Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Stavby, stavebnictví

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Jako vesmírná loď

28. 3. 2021

Položit přes 2000 m2 střešní krytiny PREFALZ je výzvou pro nejednoho klempíře. Ve Švédsku však i tomuto číslu dokázali dát třetí rozměr, a to jak z pohledu proporcí, tak z pohledu složitosti. Objemná kubatura střešní konstrukce překrývá dvě patra administrativní budovy AURA v Malmö. V hřebenové části je navíc na první pohled nápadně rozčleněna dvěma klíny a jedním oboustranně mírným zlomem. To působí dynamicky a originálně.
Budova AURA k podvečeru
Budova AURA k podvečeru
 
 
Doslova jako vesmírná loď se AURA vznáší nad nedalekým přístavem a loděnicí Kockums. A není to tak dávno, co se v jejím bezprostředním okolí nacházely pouze sklady, doky a jeřáby. Zkrátka loděnice, jak má být. Jenže tato doba je pryč a nové urbanistické studie žádají zcivilizovat blízké okolí loděnice. Malmö je spolu se sousední Kodaní rychle se rozvíjejícím městem, avšak oproti ní má mnohem lepší prostorové rezervy. I to je jeden z důvodů, proč se podnikatelé a nové společnosti usazují v Malmö. Mnoho z nich vyvíjí mobilní a počítačové hry, aplikace nebo investuje do výzkumu. Studenti, začínající podniky, kulturní instituce a alternativní obchodní podniky jasně formují nové potřeby bývalého průmyslového města.

Budova AURA kombinuje historickou tradici s moderními potřebami
Budova AURA kombinuje historickou tradici s moderními potřebami

A právě proto architekt Noel Wibrand ze studia Dorte Mandrup A/S, který byl za projekt AURA zodpovědný, navrhl budovu v klasickém půdorysu místních kancelářských budov, tzv. kontorů, avšak pro dnešní potřebu nově příchozích obyvatel, a navíc s něčím, čím se opravdu vymyká. Obrysovým odlišnostem korunuje především střešní část s noblesní zlatou barvou, kterou nalezneme také na většině exteriérových elementech, jako jsou okenní rámy, oplechování oken nebo podbití střechy překrývající rozměrné lodžie na přídi a zádi této vesmírné lodi.

Unikátní okenní rámy zdobí exteriér "vesmírné lodi"
Unikátní okenní rámy zdobí exteriér "vesmírné lodi"

Zlatá PREFA

Celkově má optické členění střechy poukázat na aktuální trendy moderní architektury. Plně respektuje historickou linii budov v centru Malmö a současně upozorňuje na potřebu odlišit se. Pro zachování vnější integrity je betonová fasáda s mírně nažloutlým odstínem, který jí dodal štěrk z estonských pískových dolů, v souladu se zlatou barvou hliníkové střešní krytiny. PREFA ji ve spolupráci s Dorte Mandrup A/S vyvinula speciálně pro tuto stavbu. Nese název Jaisalmer-2525 gold podle pověstí zlatého indického pouštního města Jaisalmer. V kombinaci s plošně integrovanými prosklenými pásy vypadá vskutku luxusně. A to beze ztráty 100% funkčnosti a plné 40leté záruky.

Detail falcované krytiny
Detail falcované krytiny

Pokládka samotné drážkované střešní krytiny byla vcelku jednoduchá. PREFALZ je totiž velmi lehký, tvárný a poddajný materiál. Přitom vyniká extrémní odolností a životností, zkrátka je téměř nezničitelný. Aby to ale nebylo jednoduché, střecha se montovala ne na domě, ale na zemi. Nabízí se otázka, kdo měl o střechu větší strach? Klempíř, který střechu čerstvě položil a nemohl přímo ovlivnit, jak bude jeho dílo dopraveno vzhůru na budovu? Nebo projektant, který si celou operaci vymyslel a musel si být vědom případných komplikací? Jelikož se objemnou ocelovou střešní konstrukci na těleso budovy nakonec povedlo zvednout a ukotvit bez sebemenších komplikací, s nadsázkou všechny zúčastněné subjekty zpětně popisují velmi složitý postup jako běžnou technologii. Pouze klempíř ze společnosti Johanssons Byggplåt AB připouští, že zvedání střechy podobných dimenzí je opravdu něco unikátního.

Zdroj článku: PREFA


Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina, Falcovaná krytina, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků