Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Úvěry na modernizace bytových domů bude dávat KB

1. 11. 2013

Nízkoúročené úvěry na opravy a modernizace bytových domů, které budou financovány v rámci unijního dotačního programu Jessica prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB), bude poskytovat Komerční banka. Oba partneři dnes podepsali smlouvu, informovala ČTK ředitelka marketinku SFRB Jana Marešová.



O zakázku za 193 milionů korun se mohly ucházet pouze finanční instituce. Nový administrátor programu ho bude spravovat v následujících 30 letech. Program zatím z EU získal na příští dva roky 600 milionů Kč. "Program Jessica bude pro česká města na přelomu roku otevřen. Komerční banka jako vítěz veřejné zakázky podala nejvýhodnější nabídku," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. O zakázku se ucházely tři finanční instituce, jejichž jména nebyla zveřejněna.
Peníze z Integrovaného operačního programu budou moci prostřednictvím programu Jessica (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) využít na obnovu bytových domů všichni vlastníci, jejichž nemovitost leží ve městě se schváleným Integrovaným plánem rozvoje měst. Těchto měst je celkem 41. Na zvýhodněné úvěry dosáhnou jak fyzické osoby, tak například obce, společenství vlastníků jednotek či bytová družstva.

Částka 600 milionů Kč musí být vyčerpána do konce roku 2015. V následujícím dotačním období 2014 až 2020 by program mohl mít k dispozici až dvě miliardy korun ročně. Maximální výše úvěru pro jeden projekt je 50 milionů korun, jeden příjemce může získat úvěry za maximálně 120 milionů korun. Účelový úvěr pokryje až 90 procent, zbylých deset procent bude spoluúčast žadatele. Větší žadatelé budou moci získat jen 75 procent uznatelných nákladů. Úroková sazba bude fixována po celou dobu splácení, pro úvěrové smlouvy s dobou splatnosti do deseti let se snížila na 0,88 procenta. Pro delší splácení pak úrok úměrně roste.

Zdroj: ČTK



Rubriky článků