Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Průzkum: Stavebnictví ani příští rok pád nezastaví

15. 11. 2012

Dlouhodobě klesající české stavebnictví nezastaví pád ani v roce 2013. Manažeři stovky oslovených firem očekávají, že výkon oboru příští rok klesne asi o 4,4 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněné čtvrtletní analýzy odvětví, kterou vypracovala společnost CEEC Research ve spolupráci s KPMG Česká republika.

"Stavební firmy zhoršují svá očekávání každé čtvrtletí zejména kvůli velice nízké poptávce po stavebních pracích, ale také v důsledku stále se zostřujícího konkurenčního boje, který vede některé společnosti až k tomu, že realizují stavby pod hranicí bezpečné ceny," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek. Obrat k lepšímu přitom nenastane dřív, než oživí celá ekonomika, soudí odborník KPMG ČR na stavebnictví Pavel Kliment.

Na 80 procent stavebních firem oslovených v průzkumu tvrdí, že nejnižší nabídková cena ve výběrovém řízení bývá nižší než jimi vypočítané nezbytné náklady na realizaci zakázky. "Je to cesta do pekel," poznamenal obchodní ředitel a člen představenstva společnosti Průmstav Milan Valenta.

Nekončící pokles tuzemské stavební výroby dokládají také čísla Českého statistického úřadu. V září snížil stavební průmysl výkon o 10,6 procenta. Propad se tak dál prohloubil ze srpnového poklesu o 4,7 procenta. V září klesl počet nově zahájených bytových staveb i vydaných stavebních povolení, nárůst zaznamenaly jen dokončené byty.











autor: ČTK



Rubriky článků