Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Stavebnictví se v srpnu vrátilo k propadu

10. 10. 2013

Stavební výroba se v srpnu opět vrátila k propadu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stavebnictví kleslo o 8,1 procenta, když v červenci nepatrně vzrostlo o 0,2 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební produkce po očištění od sezónních vlivů nižší o 3,5 procenta.



Ilustrační fotoStavební úřady vydaly meziročně o 14,8 procenta stavebních povolení méně. Jejich orientační hodnota klesla o 63,1 procenta. V srpnu se dokončilo meziročně o 23,8 procenta méně nových bytů, naopak zahájeno jich bylo ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o tři procenta více. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v srpnu 2013 meziročně snížil o 8,8 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o osm procent na 28.174 korun.

Stavební produkce od počátku roku do konce letošního srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 28,6 procenta, uvedl ČSÚ. "Potvrzuje se velmi nespojitý vývoj stavebnictví, v němž nelze identifikovat žádný přesvědčivý trend v rámci jinak drasticky utlumené produkce. Na rozdíl od průmyslu, jež byl schopen obhájit příznivý zvrat v průběhu léta, představovala pro stavebnictví červencová naděje spíše labutí píseň, neboť veškeré dílčí optimistické indicie vzaly v srpnu za své," uvedl hlavní ekonom Conseq Investment Management Petr Zahradník. Stavebnictví tak podle něj v důsledku srpnového vývoje zřejmě již definitivně ztratilo naději, že celý rok 2013 by mohl znamenat v jeho vývoji alespoň stagnaci.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš upozornil, že stavebnictví stále pokračuje v trendu pětiletého propadu. "Ani letní měsíce nezaznamenaly žádné oživení, které by stavebnictví pomohlo znovu být silným pilířem české ekonomiky, jakým vždycky bylo. A to i přesto, že léto je hlavní stavební sezonou," prohlásil Matyáš. Právě proto neočekává pozitivní výsledky ani v nadcházejících měsících. "O to více je zarážející, že se za celou dobu posledních pěti let vláda nezabývala tak alarmujícím stavem, kdy objem stavební výroby klesl oproti roku 2008 téměř o třicet procent. Doufám, že budoucí nová vláda si konečně uvědomí vážnost situace a zahájí dlouho slibované kroky k zastavení poklesu a zlepšení stavu stavebnictví," apeluje na politiky Matyáš.

Zdroj: ČTK



Rubriky článků