Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Solární panely

Analýza: Pražské střechy dají solární výkon 120.000 domácnostem

21. 4. 2021

Střechy rodinných a bytových domů v Praze a okolí mohou poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice nejméně pro 120.000 domácností. Výroba jen z nich by současné dodávky ze všech solárních elektráren v hlavním městě zvýšila dvaadvacetkrát. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Alianci pro energetickou soběstačnost vypracovala konzultační společnost EkoWATT. Celkem v Praze žije zhruba 600.000 domácností. Pražská energetika na dotaz ČTK uvedla, že na střechách je nyní v metropoli asi 1600 fotovoltaických elektráren.
 
"Na vhodné střechy obytných domů v hlavním městě a v okresech Praha-západ a Praha-východ lze instalovat 472 až 675 megawattů výkonu, který by dokázal zásobovat elektřinou 120.000 až 170.000 domácností s průměrnou spotřebou. Bilančně to pak vychází, že každá čtvrtá až pátá pražská domácnost může během roku spotřebovávat jen solární energii," řekl dnes Jiří Beranovský ze společnosti EkoWATT.

Analýza byla představena na webináři. Vypočítaný potenciál se vztahuje pouze na rodinné a bytové domy a nezahrnuje ostatní typy budov, jako jsou kancelářské, průmyslové a veřejné budovy, tj, například budovy státních orgánů nebo škol. Jen rodinné a bytové domy mohou podle studie vyprodukovat přes 482 gigawatthodin (GWh) elektrické energie.

Záznam webináře zhlédnete u nás zde:


Podle dat Energetického regulačního úřadu dodaly v předloňském roce všechny solární elektrárny v Praze v do sítě 21,9 GWh, výroba by tak mohla vzrůst až dvaadvacetkrát. Analýza brala v potaz i omezení, jako je orientace střechy, zastínění nebo neochota vlastníků bytových jednotek ke společné investici.

"Rychlému přechodu na sluneční energii mohou pomoci například hromadné nákupy solárních panelů, městem vyjednané výhodné půjčky pro financování soukromých projektů nebo založení městských energetických komunit. Města mohou pomoci také redukcí administrativy, vytvářením solárních map či stanovením jasných pravidel, za kterých mohou vznikat solární projekty v oblastech s památkovou ochranou," řekl dnes programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Analýza je součástí Manuálu pro využití lokální energetiky, který zmiňuje příklady ze zahraničních metropolí. Například ve Vídni budou masivně rozšiřovat solární panely na celkem 120.000 metrů čtverečních. Berlín má pak v plánu zajistit značné rozšíření solárních panelů na střechách města s cílem dodat do roku 2050 solární energii, která pokryje přibližně čtvrtinu potřeby města.

Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu. V posledních měsících navzdory dopadům šíření koronaviru však roste zájem právě o fotovoltaické instalace na střechy domů a podniků, shodli se už dříve největší prodejci na trhu.



Zdroj: České noviny

Štítky: Solární panely, Stavby, stavebnictví
Rubriky článků