Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Novinky, Krátké zprávy

Rheinzink - RD Chýnice, vítěz soutěže ART OF ZINC 2013 v kategorii Fasáda

23. 5. 2014

Vítěz soutěže ART OF ZINC 2013 v kategorii Fasáda

Koncepce návrhu objektu byla nepřímo ovlivněna podmínkami chráněné krajinné oblasti, do které je dům zasazen. Podmínkou bylo zastřešení sklonitou střechou. Napadlo nás použití titanzinkového plechu, který by obalil jak střechu, tak část fasády objektu. Vybrán byl předzvětralý titanzinek prePATINA schiefergrau. Tento materiál se dobře doplňuje s modřínovým obkladem, použitým na jiných částech fasády. Výsledné provedení odbornou firmou potvrdilo správnou volbu tohoto typu fasády. Dům přirozeně ladí s okolím i díky břidlicově šedému odstínu fasády.

Rheinzink ČR, Rodinný dům ChýniceObr.: Rodinný dům Chýnice, zdroj Rheinzink ČR

Pro střešní a fasádní plochy byl architektem vytvořen přesný způsob členění, který vycházel z použití krytinových pásů s různou rozvinutou šířkou. Záměrem bylo vytvořit krytí z nestejně širokých pásů různého uspořádání profilovaných ze svitku o tloušťce 0,8mm, navíc s podmínkou,že drážky na fasádě budou navazovat na drážky na střeše. Objekt se díky výslednému estetickému dojmu, který jde ruku v ruce s perfektním technickým zpracováním, umístil na prvním místě soutěže ART OF ZINC za rok 2013 v kategorii Fasáda.

Autor textu: Ing. arch. Libor Chovanec, OK PLAN architekt, s.r.o.

Obr.: vlevo dvojitá stojatá drážka, vpravo úhlová stojatá drážka

Rheinzink ČR, dvojitá stojatá drážkaRheinzink ČR, úhlová stojatá drážka


Provedení klempířských prací s materiálem RHEINZINK

Kovové zastřešení a fasádní opláštění domu z materiálu RHEINZINK- prePATINA schiefergrau bylo navrženo jako větrané. Volný průřez větrané mezery střechy je 50mm a u fasády 30mm. Jako podkladní konstrukce byly použity dřevotřískové desky OSB třídy III. otloušťce 22mm, které byly na střeše doplněny tzv. strukturní dělicí vrstvou. Pro vlastní opláštění objektu byl zvolen systém stojaté drážky, na střeše dvojitá stojatá a na fasádě úhlová stojatá drážka. Systém je charakterizován drážkou výšky 25mm a v případě úhlové stojaté drážky šířkou 13mm (viz.přiložená geometrie profilů). Jednotlivé prováděcí detaily byly konzultovány s technickým oddělením RHEINZINK a většinou korespondujíse standardními praxí prověřenými detaily RHEINZINK.

Autor textu: Aleš Slivka, RHEINZINK ČR s.r.o.

OKAP ROKU 2014 JE Z RHEINZINKU

Výsledky 1. ročníku ankety Střecha roku byly vyhlášeny během Stavebních veletrhů v Brně. RHEINZINK získal v anketě ocenění Okap roku 2014, které převzal od zástupce o.s. Střecha roku, Ing. Vítězslava Joury, Ph.D. Nejlepší značky materiálů a prodejců pro rok 2014 byly určeny podle názorů stovek řemeslníků z dané oblasti na základě jejich kvality, dlouhé životnosti a příznivé ceny. Ve vyhlašovaných kategoriích převzalo ocenění více než 15 nejvýznamnějších firem působících na českém trhu. Podrobné informace o anketě najdete zde.



Rubriky článků