Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Mansardová střecha

25. 1. 2013

Mansardová střecha je typ střechy u které je její spodní část provedena ve velmi strmém sklonu (sklon nejčastěji 60-80°) a vrchní část ve sklonu mírnějším (sklon nejčastěji 30-50°).

Mansardové střechy se realizují z důvodu požadavku na obytné podkroví. V této souvislosti vzniká v podkrovní části domu tzv. mansarda.

Vznik mansardových střech se datuje do období baroka, kdy tehdy stavěné mohutné šlechtické paláce nebylo možno jednoduše překonat pomocí klasické sedlové střechy. Z těchto důvodů e začali prosazovat lomené neboli mansardové střechy s dvojím sklonem.

V dnešní stavební praxi se rozeznáváme mansardové střechy kde je celá nosná konstrukce vytvořena krovem a nebo mansardové střechy, kde krov tvoří pouze vrchní část s mírným sklonem a spodní část je v podstatě obložená stěna posledního nadzemního podlaží - v tomto případě se jedná o sedlovou (altern. valbovou) střechu + imitaci mansardy na posledním nadzemním podlaží.


Mansardová střecha


S mansardovými střechami se častěji setkáváme v historické zástavbě nebo v jejím okolí, dnešní využití mansardových střech ve výstavbě je nižší z důvodu příchodu nových materiálů a technologií ve stavebnictví. Nicméně i dnes vznikají na obytných domech mansardové nástavby, nebo úspěšné rekonstrukce původních objektů s mansardovými střechami nebo jejich přístavbami apod..


Na mansardovou střechu lze položit všechny typy střešní krytin určené na vyšší sklony - tzn. střešní tašky, prejzová krytina, asfaltové šindele apod.


Pokud roviny střešního pláště navazují plynule na sebe je možné u tašek použít tzv. tašku mansardového zlomu. Tyto tašky se většinou dodávají na speciální objednávku, protože je nutné do výroby nahlásit velikost vnitřního úhlu u mansardové střechy, ten se stanoví dle obrázku níže.


Tašky mansardového zlomu
Tašky mansardového zlomu od firmy Bramac


Výpočet je jednoduchý - např. mansarda má sklon 70°, vrchní střecha 35°. Výpočet - 180°-70°+35°= vnitřní úhel 145°. Tašky mansardového zlomu se připevňují pomocí vrutů do podkladní latě.



Stanovení velikosti vnitřního úhlu u mansardové tašky

Stanovení velikosti vnitřního úhlu u mansardové tašky (zdroj Bramac)

Provedení  větrané nezateplené střechy u mansardového zlomu
Provedení větrané nezateplené střechy u mansardového zlomu (zdroj Bramac)



autor:krytiny-strechy.cz, zdroj obrázky:baramac.cz


Štítky: Valbová střecha, Skladba střechy, Druhy střech
Rubriky článků