Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Soutěž Cembrit Design Competition

12. 6. 2012

Souteže se zúčastnilo celkem 97 architektů a designerů z 25 zemí z celého světa. Úkolem soutěžících bylo vypracování koncepčního návrhu Tranzitního místa v Helsinkách. Porotu nejvíce zaujal návrh Švédské dvojice architektů Selime Osmana a Ilyas Awadhové a získali tak první cenu v hodnotě 10.000 Eur. Jejich návrh „Papilio" zaujal především poetickým ztvárněním celého komplexu a netradičním použitím vláknocementu v živém návrhu s množstvím motýlů v pohybu. 15 podle poroty nejlepších návrhů bude postupně vystaveno po celé Evropě.

„Papilio" přesvědčil porotu především využitím potenciálu vláknocementového v netradičním motivu ze světa motýlů.

Architekti Selime Osman a Ilias Awadhová čerpali svou inspiraci při vytváření návrhu z roje poletujících motýlů. Dokázali prostřednictvím použití modulových vláknocementových motýlů obohatit vláknocementový materiál o třetí dimenzi. Základním prvkem pro jejich vytvoření jsou trojúhelníky z fasádních desek. Pomocí této jednoduché organické formy a živých barev se jim podařilo přinést svěží vítr do jednotvárného prostředí tranzitní stanice. Porota ocenila také potenciál pro další použití a rozvoj, který v sobě celý návrh skrývá.
„Je úžasné, že naše soutěž zaujala tolik designérů a architektů z celého světa. Prostřednictvím této soutěže jsme chtěli objevit nové možnosti pro použtití vláknocementu a nabídnout ho tak architektům jako další možnost při řešení takových komplexů, jak je například tranzitní stanice v Helsinkách" říká Kare Berenthz-Nicolaisen, Group Brand Manager ve spol. Cembrit.


Víězný návrh - inspirace z roje poletujícíh motýlů

Rubriky článků