Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Ekonomice ČR se nedaří: Průmysl propadl, nezaměstnanost stoupla

10. 10. 2012

České ekonomice se nedaří a podle analytiků zřejmě pomalu přichází o poslední jistotu v podobě rostoucího exportně orientovaného průmyslu. Průmyslová výroba totiž v srpnu neudržela růst z předchozího měsíce a meziročně klesla o 3,1 procenta. Stavebnictví navíc zrychlilo pád téměř na pět procent a nezaměstnanost v září stoupla na 8,4 procenta, ačkoliv analytici očekávali stagnaci míry nezaměstnanosti na 8,3 procenta. Solidním je podle nich alespoň srpnový přebytek zahraničního obchodu ve výši 16,9 miliardy korun, což je ale nejméně v letošním roce.

Ilustrační foto


Srpen naznačil, že kvůli slábnoucí dynamice průmyslové produkce se česká ekonomika ve třetím čtvrtletí nevzpamatuje, uvedl analytik Svazu průmyslu a dopravy Bohuslav Čížek. "I když letní měsíce bývají slabší, průmysl již rok ztrácí na dechu a v současnosti jej ani nenabere. Podle signálů z členských firem svazu totiž nebude září a v podstatě ani zbytek roku obdobím optimistických výsledků," dodal.

Vedle produkce počítačů a motorových vozidel meziročně propadla výroba základních kovů a slévárenství. Nejvýznamněji vzrostla produkce chemických přípravků, výroba elektrických zařízení a výroba nápojů.

Jak naznačují nejnovější výsledky, česká ekonomika podle analytika ČSOB Petra Dufka zřejmě pomalu přichází o poslední jistotu v podobě rostoucího exportně orientovaného průmyslu. Vzhledem k tomu, že domácí poptávka prochází i nadále silným útlumem, nebudou podle něj zřejmě čísla v následujících měsících nijak povzbudivá.

Srpnový solidní výsledek zahraničního obchodu podle analytiků odráží překvapivě dobrou exportní výkonnost v kombinaci se slabou domácí poptávkou. "Příznivě k růstu českého exportu přispívají zejména automobilky, nicméně, jak ukazují aktuální data o průmyslové výrobě a nových zakázkách, i zde dochází ke zhoršování situace," uvedl ekonom Patria Finance David Marek. Vývoz tuzemských firem se v srpnu zvýšil meziročně o 7,9 procenta, dovoz o 0,8 procenta.

Stavebnictví zaznamenalo v srpnu pokles o 4,7 procenta, přičemž v červenci propad činil 0,5 procenta. Klesl počet vydaných stavebních povolení i zahájených bytů, dokončených bytů ale přibylo. "Stavebnictví zůstává na sestupné dráze, na kterou nastoupilo v důsledku úbytku soukromých i veřejných zakázek už před čtyřmi lety," uvedl Dufek. Podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška nepomohly ani sezonní práce, které jinak v létě zlepšují celkovou bilanci.

Podobně jako další statistiky i vývoj nezaměstnanosti za září přinesl podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška nepříjemné překvapení. "Přírůstek počtu osob bez práce téměř o 6500 je druhým nejhorším zářijovým výsledky za deset let a od úplně nejhoršího roku 2009 ho dělí jen malý rozdíl," uvedl. Trh práce podle Sobíška reaguje na recesi v ekonomice, čímž se začal odstraňovat řadu měsíců trvající nesoulad mezi klesajícím výkonem v ekonomice a stagnujícím počtem zaměstnaných.

autor:ČTK



Rubriky článků