Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Levné plechové krytiny - cenové srovnání

6. 10. 2013

Plechové střešní krytiny ze zahraničí nabízí nízkou cenu. Vyplatí se ale takový nákup?

Plechová střešní krytina patří v současnosti mezi velice využívané druhy střešní krytiny na našem trhu. Její výhody spočívají v univerzálnosti využití. Hodí se skvěle na rodinné domy, komerční objekty i na chaty nebo pergoly. Při výběru tohoto druhu střešní krytiny máme na výběr ze dvou možností. První možností je nákup této krytiny od spolehlivých českých prodejců, kterými jsou například Satjam, Lindab nebo Ruuki. Další variantou je nákup od zahraničních dodavatelů (Polsko, Rumunsko, Slovensko... ). Některé zahraniční plechové střešní krytiny lákají především na nízkou cenu. Jak to že zahraniční výrobce umí vyrobit a dopravit střešní krytinu levněji než místní výrobce? Není, někde ukrytý háček?



Podezřele nízká cena je vždy důvodem k zamyšlení

Tento fakt se netýká pouze oblasti plechových střešních krytin, ale celkově všech výrobků na našem trhu. Pokud je některý druh výrobku podstatně levnější, než je tomu u konkurence, vzbuzuje v nás podezření. Většinou jsou tato podezření oprávněná a měli bychom se mít na pozoru. Nízká cena znamená to, že výrobek musel být někde ochuzen. To se samozřejmě týká i plechových střešních krytin. Většinou jsou krytiny ochuzeny na kvalitě. Může se jednat o kvalitu vstupního materiálu, kvalitu výrobních technologií i o kvalitu povrchové úpravy.
 Viz článek Kvalita a záruky levných plechových krytin.


Jaké jsou triky pro vytvoření nízké ceny pro nalákání zákazníka?

  • Nekvalitní vstupní surovina a povrchová úprava plechové tašky (popis viz. článek Kvalita a záruky levných plechových krytin)

  • Nižší tloušťka plechu (popis viz. článek Kvalita a záruky levných plechových krytin)

  • Ochranná folie: Plechové střešní tašky nejsou opatřeny ochrannou fólií, která krytinu chrání před mechanickým poškozením během přepravy a při montáži. Plech je náchylnější k mechanickému poškození. Snížení ceny o cca 8,-Kč /m2 bez DPH.

  • Cena kalkulovaná za celkovou šíři plechu včetně překladů: Vždy si prověřte, zda cena za m2 krytiny je uvažovaná za celou šíři plechu nebo za skladebnou (stavební) šíři, tzn. za šíři plechu bez nebo vč. přesahů plechů. Pokud je totiž cena za m2 plechu o celkové šíři, dodavatel Vám dopočítá do ceny další metry krytiny, které slouží pro překrytí plechů mezi sebou.

  • Doplňky: Nabídky bývají často ochuzovány o opravné barvy, větrací a ochranné pásy. Místo originálních, kvalitních šroubů je zákazníkovi nabídnut kotvící materiál horší kvality a nižší ceny.


Problémem u zahraničních prodejců a výrobců plechových střešních krytin je nekomplexnost jejich sortimentu. Zahraniční prodejci zpravidla nabízejí pouze střešní krytinu bez dalších komponentů. Ty si pak musíte stejně dokoupit a objednat u tuzemských prodejců. Pokud se rozhodnete nakupovat u tuzemských prodejců, tyto starosti navíc vám odpadnou. Tuzemští prodejci totiž ke svým výrobkům nabízí kompletní sortiment originálních doplňků a komponentů, které na střechu patří. Jedná se například o okapový systém, difúzní fólie, hřebenáče, různé druhy oplechování, kotvící prvky, sněhové zábrany a mnoho dalších. Většina českých dodavatelů všemi těmito výrobky disponují a mohou vám je okamžitě nabídnout. Nabídka odborné a prověřené realizace je také samozřejmostí.

Mějme na paměti, že nízká kvalita má společný jeden jev. Výrazně kratší životnost střešních krytin, než bychom očekávali. Garantování záruk u zahraničních prodejců je následně téměř nemožné.


Chcete opravdu riskovat a nakupovat zahraniční střešní krytiny nebo se raději spolehnete na kvalitu a komplexní sortiment českých výrobců? Přece jen, střecha dělá dům.

Níže naleznete příklady rozpočtu na provedení střechy při standartně dodávané a levné plechové tašce na střechu o výměře 150m2 (uvažovány kompletní doplňky). Jednotkové ceny nejsou vztaženy k žádné konkrétní firmě a jsou stanoveny ve výši aktuálních cen a slev:

 Rozpočet na levnou plechovou tašku

Rozpočet na levnou plechovou tašku

Rozpočet na standartně dodávané střešní krytiny imitace tašky PE25

Rozpočet na standartně dodávanou střešní krytinu

Rozdíl v celkových cenách za provedení kompletní střechy se pohybuje odhadem 5-15000,-Kč. Což je c celkovém objemu 5-15% z díla.

Je na zvážení každého investora, zda stojí za to připlatit si za kvalitnější krytinu a prodloužit životnost svojí střechy o několik desítek let, než po 20.letech řešit střechu novou a vydávat několikanásobně vyšší částky.



Autor: tb, Krytiny-strechy.cz



Štítky: Lehké konstrukce, Plech na střechu cena
Rubriky článků