Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Evropský lídr v oblasti minerálních izolací URSA bude nově součástí světového výrobce stavebních materiálů Etex

27. 1. 2022

Globální výrobce stavebních materiálů Etex a firma Xella oznámily dohodu o akvizici společnosti URSA. URSA se stane důležitou součástí strategie společnosti Etex nadále se rozvíjet v oblastech suché výstavby a lehkých stavebních konstrukcí při dosažení nejvyššího stupně udržitelnosti stavební výroby a ochrany klimatu.
Klimatické změny, nedostatek zdrojů, stárnoucí infrastruktura a nedostupnost bydlení jsou všudypřítomnými problémy Evropy i celé planety. Čísla vypovídají o tom, že na budovy připadá 40 % spotřeby energie v EU, z čehož se dvě třetiny vynakládají na vytápění a chlazení. EU se chce stát globálním lídrem v oblasti životního prostředí, a proto v prosinci 2019 představila Zelenou dohodu. Izolační materiály jsou klíčovým prvkem pro dosažení významných úspor energie a výrazného snížení emisí CO2. Nízkou energetickou účinnost vykazuje 75 % budov v Evropě. Vzhledem k tomu, že 85 až 95 % dnešních budov bude v provozu i v roce 2050, jsou tedy renovace klíčové. Očekává se, že v příštích 10 letech se objem renovací v Evropě zdvojnásobí a do roku 2030 bude renovováno 35 milionů budov.

Díky akvizici tak získává společnost Etex portfolio produktů, které významným způsobem snižuje energetickou náročnost budov. Izolační materiály značky URSA disponují vysokou kvalitou, trvanlivostí a minimálními nároky na údržbu. Při jejich výrobě jsou z více než 90 % využity recyklované materiály.

Společnost URSA bude fungovat jako samostatná divize pod přímým vedením generálního ředitele společnosti Etex Bernarda Delvauxe. „Akvizice společnosti URSA potvrzuje posun portfolia, který společnost Etex před několika lety zahájila s cílem stát se světovým lídrem v oblasti suché výstavby a lehkých stavebních konstrukcí. Tato akvizice je pro společnost Etex strategicky výhodná, protože kombinuje novou růstovou platformu se silným zaměřením na udržitelnost. Kvalita vedení společnosti URSA i její zdravý obchodní model na mne udělaly velký dojem. Těším se, až ve společnosti Etex přivítáme nové kolegy a společně se vydáme na cestu k prosperitě," říká Bernard Delvaux, generální ředitel společnosti Etex.

Společnost Etex byla založena v roce 1905 a sídlí v belgickém Zaventemu. Je to rodinná společnost s více než 11 tisíci zaměstnanci po celém světě. Provozuje více než 110 výrobních závodů ve 42 zemích a v roce 2020 dosáhla tržeb ve výši 2,6 miliardy eur a zisku na bázi REBITDA ve výši 484 milionů eur.
 
logo URSA


Rubriky článků