Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Rheinzink - Architektura versus příroda

24. 3. 2017

Kitzsteinhorn nad rakouským městečkem Kaprun je velmi oblíbeným turistickým cílem. Starý systém lanovek neměl již dostatečnou kapacitu ani pro zimní turistiku, ani pro zvyšující se počet letních návštěvníků. Dráhy Gletscherbahnen Kaprun proto před dvěma lety rozhodly o vybudování nové lanovky.



Příroda a technika


Stanice Gletscherjet 3 + 4 a centrální stanice byly realizovány podle plánů architekta Arkana Zeytinoglou. Při navrhování 3 stanic lanovky se nechal architekt inspirovat impozantní krajinou, přesněji ledovcovými skalami. Jeho stanice tak připomínají kameny ze sněhu a ledu, rozložené v zimní krajině.

Vysokoalpská výstavba

Zpřísněné podmínky, které s sebou nese výstavba ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem, musely být zohledněny také při výběru stavebních postupů a materiálů. Drsné podmínky vyžadují několikanásobek výkonu, potřebného pro výstavbu této velikosti v běžných podmínkách. Nakonec byla vybrána co nejjednodušší konstrukce: základy z vyztuženého betonu, konstrukce z ocelových nosníků a nevytápěná skořepina z předzvětralých kazet RHEINZINK- prePATINA blaugrau, ležících na podkladní konstrukci z lepeného lamelového dřeva.

Ekologický materiál RHEINZINK


Rozhodující pro výběr materiálu byly výjimečné ekologické vlastnosti materiálu RHEINZINK: Produkty RHEINZINK jsou extrémně trvanlivé s realisticky předpokládanou životností 75 let. Nejnižší spotřebou energie a tím i nejnižšími emisemi CO2 při výrobě představuje RHEINZINK nejmenší zátěž ze stavebních kovů. RHEINZINK je 100% recyklovatelný, míra recyklace je již v současné době vyšší než 95%. Proto byl RHEINZINK vyhlášen institutem Bauen und Umwelt e.V. (IBU e.V.) stavebním produktem šetrným k životnímu prostředí.

Podrobné informace o ekologických vlastnostech materiálu RHEINZINK a jeho vlivu na životní prostředí najdete zde:

Prohlášení o produktech, certifikáty

C2C certifikát střecha - fasáda

C2C certifikát odvodnění

EPD RHEINZINK- prePATINA blaugrau a schiefergrau

Ochrana před elektrosmogem

Osvědčené, individuálně přizpůsobené systémy


Na stanici Gletscherjet 3 + 4 se horizontální panely používané na fasádách měly použít i pro zastřešení. Vzhledem k extrémní poloze - horní stanice se nachází asi 3000 metrů nad mořem, ze statického hlediska bylo nutno počítat s množstvím sněhu až do výše 4 m - bylo od počátku jasné, že jsou naprosto nezbytná dodatečná opatření pro odvedení vznikající zátěže ze středu panelů. RHEINZINK- horizontální panel byl upraven tak, že na jedné straně je zajištěna celoplošná podpora povrchu dřevěnou deskou a na druhé straně bylo nutno vytvořit ohyb u atypického detailu hřebene nepatrně vyšší tak, aby byla voda přirozeně odváděna vždy směrem dopředu, případně do stran do vytvořených žlabů. Tak je zamezeno vnikání vody přes vodní drážku a mohlo by k němu dojít pouze v extrémních situacích, jako např. v důsledku tvorby ledových závějí. Celková konstrukce byla provedena tak, že souhrnné množství vody může být bezpečně odváděno spodní konstrukcí střechy (vodotěsným podstřeším). Tak byl vyvinut systém odolný proti dešti s požadovaným panelovým vzhledem.



Zajímá Vás RHEINZINK- horizontální panel H25? Více informací najdete zde


Produkty RHEINZINK z našeho Katalogu střešních krytin a prvků naleznete pod těmito odkazy:

Plechové falcované krytiny Rheinzink

Titanzinkové žlaby a svody Rheinzink


Rubriky článků