Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Titanzinek v interiéru

10. 11. 2014

Možná se všechno děje náhodou a tak se náhody stávají normálností života...

Obr.: Titanzinek v interiéru, zdroj Rheinzink

Původní představa investora byla utilitární výstavba servisní haly doplněná několika kancelářemi pro vlastní potřeby... Při zpracování studie jsme provokativně navrhli, aby se součástí areálu stalo i hlavní sídlo firmy se soustředěním všech činností pod jednou střechou. Nedokážu říci, zda nápad sloučení jednotlivých provozů nebo původní idea – jak to všechno má vypadat – zlomila investora pro výstavbu samostatné administrativní budovy, která je inspirovaná dynamikou autobusů (odkaz na hlavní činnost investora).

Původní představa investora o interiéru byla úplně jednoduchá... spíše žádná. Až v průběhu výstavby jsme dospěli do stádia nutnosti řešení interiéru architektem. Při definování priorit jsme mimo jiné určili nutnost zvýšení důrazu na vstupní část. Velmi výrazným prvkem recepce objektu – který navíc prolíná celou výškou stavby – je schodišťová stěna, s kterou jsme měli „skrytý“ záměr od začátku projektu.

Obr. 1 až 3: Titanzinek v interiéru, zdroj Rheinzink

Věděli jsme, že chceme použít kovový obklad, charakteristický určitou neopakovatelností a výjimečností. Volba padla od začátku na patinovaný titanzinkový plech, který umožnil řešení různých detailů a zejména v sobě nesl potenciál technické fasády s „duší“ (ruční zpracování jednotlivých částí). Firma RHEINZINK nám nabídla řešení v speciálním provedení pro vnitřní prostory – RHEINZINK INTERIEUR LINE. Výsledkem je krásná modrošedá stěna – velkoformátové šablony s nepravidelným rastrem se zabudovaným podsvícením. Titanzinková stěna celý objekt vertikálně propojuje a stává se tak pomyslnou poznávací značkou budovy, kterou vnímáme na každém podlaží.

Samotné technické provedení bylo zvládnuto na velmi slušné úrovni. Díky tomu se podařilo vyrobit více zajímavých detailů: zabudované madlo v rámci stěny, zakomponované ukryté dveře na toalety, ukrytá dvířka pro hydrant a hasicí přístroje, atd.

Díky souhře architektonického návrhu, technického poradenství firmy RHEINZINK a klempířského provedení vznikl zajímavý a hlavně neopakovatelný interiérový prvek, možná jen tak normální náhodou...

Autor: Ing.arch. Milan Csanda



Rubriky článků