Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nové zařízení varuje při kritickém zatížení střechy sněhem

15. 10. 2013

Ilustrační fotoBrněnští vědci navrhli monitorovací zařízení, které rozpozná kritické zatížení střechy sněhem. Uživatele budovy pak včas varuje před nebezpečím. Systém vznikl v centru AdMaS Vysokého učení technického ve spolupráci s Ústavem aplikované mechaniky Vítkovice. Využití najde například na střeše pavilonu D na brněnském výstavišti, kde postupně vzniká popularizační expozice Moravian Science Centre. ČTK to řekla mluvčí brněnské techniky Jitka Vanýsková.



Silná vrstva těžkého sněhu se v uplynulých letech několikrát stala příčinou neštěstí. V lepším případě zborcená střecha znamenala jen finanční škodu, v horším ohrozila lidské životy. Kvůli tomu se zvýšily limity pro odolnost střech při zatížení sněhem. Mnohé střešní konstrukce kvůli tomu najednou přestaly "papírově" vyhovovat.
Například střešní konstrukce v nížinách bývaly dříve dimenzované na 50 až 60 kilogramů sněhu na metr čtvereční, nyní je to 80 až 90 kilogramů. Přizpůsobit staré střechy novým normám a zesílit všechny konstrukce by však znamenalo obrovské náklady.

"Proto jsme přišli s jednoduchým návrhem: není potřeba střechy hned rekonstruovat a nákladně zesilovat, ale je nutno zajistit, aby na střeše bylo pouze tolik sněhu, který je schopna spolehlivě unést," uvedl řešitel projektu Petr Štěpánek.
Monitorovací zařízení sleduje, jak se konstrukce chová, a údaje průběžně srovnává s matematickým modelem střechy. V okamžiku, kdy se blíží naměřené hodnoty předem spočítaným kritickým limitům, systém vyhodnotí situaci jako vážnou a upozorní uživatele, že v případě dalšího sněžení hrozí nebezpečí kolapsu střechy. Uživatel tak může včas sníh zcela nebo částečně odklidit.
Přínosem brněnského řešení je také cena. "Zatímco zpevnění lehké střešní konstrukce nebo její celková výměna by si například u pavilonu D vyžádalo náklady v desítkách milionů korun, námi navrhovaný systém není zdaleka tak drahý," řekl Štěpánek.

Zájem o technologii už projevili i někteří průmysloví giganti, kteří provozují velké montované haly s lehkými střechami, doplnil další z členů řešitelského týmu František Girgle.

Autor: ČTK



Rubriky článků