Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Pultové střechy

11. 1. 2013

Pultová střecha je typ střechy kde najdeme pouze jednu nakloněnou rovinu střešního pláště. Jedná se o poměrně často se vyskytující typ střechy i když se určitě nejedná o nejvyužívanější tvar. Běžnější tvar střechy je sedlová nebo valbová střecha.

Příklad pultové střechy

Krov pultové střechy

Popis provádění krovu u pultové střechy najdete zde.

Ukončující detaily pultové střechy

Ukončující detaily střešního pláště jsou závislé na typu střešní krytiny a navazujících konstrukcích na pultovou střechu. Pultová střecha může být jak samostatně stojící, tak lemovaná atikou nebo zdí.

Hřeben a štíty u pultové střechy

V případě samostatně stojící pultové střechy se ukončující detail provede dle typu střešní krytiny. U plechových taškových krytin, asfaltových šindelů, eternitu nebo jiných plochých šablon je nutné střechu oplechovat proti vodě a to u štítů i u hřebene pomocí závětrné lišty. U pálených nebo betonových střešních tašek je také možné použít oplechování, nicméně častější varianta je užití krajových tašek které výrobci tašek dodávají - jedná se krajové tašky levé, pravé, popř. pultové tašky. Viz obrázek níže:

Bramac – betonová krajní taška pravá
Bramac - betonová krajní taška pravá

Tondach – pálená pultová taška
Tondach - pálená pultová taška



U trapézových plechů, vlnitých krytin se oplechování používá v hřebenové části. U štítů není nutné vzhledem k tvaru střešní krytiny oplechování provádět.

Atiky u pultových střech

V případě atiky nebo zdi u pultové střechy (nebo obecně u jakékoliv střechy) je nutné tento detail klempířsky oplechovat u všech typů střešních krytin. Typ plechu klempíř zvolí dle typu střešní krytiny nebo dle domluvy s investorem.

Příklad oplechování zhlaví atiky včetně bočního lemování

 

Příklad oplechování zhlaví atiky včetně bočního lemování. Na zhlaví atiky je plech přichycen pomocí plechové příponky.


Okap

Okap se dle typu střešní krytiny oplechuje okapnicí (plechové profilované krytiny, asfaltové šindele, eternit nebo jiné ploché šablony), u pálených nebo betonových střešních tašek je okapní hrana opatřena taškou. Pod difuzní folii je doporučené osadit plechovou okapničku.

Příklad okapnice u plechové skládané krytiny

Oplechování u okapu u plechové skládáné krytiny
Legenda: 1. Laťování, 2. Střešní krytina, 3.Kontralať, 4.Difuzní folie, 5. Těsnění, 6. Okapní plech, 7 Podokpaní žlab, 8.Ochranný pás okapní, 9. Okapnice pro odvod kondenzátu z difuzní folie, 10. Krokev, 11. Podbití

Příklad okapnice pro odvod kondenzátu
Provedení okapu u skládáných taškových krytin - betonové tašky.
Červeně označena okapnice pro odvod kondenzátu.

 



autor: krytiny-strechy/MS



Štítky: Pultová střecha, Krov typy, Sklon střechy, Doporučené sklony krytin
Rubriky článků