Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Lištový systém Rheinzink - Klick

27. 10. 2012

Historie systému

Po objevení válcovatelnosti zinku v roce 1812 se ve velmi krátké době začaly objevovat také lištové systémy, které se v té době staly hlavním způsobem pro krytí střech zinkovými plechy. Od roku 1839 začala odborná literatura zabývající se zinkem pravidelně zmiňovat tento systém jako nejčastěji používaný a dnes je nejstarším mezi používanými drážkovanými systémy. Hlavními hledisky pro tehdejší vývoj lištových systémů byla bezproblémová možnost výměny jednotlivých krytinových pásů a zamezení tvorby vlásečnicových prasklin při spojování. Z původně celé řady různých lištových systémů se do současnosti zachovaly pouze některé. Tyto dochované systémy se vyskytují především ve Francii, Belgii, Velké Británii a Nizozemsku a do dnešní doby zde představují nejčastěji používaný způsob pokládky.

logo Rheinzink
RHEINZINK ČR s.r.o.
Fügnerova 1511,
290 01 Poděbrady
T: +420 602 177 533
info@rheinzink.cz



LIŠTOVÝ SYSTÉM RHEINZINK - KLICK



Popis systému

Lištový systém je charakteristický způsobem podélného spojování, při němž se mezi jednotlivé krytinové pásy vkládá dřevěná lať s min. výškou 40 mm, nebo systémový lištový držák RHEINZINK-Klick z pozinkované oceli. Prostřednictvím tohoto držáku se systém kotví k podkladní konstrukci. Spoje pásů se následně překryjí pomocí plechových krycích lišt. V průběhu výše zmíněného vývoje se vyvinuly různé varianty, významné jsou však v dnešní době pouze tři. Mezi ně patří:
Belgická lišta
Německá lišta
RHEINZINK- Klick-lištový systém

LIŠTOVÝ SYSTÉM RHEINZINK - KLICK


RHEINZINK- Klick-lištový systém

U lištového systému vyvinutého firmou RHEINZINK byla původní dřevěná lať nahrazena speciálními lištovými držáky z ocelového pozinkovaného plechu o tloušťce 1,0 mm, délce 500 mm a výšce 52 mm.

Tyto lištové držáky se s roztečí 500-2000 mm vkládají mezi jednotlivé krytinové pásy.

Připevnění se provádí pozinkovanými vruty do nosné podkladní konstrukce. Krycí lišta je na rozdíl od ostatních lištových systémů připevňována bez použití příponek. Lišty jsou vyráběny v délkách 3000 mm, s jedním koncem upraveným pro překrytí cca 100 mm. K dalším systémovým prvkům patří ukončovací profil krycí lišty u okapnice, vyráběný v délce 500 mm a ukončovací profil krycí lišty u hřebene, jehož délka je 167 mm. Standardně je u tohoto systému díky volnému uložení možné použití krytinových pásů až do délky 20 m. Protože jednotlivé krytinové pásy nejsou mezi sebou vzájemně spojeny, mohou nezávisle na sobě dilatovat. Díky tomu není napětí přenášeno do sousedních pásů. Na specifických projektech je možné po schválení technickým oddělením RHEINZINK použít krytinové pásy i ve větších délkách. Z důvodu teplotní roztažnosti v příčném směru se u systému RHEINZINK- Klick počítá s 5 mm velkou dilatační mezerou mezi krytinovými pásy a lištovým držákem.

LIŠTOVÝ SYSTÉM RHEINZINK - KLICK

Lištový systém RHEINZINK Klick je možné použít ve všech klimatických oblastech, na střechách i fasádách. Požadavky na spodní konstrukci jsou identické se spodními konstrukcemi systému dvojité stojaté drážky. S případnými technickými dotazy ohledně RHEINZINK- Klick-lištového systému se s důvěrou obraťte na technické poradce ve Vašem regionu.


Autor článku: Aleš Slivka, RHEINZINK



Štítky: Imitace falcovaných krytin
Rubriky článků