Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Skladba střechy


Lindab, s.r.o.
Na Hůrce 1081/6
Praha 6-Ruzyně

info@lindab.cz
www.lindab.cz

Správná skladba pro profilované a falcované plechové krytiny

18. 8. 2020

Pro své vlastnosti (zejména nízkou hmotnost, snadnou a rychlou montáž, bezúdržbovost, dlouhou životnost a možnost využití i na nízké sklony střech) patří dnes plechové střešní krytiny k těm nejvyhledávanějším. Nejvhodnější skladbu pro střechy z plechu tak dnes často řeší nejen projektanti novostaveb, ale i montážní firmy realizující rekonstrukce. Jaké faktory je třeba v návrhu střešní skladby zohlednit a jak se vyvarovat omylů? A jak zajistit akustickou neprůzvučnost plechových střech? Radí Petr Kulhavý, produktový manažer společnosti Lindab s. r. o. – předního světového designéra, výrobce a prodejce střešních krytin a okapových systémů z prvotřídní švédské oceli. Zatímco předchozí článek se zabýval správnou skladbou plechových krytin na příkladu Lindab SRP Click, nyní se zaměříme na složení střešních skladeb pro další typy plechových krytin: profilované a falcovanou.

Pokud se stavebník rozhodne pro plechovou krytinu profilovanou do tvaru klasických skládaných tašek, může si u společnosti Lindab zvolit z řady druhů tvarů profilace (Topline, Mega, Ideal, Goodlock), charakterizovaných buď výraznou, nebo naopak nenápadnou vlnou. Pro příznivce klasických falcovek má Lindab v sortimentu krytinu Seamline ve dvou kvalitativních řadách a různých kombinacích materiálů, povrchů a barev. Na oblibě si nyní získávají i trapézové plechy Lindab. „U každé z těchto krytin je třeba provětranou střešní skladbu řešit jinak – a to jak podle druhu profilace krytiny, tak i zvoleného izolantu a jeho umístění ve skladbě. Pokud jde o sklon střešních rovin, falcované krytiny lze použít již na střechy od sklonu 5°, trapézové plechy od 6° a profilované krytiny od sklonu 14°,“ vysvětluje Petr Kulhavý.

 

Skladba pro profilované plechové krytiny: nejklasičtější a nejjednodušší

Protože k ní není potřeba žádných dodatečných systémových řešení, je provětraná střešní skladba pro profilované plechové střešní krytiny nejklasičtější a nejjednodušší. Používá se také u skládaných krytin z jiného materiálů než oceli. „Mezi krokvemi je využita minerální tepelná izolace (vata), nad ní je pojistná hydroizolace v podobě difuzní fólie. Pro skladbu s profilovanými krytinami je typické laťování. Rozestup latí je dán samotnou profilací (odskoky) příslušné krytiny; u trapézových plechů lze použít i celoplošný záklop,“ uvádí Petr Kulhavý.

Provětrané střešní skladby - základní parametry
Provětrané střešní skladby - základní parametry 

 

U provětrané střešní skladby pro profilované plechové střešní krytiny, která jako tepelný izolant využívá nadkrokevní izolace z PIR desek, je podle Petra Kulhavého až na umístění izolantu nad krokvemi vrchní souvrství stejné jako u předchozího případu (tzn. jako u skladby s mezikrokevním izolantem). Ani zde není potřeba řešit žádné zvláštní systémové požadavky. Jako spodní pohledový záklop pod folií se obvykle používají palubky.

Provětrané střešní skladby - základní parametry (krytina tašková / trapéz)
Provětrané střešní skladby - základní parametry (krytina tašková / trapéz)

 

Skladba pro falcované plechové krytiny: celoplošný záklop nutný

V případě, že se majitel domu rozhodne pro falcovanou plechovou krytinu (v případě Lindabu jde o krytinu Seamline), je provětraná skladba střechy podobná jako u profilovaných střešních krytin. „S tím rozdílem, že pro zajištění správné funkce střešního pláště se musí místo laťování použít celoplošný záklop z klasických coulových prken (tloušťky minimálně 24 mm). Na ně se už pak rovnou pokládá příslušná falcovaná střešní krytina,“ říká Petr Kulhavý, který do této střešní skladby nedoporučuje používat OSB desky – v porovnání s prkny nemají takovou trvanlivost ani další potřebné vlastnosti.

Provětrané střešní skladby - základní parametry (krytina Seamline)

Provětrané střešní skladby - základní parametry (krytina Seamline)

 

Správně zvolená a precizně provedená střešní skladba = dokonalá akustická neprůzvučnost

Otázka akustiky plechových střešních krytin je v přípravné fázi projektu velmi častým tématem konzultací a diskusí. Hlučnost plechových střech je nejčastějším mýtem, s nímž jsou plechové střechy neprávem spojovány. Hluk u plechu jako materiálu je způsoben jeho vibracemi. Možnost vzniku vibrací (a tím i hluku) je zase způsobena okolními vlivy – zejména větrem (sáním či podfukováním), deštěm nebo kroupami. Správně zvolená profilace krytiny ve spojitosti s dobře zvolenou střešní skladbou zajistí dokonalou akustickou neprůzvučnost. Každý druh plechové krytiny – od profilovaných po falcované – má totiž své specifické vlastnosti a svůj unikátní způsob montáže, který řeší její odolnost mimo jiné i vůči působení větru,“ komentuje Petr Kulhavý. Když se návrh ještě spojí s precizní montáží, není žádný důvod, aby plech rezonoval a obtěžoval tak svým hlukem.

Podle Petra Kulhavého je tak mnohem pravděpodobnější, že uslyšíte bubnování dešťových kapek na střešních oknech nebo okenních parapetech, než na střeše. „Je třeba vzít v úvahu, že u profilovaných střešních krytin je plech silně zpevněný už samotným profilováním – a když je správně ukotven, jsou vibrace prakticky nulové. U klasických falcovaných krytin pak zamezí vibracím již samotná instalace na celoplošný záklop, zajišťující dostatečné podepření volných ploch krytiny. Tuhost celého střešního pláště navíc zajišťuje celková technologie instalace – jde totiž o pevně svázaný monolit,“ uzavírá Petr Kulhavý.
 
 
www.lindab.cz


Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina, Skladba střechy
Rubriky článků