Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Rekonstrukce střechy

Na co si dát pozor u rekonstrukce či nové šikmé střechy

7. 1. 2021

Střecha je neodmyslitelnou a důležitou součástí každého domu. Chrání budovu před vlivy počasí, dává domu jeho tvář a společně s fasádou také zásadně ovlivňuje, jak moc je váš dům hospodárný. Pokud plánujete stavět novou či rekonstruovat stávající šikmou střechu, dejte si záležet na kvalitě montáže a věřte materiálům a technologiím, které během desítek let dokonale prověřil čas.

Čím se řídit, na co nezapomenout, čemu se radši vyhnout a na co si dávat pozor? Pojďme se podívat na konstrukci šikmé střechy z několika úhlů pohledu!

Konstrukční aspekt: Správný projekt střechy je základ

O tom, zda bude střecha dlouhá léta správně sloužit, se rozhoduje už při jejím návrhu. Použité materiály a jejich součinnost v konstrukci musí odpovídat kritériím kladeným na požární odolnost, tepelný a akustický komfort. Střecha by tedy měla být navržena a provedena tak, aby nebylo potřebné ji v následujících letech celkově rekonstruovat.

Zároveň také platí, že veškeré konstrukční části a prvky střechy by měly být jednoduše dostupné bez nutnosti totální destrukce konstrukce střechy (pro případ nenadálé nutnosti opravy některého prvku).


Investiční aspekt: Teplo unikající střechou se prodraží

Na každou nemovitost je možné dívat se i z investičního hlediska. To zásadně ovlivňuje kvalita projektu a jeho provedení, a také ekonomičnost provozu. Pokud má nemovitost nízkou spotřebu energií na provoz a vytápění, zvyšuje to její hodnotu oproti nemovitostem, které jsou nehospodárné. To platí i o střeše – patří ke klíčovým prvkům, které ovlivňují, jak bude budova (ne)hospodárná. Nezateplenou střechou z domu může unikat 25 až 30 procent tepla, určeného k vytápění!


Důležitá je ochrana proti hluku i úniku tepla

Pokud mají podkrovní prostory – a je jedno, zda v novostavbě, nebo v rekonstruovaném domě – sloužit k bydlení, je třeba dbát na správnou skladbu střechy a na dostatečně dimenzované zateplení. Stavební normy i požadavky na hospodaření budov s energiemi se totiž neustále zpřísňují. Z tohoto důvodu odborníci doporučují zateplovat na parametry pasivního domu.


Zateplování podkroví minerální izolací
Zateplování podkroví minerální izolací

Při návrhu zateplení střechy jsou důležité dva parametry – tloušťka izolace, a také její součinitel tepelné vodivosti, známý jako „lambda“. Díky nim lze spočítat, jaká tloušťka izolace je pro zateplení střechy optimální. Čím nižší je „lambda“, tím lépe materiál izoluje.

Stejně důležité jsou i protipožární a akustické vlastnosti izolantu. Z tohoto pohledu se po desetiletí jeví jako nejvhodnější minerální izolace. Mají široké použití na každé stavbě. Jsou nehořlavé a v systémových skladbách konstrukcí střechy nabízejí nejvyšší protipožární a akustickou ochranu. Jejich použitím lze docílit vysokého užitného komfortu podkrovních prostorů.


Zkondenzovaná voda v konstrukci? Hrozí plísně i degradace

Každý stavebník by se měl pečlivě ujistit, zda si pro izolaci střechy vybral materiál prozkoušený praxí a ne neprověřenou „zázračnou“ novinku. U nich totiž hrozí, že se jejich negativní vlastnosti projeví až po letech.

Oblíbeným izolačním materiálem, který je z mnoha důvodů používán více než 80 let, je minerální izolace. Jejím důležitým kladem je, že je prodyšná pro vodní páry. Dům, který má prodyšné konstrukce, je jednoznačně bezpečnější. Pokud do konstrukce vnikne vlhkost, může se snáze odpařit.

Naopak zkondenzovaná vlhkost v neprodyšné skladbě konstrukce může velmi brzy zhoršit kvalitu prostředí v interiéru. Jejím důsledkem mohou být vlhké mapy na podhledech, u kterých hrozí i tvorba plísní. Hromadící se vlhkost může po několika letech dokonce zapříčinit i nebezpečnou degradaci nosné konstrukce střechy!

Aby byla celá konstrukce střechy prodyšná, je třeba ji správně navrhnout. Směrem do interiéru by tak měly být použity materiály méně prodyšné – například parozábrany (fólie) či parobrzdy (fólie, OSB desky…).

Naopak směrem do exteriéru se použijí materiály prodyšné, které umožní případné vlhkosti odpařit se. Tuto vlastnost minerální izolace splňuje výtečně, protože patří k difúzně otevřeným materiálům.


V hořlavosti izolačních materiálů jsou extrémní rozdíly!

Velmi důležitým parametrem při volbě izolačního materiálu je jeho třída reakce na oheň. Ta určuje, zda a jakým způsobem výrobek přispívá k šíření požáru. Základní rozdělení podle tohoto klíče je na nehořlavé a hořlavé materiály s podrobnějšími podkategoriemi. Jaké je tedy dělení materiálů dle reakce na oheň?

Nehořlavé výrobky


Třída A1 – Nepřispívají k růstu požáru a k vývoji kouře
Třída A2 – Nepřispívají významně k růstu požáru

Hořlavé výrobky


Třída B – Velmi omezeně přispívají k růstu požáru
Třída C – Omezeně, ale postřehnutelně přispívají k vývoji požáru
Třída D – Podstatně přispívají k vývoji požáru
Třída E – Značně přispívají k vývoji požáru
Třída F – Nezkoušeno, příp. nesplnění kritérií pro třídu E


Jednotlivé izolační materiály se v reakci na oheň, tedy laicky řečeno hořlavosti, značně liší. Jak moc, to je dobře vidět v tabulce níže. Z přehledu izolačních materiálů také vyplývá, že jedině minerální izolace (čedičová či skelná; spadající do kategorie reakce na oheň A1–A2) nepřispívá k růstu požáru. Všechny ostatní izolační materiály představují v mezních případech potenciální nebezpečí ohrožení života či zdraví.


Třídy reakce na oheň
Tabulka: Vybrané typy izolačních materiálů, jejich tepelnětechnické charakteristiky a klasifikace reakce na oheň


Stavbu střechy svěřte profesionálům, záleží na každém detailu

To, jak kvalitně bylo provedeno zateplení, má zásadní vliv na prostup tepla střechou. Při výstavbě je proto třeba pohlídat, aby v izolaci nezůstaly žádné dutiny a mezery. Důležité také je, aby byly správně vyřešeny systémové tepelné a akustické mosty (například v případě krokví se toho snadno dosahuje překrytím druhou vrstvou tepelné izolace).

Kvalitativní vlastnosti tradiční minerální izolace podléhají přísné kontrole. Ta je realizována pravidelným odběrem vzorků a uživateli garantuje deklarované vlastnosti po celou dobu životnosti konstrukce. Naopak v případě materiálů, u kterých vlastnosti určují a ovlivňují až místní podmínky na staveništi, subjektivní posouzení izolatéra, teplota či relativní vlhkost, může dojít později k problému.

Poslední radou na závěr při výběru nejen izolace, ale i dodavatele zateplení šikmé střechy je, abyste si vždy pečlivě zkontrolovali rozpočet. „Pokud to není z cenové nabídky stavební firmy jasné, zaměřte se na to, co vám skutečně nabízí. Tedy jakou tloušťku izolace, v kolika vrstvách, zda provedou parozábranu a záklop, respektive upraví izolaci do takové podoby, že tyto navazující vrstvy bude vůbec možné provést. Nenechte se oklamat tím, když vám prodejci budou tvrdit, že jejich materiál parozábranu nepotřebuje. Po celém území ČR je z důvodu klimatických podmínek tato vrstva nutná, aby nedocházelo ke kondenzaci v konstrukci,“ doporučuje Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).




Štítky: Izolace střechy, Rekonstrukce střechy, Zateplení podkroví, Izolace podkroví, Přestavba podkroví, Podkroví inspirace, Půda, podkroví
Rubriky článků