Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Výsledky 11. ročníku soutěže Nejlepší výrobce stavebnin roku 2017 /nominace a vítězové/

29. 4. 2019

Vyhlášení výsledků 11. ročníku soutěže Nejlepší výrobce stavebnin 2017 se uskutečnilo na slavnostním nominačním odpoledni v prostorách Starého Purkrabství na Vyšehradě dne 26. 9. 2018.



Společné foto soutěže Nejlepší výrobce stavebnin roku 2017

Vypisovateli soutěže jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví Ministerstvo průmyslu a obchodu. Hlavním mediálním partnerem soutěže je časopis Stavebnictví. Dalšími mediálními partnery letos byly časopisy Build Info, Materiály pro stavbu, magazín Skypaper a portály TZB-info a iMateriály.

Tato soutěž je určena pro všechny výrobce stavebních hmot a materiálů působící na území České republiky, jejichž výrobní zařízení splňují současné trendy moderní průmyslové výroby a které cílí na kvalitu vyráběných stavebnin.

Letos se soutěžilo ve dvou kategoriích: firmy nad 300 pracovníků a firmy do 300 pracovníků.

Odborná porota posuzovala přihlášené závody a provozy průmyslu výroby stavebnin zejména podle následujících kritérií: dosahovaná kvalita, ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu, energetická náročnost výroby, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, zavádění systémů řízení jakosti výroby, investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech, dosažená produktivita a zaměstnanost.

Porota po celkovém vyhodnocení podaných přihlášek a prohlídek některých vybraných závodů provedla konečný výběr firem do užší nominace a pro udělení cen vypisovateli soutěže, které se uskutečnilo ve Starém Purkrabství na Vyšehradě ve středu odpoledne dne 26. 9. 2018. Porota dále stanovila v každé kategorii jednu vítěznou firmu, která si ocenění převzala dne 3.10. 2018 v rámci oslav dnů Stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze 1 na slavnostním večeru Stavba roku 2018.

Složení poroty:

Ing. Pavel Malinský, MPO ČR (předseda); Ing. Michael Smola, SPS; Ing. Alexander Trinner, TZÚS Praha, s. p. a Ing. Lukáš Peřka, VÚMAT Praha. Členové poroty pro objektivní posouzení výběru firem k ocenění provedli prohlídku některých provozů v jednotlivých kategoriích. Ve dnech 15. 8. 2016 na Moravě to byla návštěva závodu YTONG v HRUŠOVANECH u Brna firmy XELLA a závodu OSLAVANY firmy Prefa Brno a. s. Dne 5. 9. 2018 v Čechách to byla návštěva a prohlídka u firmy Lasselsberger závodu Chlumčanské keramické závody v Chlumčanech u Přeštic a u firmy Wienerberger závodu TONDACH ve Stodu u Plzně.

Nominace 5 firem v kategorii firem s počtem zaměstnanců do 300:
Baumit, spol. s r. o. se sídlem Brandýs n. Labem; HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. se sídlem Dolní Bukovsko; Kámen a písek, spol. s r. o. se sídlem v Českém Krumlově; Technistone, a. s., se sídlem v Hradci Králové; Xella CZ, s. r. o. se sídlem Hrušovany u Brna;

Nominace 6 firem v kategorii firem s počtem zaměstnanců nad 300:
DITON, spol. s.r.o. se sídlem Střítěž u Jihlavy; Lasselsberger, s. r. o. se sídlem v Plzni; P – D Refractories CZ, a. s. se sídlem Velké Opatovice; PREFA Brno a.s. se sídlem v Brně; Saint-Gobain Construction Products CZ, a. s., divize Weber se sídlem v Praze; Wienerberger cihlářský průmysl, s. r. o. se sídlem v Českých Budějovicích.

Diplomy nominovaným firmám předali Ing. Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Ing. Jiří Koliba, poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu a Ing. Pavel Malinský, předseda soutěžní poroty. Diplomy za nominace převzali a prezentace přednesli: za firmu Baumit s.r.o. obchodní ředitel Ing. Jakub Moc; za HELUZ v.o.s. obchodní a marketingový ředitel Ing. Petr Stejskal; za Kámen a písek s.r.o. vedoucí prodeje Ing. Veronika Podhorská; za Technistone a.s. Ing. Jiří Ludvík ředitel RαD a kvality; za XELLU s.r.o. generální ředitel Ing. Peter Markovič; za DITON s.r.o. obchodní ředitel Ing. Tomáš Nezbeda; za P-D Refractories CZ, a.s. předseda představenstva Ing. Tomáš Kožoušek; za Saint-Gobain Construction Product CZ, a.s. manažer prodeje Mgr. Miroslav Trojan; za Wienerberger s.r.o. vedoucí programu Wienerberger e4 dům Ing. Daniel Uskokovič. Firma Lasselsberger s.r.o. byla omluvena z titulu dopravní nehody 2 kamiónů na dálnici D5.


Firmy oceněné při slavnostním nominačním odpoledni na Vyšehradě:

Cenu poroty soutěže získala firma TECHNISTONE a.s. Společnost Technistone je aktivním členem A.St.A World-Wide (Světové asociace výrobců technického kamene) a pomáhá  tak stanovovat standardy pro bezpečnost výrobků a pro výrobu technického kamene. Trvalá pozornost je věnována výzkumu a vývoji nových inovovaných výrobků. Ocenění udělila odborná porota firmě za vyrovnané prodejní výsledky a narůstající export. Své výrobky firma exportuje do více jak 70 zemí rozmístěných v pěti kontinentech. Pozitivně ocenila také průběžně prováděné inovace produktů, zaujaly ji především inovované tvrzené desky. Technistone se může pyšnit i nejbělejší kuchyňskou deskou na trhu. Cenu z rukou předsedy poroty soutěže Ing. Pavla Malinského převzal Ing. Jiří Ludvík, ředitel RαD a kvality firmy.

Cenu Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR získala firma Wienerberger cihlář. prům. s. r. o. Jedná se o tradičního a zároveň největšího výrobce cihel a keramické střešní krytiny značky TONDACH. V poslední době firma vyrábí a prodává cihelné bloky POROTHERM pro vnější a vnitřní zdivo včetně broušených cihel Profi, keramobetonové překlady, keramické polomontované stropy, malty. Vedle střešní keramické krytiny zn. TONDACH rozvíjí nově i inovovaný program Wienerberger e4 dům (e4 znamenají ekonomika, energie, ekologie a emoce). Klíčové téma v uplynulém období bylo digitalizace. Cenu z rukou prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Ing. Václava Matyáše převzali Ing. Roman Busta MBA, obchodní ředitel a Ing. Daniel Uskokovič, vedoucí programu Wienerberger e4 dům firmy.

Cenu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR získala firma DITON s.r.o. Společnost DITON s. r. o. je tradičním výrobcem a dodavatelem betonových produktů venkovní architektury. Na své výrobky dávají 20 let záruky, přitom vyrábí více jak 1800 typů výrobků a mají dobře vybavenou vlastní zkušební laboratoř. Skupina organizací DITON s.r.o. – Beton Brož s.r.o., zabývající se výrobou, prodejem a dodáváním betonových výrobků si při realizací svých činností klade za prvotní cíl dosažení rovnováhy mezi životním prostředím, bezpečnosti práce pracovníků a zvyšováním spokojenosti zákazníka. Toto řadí k hlavním prioritám z pohledu současnosti i budoucnosti. Politika integrovaného manažerského systému (IMS) ve firmě zahrnuje postupy pro neustálé zlepšování systémů managementu kvality dle ČSN EN ISO 9001:2016, environmentálního managementu dle ČSN EN ISO 14001:2016 a systému managementu bezpečnosti práce dle ČSN OHSAS 18001:2008.Cenu z rukou poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu Ing. Jiřího Koliby převzali Ing. Tomáš Nezbeda, obchodní ředitel a Ing. Ivana Adamová, marketingová manažerka firmy.

Cenu Časopisu stavebnictví získala firma PREFA Brno a.s. V průběhu roku 2017 se výrobní program betonových stavebních dílců rozšířil zejména o výrobní a skladové haly od projektu až po montáž, o rozvoj konstrukčních systémů s využitím prostorové prefabrikace, o novou výrobní kapacitu na výrobu vibrolisovaných výrobků v závodě Oslavany, na zlepšení skladové a expediční logistiky ve výrobních závodech, apod. Komplexnost zaměření a šíře výrobního programu společnosti nejlépe charakterizuje její motto  "... jsme tam, kde Vy stavíte.“ Cenu z rukou Pavla Švába manažera obchodu Časopisu Stavebnictví převzal Ing. Milan Holák, generální ředitel firmy.

Vítězné firmy 11. ročníku soutěže NVS roku 2017 dekorované na slavnostním shromáždění při příležitosti oslav Dnů stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze 1 konané dne 3. října 2018:

Vítězem v kategorii firem s počtem zaměstnanců do 300 se pro letošní rok stala firma XELLA CZ s.r.o. Xella u nás zastupuje jak značky pórobetonu YTONG a HEBEL, tak i výrobu sádrovláknitých desek. Soutěžní porota přihlédla k tomu, že výrobky značky YTONG jsou na našem trhu velmi dobře známé a oblíbené, představují synonymum mezinárodního stylu, který je moderní a inovativní. Roční objem stavebního materiálu YTONG v ČR dosahuje téměř 1 mil. m3 a zaměstnává bezmála 300 pracovníků ve třech výrobních závodech. Díky tomu zaujímá společnost Xella CZ, s.r.o. na českém trhu s pórobetonem vedoucí pozici. Bílý pórobeton Ytong patří mezi nejčistší a hygienicky nejpříznivější stavební materiály pro použití v bytových nebo občanských stavbách. Přírodní složení je zárukou zdravotní a hygienické nezávadnosti. Tvárnice Ytong se vyrábí z čistých přírodních surovin.

V kategorii firem s počtem zaměstnanců nad 300 se pro letošní rok stala vítězem firma Lasselsberger a.s. Firma letos pod značkou RAKO slaví 135 let od svého založení, výrobní kapacita na výrobu keramických obkladů je 28 mil. m2, prodej za rok 2017 činil 27 mil. m2 a stěžejní výrobní závody jsou v Rakovníku na výrobu keramických obkladaček a v Chlumčanech na výrobu keramických dlaždic. Firma letos úspěšně dokončila a uvedla do provozu novou velkoformátovou linku na keramickou dlažbu v závodě Chlumčany u Přeštic. Tato investice ve výši cca 800 mil Kč je další ukázkou nástupu „Stavebního průmyslu 4.0 a digitalizace“ do výroby stavebnin v ČR.

Ceny z rukou Ing. Miloslava Maška, CSc. generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Ing. Jiřího Koliby, poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu převzali za firmu Xella CZ s.r.o. generální ředitel Ing. Peter Markovič a za firmu Lasselsberger a.s. výrobně technický ředitel společnosti, Ing. Václav Růžička a ekonomický ředitel, Ing. Vladimír Buzický.

Představitelé vyhlašovatelů soutěže na závěr pogratulovali firmám k dosaženému úspěchu a popřáli jim mnoho úspěchů ve výrobě kvalitních stavebnin i v následujícím období.



Zdroj: mpo.cz




Rubriky článků