Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Jak účinně zabránit přehřívání podkroví

20. 7. 2020

Pokud každé léto trpí váš dům přehříváním, je dobré začít přemýšlet o izolování střechy. Správná izolace podkroví vás ochrání před letními vedry i zimním chladem, protože podstatně snižuje tepelné výkyvy obytných prostor pod střechou.
Aktualita - Jak účinně zabránit přehřívání podkroví - Podkroví obývák

Před vlastní realizací je velmi důležitý správný návrh střešní konstrukce.  Nejlepší variantou je detailní rozpracování návrhu přímo v projektové dokumentaci. To  často vyjasní i celou řadu detailů, které by jinak mohly v budoucnu způsobit složitější problémy k řešení přímo na stavbě.

Jakou zvolit tloušťku materiálu?

Zásadní otázkou, na kterou téměř všichni investoři hledají při plánování stavby či rekonstrukce odpověď, je ideální tloušťka a druh použité tepelné izolace. V závislosti na použitém materiálu jsou v dnešní době standardní tloušťky tepelné izolace do šikmé střechy na úrovni 300 mm.

Někteří investoři ale raději sáhnou po tloušťkách ještě vyšších. Důvodů může být více. Buď se v projektu počítá s méně kvalitním izolačním materiálem, nebo naopak se jedná o tzv. pasivní stavbu, kde se tloušťky izolace v šikmé střeše často blíží i k 500 mm. V některých případech se vyšší tloušťkou tepelné izolace také kompenzují tepelné mosty vzniklé vlivem konstrukce krovu (nejčastěji vlivem krokví).

Proč je správná tloušťka izolace důležitá?

Rozhodnutí o správné tloušťce izolace určuje výši nákladů na vytápění pro další desetiletí. Náklady na tepelné izolace totiž činí jen asi 3–5 % investičních nákladů na vestavbu podkroví, které se ale již za několik let vrátí díky nižším nákladům provoz domu – jednak za vytápění v zimních měsících, ale i nepořizování a nepoužívání klimatizace nebo větráků v horkých letních dnech.

Pokud se rozhodnete rekonstruovat střechu později, bude to náročnější a nákladnější finančně i časově. Většina lidí se do náročné rekonstrukce ani nepustí a říká si, že těch několik slunečných tropických dnů, kdy se v rozpálených podkrovních ložnicích nedá ani spát, vydrží. Pokud ale počet horkých letních dnů bude neustále stoupat, mnozí jistě svůj původní záměr přehodnotí.

Jaké jsou dotace na zateplení?

U rodinných domů můžete z programu Nová zelená úsporám na izolování nejen šikmých střech, ale i obvodových stěn, stropu a podlah získat dotaci až 550 000 Kč. Výše dotace závisí na ploše izolované konstrukce na obálce budovy a může to být až 50 % celkových způsobilých nákladů. Čím více opatření vedoucích k úspoře energie provedete, tím vyšší částku získáte, a to i v případě provádění prací svépomocí.

Zdroj článku: Isover


Rubriky článků