kterou máte doporučení je dobrá. Extrém je 10–15 nabídek. Není to úplně vhodné, protože čím více má člověk nabídek, tím více má jako laik zamotanou hlavu. Všichni vám řeknou výhody a k nevýhodám se moc hlásit nebudou. Držte se proto pravidla, že 3 nabídky jsou minimum, 5 je maximum.

 

Nejlevnější střecha nemusí být ta, která má nejlevnější krytinu

Vždycky chtějte kompletní nabídku, doplňky a dívejte se i dál. Tím je myšlena životnost a záruka. Dejte si tu práci a podívejte se na okolní střechy z daného materiálu ve vašem regionu, jak vypadají po letech.

Podívejte se, jak po letech vypadají střechy v okolí
Podívejte se, jak po letech vypadají střechy v okolí

 

Prodej bez DPH – není sleva

Je to klasický problém. Pokud chcete něco bez DPH, tzv. bez papíru, tak to není sleva, ale daňový unik. A zde je potřeba mít před sebou vidinu zdvihnutého ukazováčku jako varování.

 

Říct, nebo neříct cenu konkurenci

Tohle rozhodnutí je čistě na vás. Udělejte to tak, že buď ji řeknete všem, nebo nikomu. Je to férové jednání. Pokud ji neřeknete nikomu, proděláváte vy, protože obchodník nemá zpětnou vazbu, má tam rezervu. Pokud ji řeknete všem, může být reakce velmi zajímavá a můžete se dostat na velmi zajímavé ceny. Pokud ji řeknete jen někomu, tak možnost stlačit cenu dáte jen některým. Třeba má jiný možnost stlačit cenu ještě lépe, ale vy se to bohužel nedozvíte.

 

Obchodní zástupce výrobce

Vždycky oslovte obchodního zástupce, a to nejlépe ve vašem regionu. Tento obchodní zástupce je ve styku se stavebninami, objíždí obchodníky a řekne vám tip na dobrého obchodníka s kterým má nejen dobrou zkušenost, ale je si jistý, že vám vytvoří zajímavou nabídku.

 

Domluvte se na postupu vždy dopředu s pokrývačem

A opět jsme se dostali k pokrývači. Platí to, co už jsme si řekli. Nikdy neobcházejte pokrývače.

Postup vždy řešte dopředu s pokrývačem
Postup vždy řešte dopředu s pokrývačem 

 

Řešení pod tlakem je nejhorší řešení

Pokud vybíráte materiál, nebo vybíráte střechu, nečekejte do poslední chvíle. Pokud se novou střechu rozhodnete řešit řekněme třeba v září a chcete v říjnu opravovat střechu, tak je to pozdě. Dobré firmy jsou rozebrány, materiál nemusí být vyrobený, nemusí být skladem. Jenom na materiál můžete čekat 2–3 týdny. A to je ještě k realizaci potřeba nasmlouvat firmu, která vám střechu položí. Rezerva je dát si aspoň 3 měsíce. Máte čas si v klidu si najít a poptat materiál, vyřešit si slevy, realizaci atd. Tlak vás staví do nevýhody, musíte kupovat něco, co je dražší, co nemáte dostatečně vyzkoušené, nebo co nemáte dostatečně poptané. Cena pak není nejlepší.




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků