Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Kvalitu českých plechových krytin ověřuje moderní laboratoř

24. 10. 2023

Odolnost vůči mechanickému poškození, působení vody, UV záření i jakost ochranných vrstev… Český výrobce plechových střech, společnost SATJAM vlastnosti svých produktů deklaruje i díky moderní laboratoři.

Střecha musí stavbu denně chránit před povětrnostními vlivy, kvalita použitých materiálů je proto klíčová. „Abychom mohli u našich krytin zaručit jejich vlastnosti, ověřujeme kvalitu již vstupních materiálů. K tomuto účelu máme k dispozici moderní laboratoř, v níž testujeme, zda plech splňuje dané parametry, jako je tloušťka materiálu, síla ochranných vrstev a jejich jakost při tvarování,“ vysvětluje Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech.

Krytiny SATJAM budou zkoumány ve výzkumné laboratoři
V laboratoři SATJAM se testuje například tloušťka zinku nebo odolnost vůči vodě a UV záření.


U ocelového plechu se tloušťkoměrem prověřují deklarované parametry metalických i lakoplastových vrstev. „Používáme i spektrometr pro zkoumání barevnosti a jakostní mikroskop, jímž se zjišťují možné defekty, které by mohly vznikat při tvarování plechu do konkrétní krytiny. To se provádí už se všemi ochrannými vrstvami, a pokud by neměly patřičnou kvalitu, mohlo by při něm dojít k jejich porušení,“ upozorňuje Ing. Petr Tureček ze SATJAMu.

Také se ověřuje životnost krytiny v kondenzační komoře, do níž se umístí vzorky s cíleným poškozením a případně i zcela bez defektů. Program následně řídí cirkulaci vody a vodní páry, které svým působením zatěžují povrchové vrstvy a urychlují procesy, jejichž důsledkem dojde k poškození. Tak lze ověřit životnost v reálném prostředí. Podobně funguje i UV komora, kde se simuluje zátěž UV zářením. Testy se provádí například při zavádění nové výrobní linky či krytiny a dělají se i kontrolní měření u těch stávajících.

Více na www.satjam.cz.



Rubriky článků