Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Rodinný dům Vranov u Brna

12. 8. 2013

Rheinzink, projekt RD ve Vranově u BrnaObjektem aktuálního vydání RHEINZINK News je rodinný dům ve Vranově u Brna. Objekt byl navržen do stávající zástavby menší obce u Blanska. Nachází se v mírném svahu s výhledem do údolí a především na protilehlé kopce. Stavba rodinného domu je koncipována tak, aby maximálně těžila ze zmíněného výhledu. Je proto umístěna do výše položené části pozemku.

MATERIÁL

Autor projektu, architektonická kancelář RAW z Brna, navrhl pro tento objekt kombinaci různých materiálů. Jako dominantní materiály jsou použity lícové zdivo, dřevo a titanzinkový plech RHEINZINK v provedení prePATINA blaugrau. Zejména titanzinkový plech byl zvolen po důkladném promyšlení, zvážení všech okolností a díky svým vynikajícím vlastnostem, ke kterým patří dlouhá životnost, bezúdržbovost a barevná stálost.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Střecha objektu byla navržena jako větraná se skrytým odvodněním ve formě zaatikového žlabu. Krytina byla kladena technikou na dvojitou stojatou drážku a kotvení probíhalo pomocí systémových pevných a posuvných příponek. Odvětrání se vzhledem ke tvaru a charakteru stavby řešilo na základě standardního detailu RHEINZINK ve hřebeni objektu. Protože se investorovi hřebenové odvětrání zdálo opticky příliš výrazné, bylo provedeno z jednotlivých segmentů, které korespondují s členěním střešní krytiny, čímž došlo k potlačení výraznosti tohoto detailu (hřeben do určité míry splývá s krytinou). Rovněž nasávání na okapní hraně je řešeno dle detailu RHEINZINK. Samotná konstrukce je tvořena dřevěnými hranoly, mezi které je zabudována tepelná izolace. Následuje střešní kontaktní difuzně otevřená folie jako pojistná hydroizolace, kontralatě a záklop z prken. Mezi prkna a krytinu byla z důvodu odhlučnění skladby vložena strukturní dělicí rohož, která má hlukový útlum až 9dB. Štítové opláštění bylo provedeno technikou na úhlovou stojatou drážku.

Rheinzink, projekt RD ve Vranově u BrnaREALIZACE

Pokládku střešní krytiny a štítového opláštění provedla firma František Žíla, Klempířství a pokrývačství z Olešnice na Moravě, která je členem klubu RHEINZINK - kvalitní klempířství a na začátku tohoto roku dosáhla úrovně čtyř hvězd. V počtu hvězdiček se odráží hloubka zkušeností s materiálem RHEINZINK, dlouhodobá kvalita odváděné práce a délka členství v klubu. Na základě přiložených fotografií si můžete sami udělat názor na provedenou práci.

Autor článku: Aleš Slivka, RHEINZINK ČR s.r.o.

Rozhovor s realizátorem stavby si můžete přečíst ZDE

Podrobnosti, obrázky a další technické údaje o stavbě naleznete pod tímto odkazem

Rubriky článků