Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Výkon stavebnictví v ČR se už propadl pod úroveň roku 2005

6. 9. 2012

Tuzemské stavebnictví zažilo vrchol výkonnosti v roce 2008 a od té doby nepřetržitě klesá. Obrat nepřineslo ani prvních sedm měsíců letošního roku, odvětví padá naopak rychleji než loni. Aktuální výkon odvětví je už nižší než v roce 2005. Krizi tak odvětví za sebou ještě nemá, řekl dnes na tiskové konferenci Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky Českého statistického úřadu (ČSÚ).


"Českému stavebnictví se stále nedaří dostat z útlumu. Za propady aktuálně stojí zejména nepříznivý vývoj v inženýrském stavitelství," uvedl odborník na průmyslové statistiky Matějka.

Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora vidí kromě škrtů veřejných investic problém také ve snaze domácností víc šetřit. "Předpokládáme, že na marketingový tah developerů, že nákupem nemovitosti ušetří, skočí v budoucnosti ještě méně lidí než v minulosti," sdělil Pikora.

Tuzemské stavebnictví v červenci zmírnilo meziroční pokles na 0,5 procenta z revidovaných 9,2 procenta v červnu, oznámil dnes ČSÚ. K menšímu poklesu přispěl růst pozemního stavitelství. První prázdninový měsíc dál klesal počet zahájených bytů, snižovat se nepřestal ani počet vydaných stavebních povolení a jejich hodnota, dál ubývá zaměstnanců.

Čísla statistiků podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše potvrdila dlouhodobý sestupný trend, a to navzdory růstu pozemního stavitelství.

"Boj o zakázky je velmi tvrdý, odhaduje se, že průměr vysoutěžených cen se pohybuje okolo těžko uvěřitelných 56 procent předpokládané hodnoty zakázky. Po řadu stavebních firem bude úspěchem, pokud letos nebudou realizovat ztrátu," řekl ČTK k vývoji v klíčovém inženýrském stavitelství Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. Očekává, že do konce roku se situace nezlepší.

Problémy má stavebnictví v celé Evropské unii. V červnu unijní stavební výroba klesla o 5,8 procenta. Ve srovnání s rokem 2005 se odvětví nejvíc propadlo ve Španělsku a Maďarsku, nejvíc naopak obor rostl v Polsku, od konce roku 2009 mírně oživil v Německu.






autor: ČTK



Rubriky článků