Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nové byty jsou levnější, ale také menší a často i méně kvalitní

2. 11. 2012

Pokles cen nových bytů doprovází v posledním období zmenšování jejich výměry a v mnoha případech i zhoršování kvality bytů. Na Realitním kongresu 2012 se na tom dnes shodli představitelé developerských firem.


Například stavitelský holding Finep nyní nejčastěji prodává byty o průměrné výměře 61 metrů čtverečních. Dříve to bylo zhruba 66 metrů čtverečních, uvedl generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický.

Menší výměru nových staveb nedávno potvrdili také stavitelé rodinných domů. "Zatímco před pěti lety bylo téměř nemožné najít v nabídce projektů dům o velikosti kolem 70 metrů čtverečních, dnes se v tomto standardu staví nejvíc," sdělil obchodní ředitel společnosti Canaba Pavel Herclík.

Tlak na ceny vede často také ke zhoršování kvality nového bydlení. "Některé novostavby jsou na tom hůř, než byla panelová výstavba," poznamenal na dnešní konferenci výkonný ředitel developera JRD Martin Svoboda. Generální ředitel realitní kanceláře Hanex Group Frank Hanečák se pozastavil nad tím, že na trhu jsou i poměrně drahé novostavby, kterým však chybí například místo na šatnu.

Šéf Finepu Pardubický odhaduje, že ceny většiny nových bytů budou v příštím období stabilní. S výjimkou případné vysoké inflace neočekává růst cen novostaveb, ale ani jejich další výrazné zlevňování. Pokud by ceny výrazně spadly, museli by se kupující podle něj rozloučit s vybaveností typu garáží nebo balkonů.



autor: ČTK



Rubriky článků