Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Revize střech

Jarní revize střechy

17. 3. 2016

Střecha v dobré kondici

Aby střecha sloužila několik generací, je potřeba střeše věnovat čas, údržbu a pravidelné revize střechy před každým ročním obdobím. Základem je kvalitní střešní krytina, se stabilní strukturou a s povrchovou úpravou, která odolá i většímu množství napadeného sněhu, vydatným dešťům a celkovému náporu v zimním období.

Než zavoláte odborníka

Ilustrační foto, sedlová střecha, zdroj: Krytiny-strechy.cz
Jestliže se rozhodnete zhodnotit stav vaší střechy po zimě sami, nezapomínejte na bezpečnost. I běžný laik dokáže na první pohled poznat, zda-li střecha po zimních měsících neutrpěla vážné šrámy. Uvolněnou tašku nebo zdeformovaný plech, který nevydržel nápor sněhu, poznáte pouhým vizuálním pohledem, a předejdete tak pozdějším vážnějším problémům, které budou vyžadovat rozsáhlejší opravu. Ale na střeše jsou i místa, kde vznikají nepříjemné problémy a nejsou vidět, protože jsou těžko přístupná (hřeben, okap, nároží, úžlabí střechy), zde na první pohled začínající problém nemusíte odhalit, pokud máte podezření na závadu v hřebeni střechy, u okapu, apod. sem raději zavolejte zkušeného pokrývače.

Revizi střechy stejně tak dobře můžete udělat zevnitř vaší střechy, špatná místa odhalíte velmi rychle, vlhké mapy na dřevěné konstrukci, pokud půda neslouží jako obytné prostředí a není zateplena, nelze přehlédnout. V obytném podkroví, pak snadno uvidíte mokré mapy na stropech, a nebo na stěnách.

Okapy

ilustrační foto, zanesené okapy listímIlustrační foto, poškozený okapDalší důležitý krok při kontrole střechy na jaře je důkladné vyčištění okapových svodů. Pokud jste již na podzim nevyčistili své okapy od listí a jiných nežádoucích nánosů, rozhodně neotálejte a udělejte to teď. Špatný odtok dešťové vody může způsobit velmi nepříjemné škody, které mohou v konečném důsledku znamenat vysoké výdaje na jejich odstranění. Zkontrolujte bedlivě všechny spoje žlabu i na svodových rourách, zda nepodlehly náporu mrazu, u plastových svodů bývá problém při velmi nízkých teplotách. Při ucpání okapových svodů může dojít k zatékání do střešní konstrukce, ale i do stěn vašeho domu.

Co dále kontrolovat

Všechny komponenty, které máte na střeše, si zaslouží po zimě pečlivou kontrolu. Nezapomínejte tedy ani na kontrolu například odvětrávacích tašek, pevnosti hromosvodu, lemování střešních oken, světlíky, vikýře apod. Nepodceňujte ani místa kolem komínů. Zkontrolujte oplechování kolem komína a jinde na střeše, jestli nejsou plechy odchlíplé, zrezivělé nebo jinak deformované. Zároveň prověřte omítky na komínu. Pokud je někde omítka popraskaná nebo jinak poškozená neváhejte s opravou. Odlupující omítka způsobí další degradaci komínu. Padající omítka může navíc poškodit plechovou střechu, ucpat okap atd...

Pokud máte plechovou střešní krytinu, důkladně zkontrolujte jestli není někde plech ohnutý, promáčklý nebo na některých místech nekoroduje. Pokud korozi odhalíte včas pomůže Vám jednoduché ošetření plechu v podobě ochranného nátěru. 

Ochranný nátěr plechových střech
Ochrana střechy
Ochranné nátěry


Zkontrolujte i sněhové zábrany, ušetříte si tak čas před zimní údržbou střechy. Prověřte, jestli nejsou uvolněné nebo nějak jinak poškozené. Pokud jsou sněhové zachytávače poškozeny, vyměňte je nebo pozvěte pokrývače.

Důsledky zatékání

ilustrační foto, mokré podkrovíilustrační foto, komínDůsledek použití levné, nekvalitní, starší střešní krytiny, nebo špatně odvedená práce klempíře nebo pokrývače, se může na jaře projevit jako zatékání. Voda může navíc znehodnotit laťování, krov, střešní izolaci a další vrstvy střechy. Vlhkost ve střešní izolaci může zapříčinit vznik plísní, dřevokazné houby. Oprava krovu, výměna tepelné izolace může být složitá a finančně náročná. Pozor: mokrá tepelná izolace z minerálního vlákna, už nikdy nebude izolovat tak jako před zatečením.

První přívalový déšť na jaře Vám odhalí, kde všude se ukrývají na střeše vady, které vznikly v zimním období. Nečekejte ale, až Vám přívalové deště způsobí větší problémy a zkontrolujte střechu dřív, než dorazí aprílové počasí. Prodloužíte si takto životnost své střechy. Pokud ovšem zjistíte, že poškození vaší střechy je většího rozsahu, obraťte se raději na odborníka.

Autor: Krytiny-strechy.cz, pež


Logo Krytiny-strechy.cz



Štítky: Revize střech
Rubriky článků