Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Rheinzink - velkoformátové titanzinkové šablony

31. 8. 2017

CHATEAU GBEĽANY – ODVÁŽNÉ SETKÁNÍ HISTORIE S PŘÍTOMNOSTÍ

Slovenský barokní zámek Gbeľany má z každé strany úplně jinou tvář. Jednu historickou, druhou moderní. Nejpůsobivější je jejich symbióza v místě, kde se setkávají.
Přes 260 let starý zámek Gbeľany byl v letech 2014-15 přestavěn v moderní konferenční hotel. Po ukončení rozsáhlých prací působí zámek vydařenou symbiózou tradice a modernosti. Střecha přitom získala novou krytinu podle požadavků památkové péče z titanzinkových velkoformátových šablon.

Složité podmínky a nároky rekonstrukce

Při restaurování a dostavbě museli architekti zohledňovat rozdílné požadavky a zájmy. Cílem zdrojů z fondů EU bylo posílení cestovního ruchu a vytváření pracovních míst v regionu. Památkový ústav dohlížel na to, aby přestavby i dostavby proběhly podle pravidel rekonstrukce historických památek. Cílem třetího subjektu, investora, bylo vybudování hotelu, který bude díky použitým materiálům s dlouhou životností a jednoduchou údržbou umožňovat hospodárný provoz. „Přijali jsme tuto výzvu a jsme hrdí, že památkáři přijali námi navrženou kombinaci starého a nového,“ vypráví architekt projektu Viktor Šabík. „Navíc se nám podařilo využít materiály, které splňují kritéria všech zúčastněných.“

Materiál krytiny a jeho zpracování

Ke krytí střechy vybrali architekti a investoři titanzinek RHEINZINK, který vyniká šetrností k životnímu prostředí a dlouhou životností. Je bezúdržbový po celou dobu své životnosti, protože přírodně zvětrává a přitom na povrchu vytváří ochrannou patinu. Tato ochranná vrstva se sama přirozeně tvoří působením dešťové vody a oxidu uhličitého ve vzduchu a v případě poškození povrchu se zase sama znovu obnoví.

Pro realizaci bylo vybráno provedení prePATINA walzblank, protože „spojuje vysoce kvalitní přírodní materiál s krásnou historickou budovou a bude pomalu zrát,“ těší se Viktor Šabík. Provedení střechy zajistily společnosti Kontrakting stavebné montáže, spol. s r.o. ze Žiliny a PLUTA-STRECHY, s.r.o. z Kežmaroku. Realizace se uskutečnila z RHEINZINK- velkoformátových šablon, pouze v oblasti střechy s nižším sklonem byl použit systém dvojité stojaté drážky.

Velkoformátové šablony byly zpracovány z materiálu o tloušťce 0,7 mm na rozměry stavební šířky 330 mm a stavební délky 630 mm. Polotovar byl dodáván ve formě svitků, firmou Kraal spol. s r.o. z Kysuckého Nového Mesta nastříhán na rozměry 400 x 700 mm a ty naprofilovány pro použití na střeše. Každá šablona byla upevněna třemi samostatnými příponkami (dvě nahoře a jedna ze strany).

Prvotřídní práce

Společnost Kraal spol. s r.o. vyráběla jako prefabrikované prvky také držáky na sněhové zábrany, systém sněhových zábran pro systém dvojité stojaté drážky a ornamentální oplechování vyhlídkové věže. Systém odvodnění dodala společnost RHEINZINK z výrobního závodu v Datteln. Přechody u komínů, oken a úžlabí byly provedeny s velkou řemeslnou zručností, protože investor a architekt kladli velký důraz na čistou a esteticky působivou práci.

Hrdost je namístě

„Jsem mimořádně hrdý na to, že slovenští památkáři přijali náš koncept spojení starého s novým, přičemž nové zde získalo správnou míru a detail, které původní substanci nekonkurují, ale tvoří se zámkem harmonický celek. Pro toto dílo se nám podařilo zajistit realizaci v kvalitních přírodních materiálech, které budou krásně stárnout a dozrávat,“ dodává Viktor Šabík.

Text a foto: RHEINZINK, foto 3 Barak Architekti.

Základní údaje o objektu
Objekt, místo:
Zámok Gbeľany

Investor: soukromý investor

Architekt: Barak Architekti, s.r.o., Nitra, Slovensko

Provedení klempířských prací s materiálem RHEINZINK: Kontrakting stavebné montáže, spol. s r.o., Žilina, SlovenskoPLUTA-STRECHY, s.r.o., Kežmarok, Slovensko, Kraal spol. s r.o., Kysucké Nové Mesto, Slovensko

Technické údaje Střecha: 1740 m2, 15,6 t, velkoformátové šablony a krytí na dvojitou stojatou drážku

Materiál: Titanzinek prePATINA walzblank, strukturní dělicí vrstva VAPOZINC

Realizace: 2014-15

Máte zájem o bližší technické informace o rekonstrukci Chateau Gbeľany? Klikněte sem!

Máte zájem o zaslání objektového listu Chateau Gbeľany v elektronické podobě? Napište si o něj zde .



Rubriky článků