Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Vegetační střecha účinně zabrání přehřívání podkroví

15. 8. 2020

Pokud každé léto trpí váš dům přehříváním, je dobré začít přemýšlet o izolování střechy. Změnit mikroklima interiéru vašeho domu pomůže vegetační střecha, která zdaleka není jen módním výstřelkem. Zelené střechy totiž mohou výrazně přispět k ochlazení domu.
 Aktualita - Vegetační střecha účinně zabrání přehřívání podkroví - Terasa

 

Zelená střecha ochlazuje dům i okolí

Přehřívání v létě a tepelné úniky v zimě bývají častým problémem především starších domů. Právě letní horko může být v interiéru domu opravdu nepříjemné. S vegetační střechou je však možné dosáhnout příjemného mikroklimatu v celém domě, protože v podstatě snižuje tepelné výkyvy obytných prostor pod střechou v letních, ale také v zimních měsících. Zelené střechy ale nepomáhají pouze v domě. Vegetační, neboli zelené střechy, mají hned řadu praktických výhod a vlastností. Stejně jako parky mění mikroklima ve svém okolí, snižují tyto střechy ve městech prašnost, produkují kyslík a zadržují dešťovou vodu.

Aktualita - Vegetační střecha účinně zabrání přehřívání podkroví - rozdíl teplotSrovnání teplot zelené a obyčejné střechy

Zelená střecha odhlučňuje

Pokud si pořídíte takovou střešní zahradu, můžete si dopřávat klidný odpočinek bez ruchu velkoměsta, protože zelené střechy dokážou pohlcovat zvuk z venkovního prostředí. Zlepšení vzduchové neprůzvučnosti oproti střeše bez ozelenění je 6 dB, což je velmi vysoká hodnota. Například rozdíl 10 dB vnímá člověk jako zvuk s poloviční hlasitostí. K odhlučení u zelené střechy přispívá výraznou měrou substrát, ovšem každá střecha unese jinak silnou vrstvu. Vegetační střechy založené na lehké střešní konstrukci je téměř nemožné zatížit silnou vrstvou substrátu. Pro tyto případy doporučuji skladby vegetačních střech s hydrofilní minerální vlnou. Ta totiž působí nejenom jako tepelná izolace, ale její funkce je současně i akustická.

Úspora vody se zelenou střechou zajištěna

Odtok dešťové vody z běžné betonové střechy s hydroizolací se pohybuje mezi 95–100 %, zelená střecha dokáže toto množství snížit průměrně na 50 %. Existují ale i typy zelených střech, které umí odtok vody snížit na pouhých 5 %. Ve městech tato zbytečně odtékající voda značně zatěžuje systém tamní kanalizace. Nejenom, že je nutné tuto vodu staženou do podzemních stok odvádět, musí se dále i čistit. Tento cyklus je však naprosto zbytečný, neboť dešťovou vodu můžete využít v domě na splachování, údržbu a úklid i na zalévání. Konstrukce střechy se přitom vždy navrhují na maximální stav zadržené vody ve skladbě střechy, proto není potřeba mít obavy o statiku konstrukce.
 
Uspořit však můžete nejen v rámci spotřeby vody, ale už při samotné realizaci zelené střechy. Na pořízení zelené střechy můžete využít dotačního programu Nová zelená úsporám, který běží už jen do konce příštího roku. Čerpat příspěvek můžete ve výši až 800 Kč/m2 půdorysné plochy vegetačního souvrství zelené střechy.

Zdroj článku: Isover


Rubriky článků