Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Rheinzink - Absolutní proměna

14. 12. 2013

Zdařilá rekonstrukce objektu, který se nachází v zástavbě rodinných domů z šedesátých let nedaleko Ostravy, v obci Vratimov.

Požadavky na rekonstrukci

Záměrem investora bylo kompletní rekonstrukcí přebudovat stárnoucí dům v moderní praktický dvougenerační domov. První bytová jednotka se nachází v přízemí domu, druhá bytová jednotka je situována v prvním patře s mezonetovým využitím půdního prostoru. Z jedné třetiny půdorysné plochy střechy měla být vybudována terasa. Přáním investora byly dva oddělené byty včetně samostatných vchodů do každého z nich. Z těchto důvodů navrhl architekt Jan Paldus do vrchního bytu venkovní schodiště.

Rheinzink, RD VratimovArchitektonický záměr

Záměrem architekta bylo zachovat původní propozice a tvary domu a přitom dosáhnout moderního vzhledu. Proto na střechu a na některé části fasád navrhl tmavý titanzinkový materiál RHEINZINK prePATINA schiefergrau, který kontrastuje se světlým odstínem omítnuté fasády. Jednotlivé krytinové pásy na střeše, fasádě i podhledech jsou spojovány technikou krytí na úhlovou stojatou drážku. V několika málo případech, kde to nedovolil sklon střechy (pod 25°), jsou pásy spojovány technikou na dvojitou stojatou drážku.

Představa architekta byla přejít s kovovou fasádou od schodiště spirálovitě přes stěny až k okapové hraně střechy. Jednotlivé drážky byly pečlivě konzultovány a poté schvalovány architektem a investorem. Samozřejmě musely navazovat bez optického přerušení z kovové fasády do střešní krytiny.

Technické řešení

Střešní i fasádní skladba je provedena jako větraná, nadkrokevní. Klempířské detaily jsou realizovány dle standardních detailů RHEINZINK nebo z nich vycházejí a jsou vhodně přizpůsobeny potřebám projektu. Pod krytinou je jako pojistná hydroizolace použita strukturní dělicí vrstva. Tato vrstva navíc zajišťuje také hlukový útlum plechové krytiny o 9dB a tím zvyšuje užitný komfort půdní vestavby. Celoplošný záklop byl proveden z OSB desek o tloušťce 22mm. Pod OSB deskou je pomocí kontralatí vytvořena vzduchová mezera 50mm jak na střeše, tak na fasádě. V místech, kde kovová fasáda přechází ve střešní krytinu, je odvodnění provedeno pomocí zaatikového vně ležícího žlabu (dle detailu RHEINZINK). V části domu, kde není umístěna kovová fasáda, je odvodnění střechy provedeno pomocí typizovaného hranatého systému RHEINZINK.

Realizace

Náročného projektu pokládky střešní krytiny a kovové fasády se složitými detaily se zhostila firma Klempířství Bránecký z Holešova, která je členem klubu RHEINZINK- kvalitní klempířství. To, že provedené klempířské práce splňují funkční požadavky střešní krytiny a kovové fasády, by mělo být samozřejmostí. Rekonstruovaný rodinný dům splňuje i náročné estetické požadavky investora. Za vše hovoří přiložené fotografie.

Objekt získal II. cenu v soutěži MetalStar Memorial Jiřího Krmáška 2013 v kategorii rekonstrukce.


Více informací ZDE

Autor článku: Jiří Suchánek, RHEINZINK ČR s.r.o.

Rubriky článků