Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Zajímavá realizace od Lindabu: unikátní hala pro ponorky v námořním muzeu v Karlskroně

20. 4. 2015

12 tun a 3 000 m2 plechů z prvotřídní oceli od Lindabu pokrylo celou plochu fasády nové haly areálu populárního námořního muzea ve švédském městě Karlskrona. Expozice v  budově, která se otevřela v létě loňského roku, je celá zaměřená na ponorky. V interiéru byl využit sofistikovaný systém vzduchotechniky Lindab Indoor Climate, zajišťující stále čerstvé příjemné klima pro návštěvníky i správnou vlhkost pro vystavené exponáty.

Zářící nová hala stojí hned vedle hlavní budovy námořního muzea a svou architekturou připomíná bitevní loď. Návštěvníci si v ní mohou prohlédnout mimo jiné první švédskou ponorku Hajen z roku 1904 i ponorku HMS Neptun z období studené války, která byla v provozu od roku 1980 do roku 1998. Autor budovy, Björn Malmström ze studia HMXW Architects, se nechal inspirovat tvarem moderní švédské válečné korvety třídy Visby která je futuristicky tvarována tak, aby měla minimální radarový odraz. Po vraku švédské královské válečné lodi Vasa, která se potopila v Baltském moři roku 1628, ze dna byla vyzvednuta v roce 1961 a nyní je k vidění ve Stockholmu, je ponorka HMS Neptun druhým největším exponátem lodi, který je ve Švédsku vystaven v interiéru. Záměru architekta odpovídají velmi čisté tvary: kromě několika malých ploch je budova celá oděna do falcovaných plechů z prvotřídní nerezavějící oceli, dodaných společností Lindab.

„Využití falcovaných plechů na střechu i fasádu budovy je v tak velkém měřítku zcela ojedinělé,“ uvádí Johan Hansson, ředitel firmy Drags Plåt, která prováděla veškeré klempířské práce. „Materiál od Lindabu byl vybrán mimo jiné kvůli svým estetickým vlastnostem. Plechy na tak velké ploše opravdu vyniknou, a navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu. Velké plochy mají velké dilatační pohyby, a proto jsme zvolili dvojité falcování, které pohyby dokáže přenášet. Celá budova je tak jakousi vzorovou učebnicí různých postupů a technologií falcování. S architektem, zástupci muzea i Rady národního majetku jsme se shodli, že výsledek je skvělý.“ Celá budova je tak kromě svých estetických hodnot i ukázkou klempířského mistrovství.

Muzea se svými unikátními exponáty mají vždy přísné požadavky na vnitřní prostředí. Ani námořní muzeum v Karlskroně nebylo výjimkou. „Bylo nutné vybrat ty nejprogresivnější systémy zvlhčování a odvlhčování i vytápění a chlazení,“ vysvětluje Stefan Carlsson ze společnosti VentilationsTeknik Blekinge, odpovědné za instalaci vzduchotechniky. Velká část potrubního sytému je vsazena do betonové konstrukce. Nejviditelnější části jsou ACP průmyslové difuzory, umístěné přímo nad ponorkami Hajen a Neptun. Do pmístnosti pro vzduchotechniku byl instalován nejmodernější nerezový vzduchotechnický systém Lindab Safe.

*Na strop nad ponorku Neptun byla instalována perforovaná stropní kazeta Lindab, která zajišťuje správnou teplotu, vlhkost a přívod vzduchu.

Sortiment v Katalogu střešních krytin společnosti Lindab naleznete pod těmito odkazy:

Plechové imitace taškových krytin LINDAB

Trapézové plechy LINDAB

Pozinkovaný plech s povrchovou úpravou LINDAB

Okapové systémy LINDAB

 

 

 



Rubriky článků