Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Revitalizace panelových domů se utkají v soutěži šetrných staveb

16. 9. 2013

České a slovenské energeticky šetrné stavby se podruhé utkají v soutěži Building Efficiency Awards 2014 (BEFFA). Součástí druhého ročníku soutěže, který její organizátoři dnes odstartovali, jsou poprvé i revitalizace panelových domů či cena za multikomforní dům.

"V rámci rekonstrukcí tvoří revitalizace panelových domů specifickou a neprávem opomíjenou subkategorii. Mohou být přitom velmi nápadité a z energetického i architektonického pohledu nadmíru inspirativní. Chtěli bychom proto tyto projekty více vyzdvihnout," prohlásil předseda poroty Jiří Hirš z Fakulty stavební VUT v Brně.
V soutěži BEFFA 2014 mohou soutěžit stavby či rekonstrukce z České a Slovenské republiky dokončené od 1. ledna 2012 do 31. května 2014. Právě druhé uvedené datum je posledním dnem, kdy lze nové energeticky šetrné stavby do soutěže přihlašovat. Výsledky vyhlásí porota v listopadu 2014.

Rodinný dům, VonoklasyObr. Rodinný dům Vonoklasy, Středočeský kraj, ilustrační foto

V prvním ročníku soutěže soutěžilo celkem 141 staveb a 24 studentských projektů z České a Slovenské republiky. V kategorii rodinné domy se architektonicky a energeticky výjimečnou stavbou v ČR a SR stal rodinný dům ve Vonoklasech ve Středočeském kraji. Mezi bytovými domy porota vyhodnotila jako vítěze stavbu energeticky pasivní vily Pod Altánem v Praze - Strašnicích. Nejlepší česko-slovenskou energeticky efektivní nebytovou stavbou byla vybrána pasivní administrativní budova Otazník v Ostravě a za nejúspěšnější počin v kategorii rekonstrukce porota vyhlásila rekonstrukci národní kulturní památky Gynekologicko-porodnického centra nemocnice KOCH v Bratislavě.

Administrativní budova Otazník, OstravaObr. Administrativní budova Otazník, Ostrava, ilustrační foto

Zdroj: ČTK



Rubriky článků